“Je neemt toch ook geen Telegraaf?”
Eveline Peters: Zelf word ik ook wel eens geblokkeerd
Arjen Robben maakte een prachtig doelpunt tijdens Nederland-Frankrijk. Maar voetbal kijken via Kliksafe, dat kan niet. “Sommige mensen zeggen daarom hun abonnement op Kliksafe op. Die willen toch voetbal kijken.” Eveline Peters (22) uit Elspeet: “Dat vind ik wel moeilijk, voor mezelf én voor Kliksafe. Dat gewone kerkmensen toch geen gefilterd internet willen en er op die manier voor kiezen om televisie te kijken.”
Eveline werkt als begeleider bij Eleos, maar naast haar ‘gewone’ baan werkt ze een dag in de week bij Kliksafe. “Ik ben daar verkoopmedewerker. Dat betekent dat ik telefoontjes van klanten beantwoord, mails afhandel en mensen na bel. Leuk om te doen. Niet zo van: ‘Je moet per se Kliksafe en ik weet hoe het allemaal moet’, maar ik voel me verantwoordelijk omdat ik het zo belangrijk vind.” Gefilterd internet is belangrijk, vindt de Kliksafe-medewerkster uit Elspeet. “Ik denk dat het gevaar van open internet onderschat wordt, ook door jongeren. Terwijl er veel mis kan gaan. Soms komt de informatie ongevraagd, maar uitproberen gaat vaak steeds verder en werkt drempelverlagend…”
Zeker als ouders er geen verstand van hebben, is de kans groot dat er open internet in huis komt, weet Eveline. “Ouders denken dan: ‘Mijn kinderen hebben het nodig voor school en kunnen niets met Kliksafe, dus…’ Of mensen kiezen voor bijvoorbeeld KPN. ‘Ja, die belde,’ zeggen ze dan. Ik ga daarom graag met mensen in gesprek om de noodzaak van filtering aan te tonen…”
Zonder problemen
“Ik snap best dat het niet leuk is als een pagina wordt geblokkeerd. Je wilt dingen zien, uitproberen… En je wil toch allemaal zelf de regie in handen hebben? Zelf word ik ook wel eens geblokkeerd. Vanmiddag nog. Ik zocht een e-card, maar een van die pagina’s liet-ie niet zien. Dan denk ik: waarom is dat dan weer? Maar er staan nog 2000 links bij Google, dus ik ga gewoon naar de volgende.” Maar één geblokkeerd pagina betekent niet dat Kliksafe alles blokkeert, merkt Eveline op. “Veel jongeren zeggen tegen hun ouders dat zij ‘niets kunnen met Kliksafe’. Eigenlijk bedoelen zij: ‘Ik kan niet doen wat ik allemaal wil’. Want wat nodig is voor school, staat écht open. De vraag is wat je wilt zien. Het EK? Of televisieprogramma’s? Dat kan niet, maar dat betekent natuurlijk niet dat je met Kliksafe niets kunt. Als iemand zegt dat-ie niks met Kliksafe kan, vraag ik altijd welke opleiding hij volgt en waar hij internet voor nodig heeft. Als je een gewone studie doet, dan weet ik honderd procent zeker dat je met Kliksafe kunt werken. Mijn studie SPH in Zwolle heb ik zonder problemen met Kliksafe gedaan. En mijn ene broertje studeert in Delft en kan prima met Kliksafe over weg.”
‘Hackers’
Als een pagina wordt geblokkeerd, is dat meestal niet voor niets want het filter van Kliksafe werkt goed, volgens Eveline. “Kliksafe heeft een woordfilter. Ieder woord heeft een bepaalde ‘waarde’. Als die waarden bij elkaar opgeteld over een bepaalde grens gaan, wordt de pagina geblokkeerd. Bij Solcon en Filternet wordt toch nog veel meer doorgelaten. En tv-programma’s zijn daar gewoon te bekijken. Ik vind het vreemd dat een groot deel van de reformatorische gezindte toch gebruik maakt van deze filteraars.” “We staan wel eens voor een dilemma,” zegt Eveline. Het gaat dan bijvoorbeeld om een site als youtube. Dat is niet altijd even makkelijk, vindt de verkoopmedewerkster. “Televisie was en is uit de boze, maar veel mensen willen wel youtube zien. Youtube is een prachtige site, maar ook met ontzettend veel rommel. Zo’n site kan niet zomaar helemaal open. Mensen begrijpen dit vaak niet. ‘Er staat nuttige en goede informatie op; dus de site moet open staan’. Kliksafe doet er alles aan om het omzeilen van het filter tegen te gaan en wil jongeren daarbij betrekken. We krijgen een ‘hackersgroepje’ van jongeren die alles van computers en internet afweten. Jongeren zijn slim en zien veel van elkaar en daarom werken we graag met ze samen.”
Blijven praten
“Mensen worden moe van de discussie over moderne media. Als je er over begint, merk je zoiets van ‘ik wil over alle thema’s met je praten, maar-niet-meer-over-media’. Dat heeft er misschien mee te maken dat mensen niet beperkt willen worden. Of dat mensen er in de achterliggende jaren zoveel over hebben gehoord. Toch heeft nog lang niet iedereen gefilterd internet. En sommigen stappen zelfs gemakkelijk weer over naar open internet.” Dat zegt wel wat, vindt Eveline. “Als hun abonnement opzeggen, vraag ik naar de reden hiervan. Het gebeurt vaak dat mensen zeggen: ‘Ik loop steeds tegen een blokkade op’. Dan vraag ik om een voorbeeld, maar het gebeurt regelmatig dat mensen geen voorbeeld ‘kunnen’ geven. Dan vraag ik me echt af: ‘Weten ze het niet of durven ze het niet te zeggen?’ Natuurlijk heb je het lek niet boven water als je Kliksafe hebt. Belangrijk is om in gesprek te blijven met je ouders. Dat is best lastig als je ouders er weinig van weten, maar toch is het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. Want je neemt toch ook niet zomaar een abonnnement op De Telegraaf? Praat er over: waarom wel, waarom niet. Zorg dat je weet waar het over gaat en ga niet af op praatjes die niet kloppen. Ieder mens is zondig, maar dat betekent niet dat je daarom open internet moet nemen omdat het toch niet uitmaakt?”
www.kliksafe.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 2008
Daniel | 32 Pagina's
