Geknakt leven
Een mooie zaterdag, midden in het jaar. Mijn collega en ik hebben dagdienst. We zijn met spoed onderweg naar iemand met hartklachten. Behendig stuurt mijn collega ons voertuig door de stad. Niet veel later zijn we ter plaatse en kort daarna staan we bij onze patiënt.
We treffen onze patiënt aan in een aangepaste rolstoel, overduidelijk in grote paniek en in de veronderstelling dat z’n levenseinde nabij is! Nadat we allerlei vragen gesteld hebben met bijpassend onderzoek, concluderen we dat er geen hartprobleem is. Maar waarvandaan die paniek? Tijd voor een goed gesprek misschien? We ruimen onze spullen alvast op en raken ondertussen aan de praat met onze patiënt, een jongeman, twintiger. De paniek wordt minder, het verhaal steeds groter. Ongeveer een jaar geleden was het gigantisch misgegaan. Grof wapengeweld maakte in minder dan een seconde een einde aan zijn gezondheid. En ook aan zijn leven. Tenminste, zo ervoer hij dat. Geknakt leven. Eerst sterk en gezond, nu zwak en broos. Voorheen stoer en onafhankelijk, nu kwetsbaar en afhankelijk. Waarom zou ik nog leven? Wat voor zin heeft dit?
Wij zitten erbij en luisteren. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Deze situatie leent zich even niet voor goedbedoelde oneliners en statements. Ook niet over zin, leven en lijden. Deze jongeman zit diep in de put. En ik snap het eigenlijk wel. Een gemiddelde baan is niet meer mogelijk. Autorijden ook niet. Een gezinnetje lijkt onhaalbaar. En een uitje met vrienden kan alleen nog als de rolstoeltaxi beschikbaar is. Zeg, sta jij er weleens bij stil hoe moeilijk dat is? Hoe zou dat voor jóu zijn?
Mijn collega, een vrijmoedige medechristen, bestuurde niet alleen behendig onze ambulance, maar nu ook het gesprek. Zijn oog viel op een boek in huis: de Koran, het heilige boek van de islam. Geeft dat geen steun? En geloofsgenoten misschien? Ja, dat tweede zeker. Maar dat eerste? Daar had onze patiënt veel vragen en twijfels bij. Hoe zou je daaruit persoonlijk troost en steun kunnen ontvangen? Een mooi gesprek volgt. Over een ander heilig boek: de Bijbel. Kent onze patiënt die? In beide boeken gaat het over Jezus, maar met een levensbelangrijk verschil! In de Koran is Jezus iemand die op afstand blijft, die geen god is, maar slechts een belangrijke boodschapper die niet gekruisigd is. Maar in de Bijbel gaat het over God Die mens wilde worden en midden in ons leven en lijden kwam. Ontfermde Hij Zich niet juist over kwetsbare mensen? Daalde Hij niet af in het lijden? Bij en door Hem is echte steun voor gebroken levens!
Een dag later, zondag. Ik werk met dezelfde collega als gisteren. Kijk, zegt hij aan het begin van dagdienst, ik heb wat evangelisatiefolders meegenomen. Speciaal geschreven voor moslims. Halverwege de dag rijden we langs het adres waar we gisteren een lang gesprek hebben gehad. Onze folders glijden door de brievenbus. Zou God het gebruiken om in het geknakte leven van deze jongeman nieuw en eeuwig leven te beginnen? A
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 mei 2023
Daniel | 36 Pagina's