Hebben de mohammedanen ook gelijk?
A. Bijbelse Geschiedenis
1. Paulus te Athene: verontwaardiging over de vele afgodsbeelden in de stad - op de Areopagus wijst hij op de onbekende God - de God, Die de wereld gemaakt heeft en alles wat daarin is.
2. Elia op de Karmel: hij stelt het volk voor de keuze: God of Baäl - Elia bidt - het vuur verteert het brandoffer - de HEERE wordt erkend als God.
B. Algemeen
1. Moderne verdraagzaamheid
We leven in een wereld, die "kleiner" is geworden door de ontwikkeling van de diverse communicatiemedia, waardoor we meer dan vroeger in aanraking komen met andere godsdiensten en religies. De confrontatie heeft de vraag doen rijzen: "Zijn ook de andere godsdiensten niet een deel van de Waarheid?" Tegenwoordig wordt meer en meer het antwoord gehoord, dat alle vormen van godsdiensten en religies even zoveel wegen zijn naar de top van één en dezelfde berg. Allemaal op weg naar de Waarheid. Deze mening loopt uit op de houding van verdraagzaamheid. Men roept op tot een dialoog met de andere godsdiensten: een gedachtenwisseling op voet van gelijkheid. Een houding die ook zijn consequenties heeft voor de zendingsterreinen. De wedloop tussen moskee- en kerkbouw moet tot het verleden behoren.
2. Syncretisme
Deze wederzijdse waardering tussen de godsdiensten en religies heeft in de kerkgeschiedenis vaak geleid tot vermenging van verschillende godsdiensten. Dit verschijnsel noemen we syncretsime. Bijvoorbeeld: Origenes heeft pogingen ondernomen om godsdienstige stromingen met elkaar te verzoenen. De Bijbel wijst ons op de geschiedenis van het gouden kalf. Het dienen van twee heren komt vaker naar voren.
3. Vergelijking Christendom - Islam
De niet-christelijke religies zijn systemen van zelfhandhaving. Er worden wegen ontworpen, van de mens naar God. Zelfgekozen wegen, die allemaal doodlopende wegen zijn. De Christelijke godsdienst kenmerkt zich door de weg van God in Christus naar de mens. Het Christendom kent als enige een persoonlijke Verlosser. De zonde wordt ook bij hen alleen maar gezien als actief verzet tegen God. De christen ziet de Jood stilstaan bij het Oude Testament. De Moslim ziet de christen stilstaan bij Jezus. De Moslim is 'verder'. Hij heeft de Koran, waarin Jezus wordt gezien als een profeet, maar na Hem komt Mohammed.
Joden: Abraham— Izaak — Jacob — David.
Christenen: Abraham- Izaӓk- Jacob - David - Jezus.
Moslims: Abraham- Izaӓk - Ismaël - Jacob- David - Jezus - Mohammed
Islam Christendom
God één God, God de rechter drie-enig God, God de Vader
Jezus profeet Gods zoon
Relatie mens-God onderwerping vergeving
Liefdadigheid plicht werk van dankbaarheid
Uitgroei vele sekten, één broederschap vele kerken
Organisatie geen ambtsdragers wel ambtsdragers
Boek Koran Bijbel
Gebouw moskee met minaret kerk met toren
Huwelijk polygamie toegestaan monogamie verplicht
Kerk-staat geen scheiding wel scheiding
Symbool halve maan kruis
4. JEZUS CHRISTUS, de enige verlosser
Een weg van God naar de mens. Buiten Zijn verzoening is er geen verzoening te verkrijgen. Deze belijdenis is een zaak van het geloof.
Heidelbergse Catechismus 12: Een christen is door het geloof een lidmaat van Christus en alzo Zijner zalving deelachtig.
Ned. Geloofsbelijdenis art. 23: Zijn gelukzaligheid bestaat in de vergeving der zonden door de toerekening van de gehoorzaamheid van Jezus Christus. In de Heere Jezus gaat de door Gods Geest bearbeide zondaar zien de Weg, de Waarheid en het Leven. Niet één van de wegen naar de waarheid. Hij is alleen de Waarheid. Het gaat om de Persoon van Jezus Christus.
C. Geschiedenis
1. Kruistochten:
Sinds de dagen van Constantijn de Grote trokken jaarlijks grote scharen pelgrims naar het Heilige Land om te bidden op het graf van Jezus. De Moslims veroverden het Heilige Land. Door de machtige naam van Karel de Grote bleven de moeilijkheden echter achterwege. De klachten kwamen toen een Turkse volksstam, de Seldsjoeken, Palestina veroverden. Op het concilie van Clermont (1095) schildert paus Urbanus II de ernstige situatie. "Wij mogen niet langer toezien. "GOD WIL HET!" Zo roept hij de Christenheid te wapen. Er valt veel mee te verdienen: vergeving van zonden, bescherming van de kerk, de vrijheid voor horigen en lijfeigenen. In 1099 werd Jeruzalem onder aanvoering van Godfried van Bouillon veroverd. Een eeuw later viel Jeruzalem weer in handen van de Mohammedanen. Het doel van de kruistochten om de heilige plaatsen uit de Islamitische heerschappij te bevrijden werd niet meer bereikt.
2. De Heilige Oorlog
De Moslims hadden de plicht door prediking en zwaard hun godsdienst te verbreiden. Grote veroveringstochten zijn daarvan het gevolg geweest. Geheel Arabië werd veroverd. Van Egypte, Noord-Afrika ging het via de Straat van Gibraltar in 711 naar Europa. Spanje werd onder de voet gelopen en Europa bedreigd. Door Karel Martel werd de beslissende slag bij Poitiers (732) gewonnen, waardoor de Moslims achter de Pyreneeën werden teruggedrongen. Via het oosten werd ook een poging gewaagd, die zelfs tot Wenen slaagde, maar toen werd afgeslagen. Het Christendom werd uit zijn bakermat verdrongen. In Europa heeft God het Christendom voor de ondergang behoed.
D. Actualiteit
Op het ogenblik werken er meer dan 100.000 buitenlandse werknemers in Nederland. Hoeveel er precies zijn, weet niemand, omdat een deel van hen hier verblijft zonder arbeidsvergunning (illegaal). Veel van deze migranten verlaten niet alleen hun eigen land, maar ook hun eigen godsdienstig klimaat. Onder hen zijn vele Moslims. Zij worden met vele problemen geconfronteerd. Het is een moeilijke opgave hun eigen indentiteit te bewaren. Ook door deze omstandigheden is de Islam geen verre en vreemde religie meer, maar een religie die in ons midden wordt beleefd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 1974
Mivo -16 | 14 Pagina's