Beeld
Dat één beeld meer kan zeggen dan duizend woorden hoef je aan niemand uit te leggen. Wij leven in een beeldcultuur. Beelden zijn overal. Toch word je soms geraakt door dat ene beeld. Wat blijft dat lang op je netvlies. Het maakt diepe indruk op je. Beeld doet dus heel veel met ons. Misschien wel meer dan we denken. De andere kant is ook waar. Woorden kunnen ons ook diep raken. Krachtiger dan alle beelden en woorden van mensen is het Woord van God. Dat is levend en krachtig. Gods Woord alleen kan werkelijk heel je leven vernieuwen. Daar kan geen enkel beeld tegenop!
DE EERSTE FOTO
Joseph Nicéphore Niépce (1765–1833) was een Franse uitvinder die algemeen bekend is als de maker van de eerste (permanente) foto. In 1826 nam hij een foto vanuit het raam van zijn werkkamer. De foto heeft een belichtingstijd van maar liefst acht uur. Op die manier kon hij alleen stilstaande dingen op de ‘gevoelige plaat’ vastleggen. Hij noemde dit zelf ‘heliografie’; schrijven met het zonlicht.
You Tube
YouTube bestaat meer dan tien jaar. Het is ongekend populair en groeit en groeit maar. De cijfers van YouTube doen je duizelen. Deze bijvoorbeeld: op 7 september haalde Felix Kjellberg, een Zweedse ‘vlogger’ als eerste mens tien miljard (!) views op YouTube. Felix Kjellberg noemt zichzelf PewDiePie (spreek uit als Pjoe-Die-Pai). Hij is een ‘gewone’ jongere die games speelt en daar video’s van maakt. Je leven filmen en delen lijkt de toekomst te zijn.
YouTube gaat steeds meer de plek van de televisie veroveren. Het biedt series, video’s, livestreams… Er is geen einde. Maar hoe ga je daar als christen mee om? Dat is een goede vraag, want op bijna alle smartphones staat YouTube. Ben jij een frequente gebruiker van YouTube? Lees dan het artikel van Arnoud Proos op pagina 10 en 11. Leg jouw gedrag daarnaast. Denk jij dat je echt sterk genoeg bent om alle verleiding te weerstaan?
Beeldspraak
Beeldspraak is iets dat we dagelijks gebruiken. Vaak zonder dat we het door hebben. Het is gewoon geworden en iedereen snapt wat je bedoelt. Wij associëren heel veel en daaruit ontstaat beeldspraak. Dat kan een vergelijking (“Hij ging er als een haas vandoor”) of een metafoor zijn (“het hart van de stad”).
Ook de Bijbeltaal is vol van beeldspraak. Vaak ook heel rijke beeldspraak. Je vindt ze vooral in de Hebreeuwse dichtkunst of wijsheidsliteratuur. Daarbij kun je denken aan Psalmen, Spreuken en Hooglied. Ook de Heere Jezus gebruikt veel beeldspraak. Een paar prachtige voorbeelden:
Want hij zal zijn als een boom, geplant aan waterbeken, die zijn vrucht geeft op zijn tijd en welks blad niet afvalt.
Psalm 1:3
De HEERE is mijn Herder, mij zal niet ontbreken. Hij doet mij nederliggen in grazige weiden; Hij voert mij zachtkens aan zeer stille wateren.
Psalm 23:1,2
Ik ben de Wijnstok, en gij de ranken; die in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht; want zonder Mij kunt gij niets doen.
Johannes 15:5
Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde, zegt de Heere, Die is, en Die was, en Die komen zal, de Almachtige.
Openbaringen 1:8
Schilderen met woorden
Je herkent het wel: er zijn mensen die zo beeldend kunnen vertellen, dat het lijkt alsof je er echt bij bent. In gedachten ga je er helemaal in op. Vertellen is kunst; het is het maken van een schilderij van woorden. In de brief aan de Galaten schrijft Paulus: denwelken Jezus Christus voor de ogen tevoren geschilderd is geweest, onder u gekruist zijnde (Gal. 3:1). Paulus heeft de Heere Jezus Christus als het ware met zijn woorden uitgetekend, alsof Hij voor hun eigen ogen gekruist was.
Naar Zijn beeld
“God heeft de mens goed en naar Zijn evenbeeld geschapen, dat is in ware gerechtigheid en heiligheid opdat hij God zijn Schepper recht kennen, Hem van harte liefhebben en met Hem in de eeuwige zaligheid leven zou, om Hem te loven en te prijzen.”
Uit: Heidelbergse Catechismus, Zondag 3
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 september 2015
Daniel | 32 Pagina's
