Op zoek naar de talenten
Begeleiding in studie- en beroepskeuze
Het gesprek met je kinderen over studie- en beroepskeuze is niet altijd makkelijk. Niet ieder kind weet vanaf z’n vierde dat het juf of arts wil worden. Hoe begeleid je als christen je kinderen daarin? Hoe wijs je op grenzen? We gaan erover in gesprek met student Zondag, zelf vader van vijf kinderen in de leeftijd van zes tot zestien jaar.
Het is onmiskenbaar dat ouders een belangrijke rol vervullen in studie- en beroepskeuze. Bij student Zondag, die momenteel de opleiding tot predikant volgt aan de Theologische School, was het vooral zijn vader die hem het advies gaf rechten te studeren. Hij heeft verschillende masters afgerond, is gepromoveerd en werd al op zijn 29ste hoogleraar arbeidsrecht in Groningen. “Maar op de middelbare school wilde ik veearts worden. Hoewel ik enorm genoot van de juridische puzzels, was dat dus eigenlijk niet de keuze van mijn hart. Er bleef altijd heimwee naar de faculteit Diergeneeskunde of gewoon een boerderij. Tegelijk denk ik dat deze loopbaan wel een betere vooropleiding voor het aanstaande predikantschap is geweest.”
Predikant
Vanaf zijn zeventiende had student Zondag het verlangen om in Gods wijngaard actief te zijn. Hij herkende zich in de diepe vragen van Augustinus in de Belijdenissen. “Ik had diezelfde schreeuw om rust in mijn hart. Er stond zoveel in de weg. Ik zocht het in ervaringen los van Zijn Woord. Ik moest leren dat de Heere spreekt door Zijn Woord en Geest. Toen deed ik voor God de belofte dat als Hij vrede zou geven, ik in Zijn dienst zou komen als Hij mij zou roepen. Twintig jaar later kwam de Heere daarop terug, net als bij Jakob die in Bethel een gelofte had afgelegd.”
In de tussenliggende jaren heeft hij zich vastgebeten in zijn vakgebied. Student Zondag is eerlijk: “Dat deed ik teveel. Zeker toen ik mijn proefschrift schreef, gaf ik teveel tijd aan de ‘wetenschap’. Ik vond het prachtig om de bodem van mijn vakgebied te bereiken en er alles over te lezen. Maar als ik nu terugkijk, kwam God op de tweede plaats. En daarmee kan God geen genoegen nemen. De onrust bleef...”
Talent of afgod?
Het is voor ieder de opdracht om zijn of haar talenten te benutten, maar zonder dat dit ten koste gaat van de tijd voor God. “Dit is een spanningsveld. En dat moet het blijven in je leven. Je moet woekeren met je talenten, zonder dat het je afgod wordt. De ene roeping vraagt wel meer tijd dan de andere. Vergis je niet dat je op een hoge post - zoals Daniël - ook meer invloed hebt en als christen mag wijzen op het Koninkrijk van God. Aan de andere kant heeft iemand met een baan van negen tot vijf meer tijd om bijvoorbeeld met de jongeren van de gemeente door te brengen.”
Allerhande talenten
Het is belangrijk dat ouders samen met hun kinderen op zoek gaat naar hun talenten. “’Zoek eerst het Koninkrijk van God’ geldt ook voor je talenten. We moeten als levende stenen in de maatschappij dienen. Zoals je in de Bijbel ziet, zijn daar allerhande ambachten en beroepen voor nodig. Er waren bouwers nodig voor de tabernakel en de tempel, maar ook stoffeerders, houtbewerkers, zangers. En verplegers en verpleegsters in Bethesda. De 38-jarige zieke in Bethesda zei tegen de Heere Jezus dat hij geen mens had. Blijkbaar waren er toen veel te weinig mensen in de zorg. We mogen trouwens veronderstellen dat Jezus tot zijn dertigste in de ambachtswerkplaats van Jozef heeft gewerkt.”
Op je tenen
Er moet student Zondag iets van het hart. “Het valt mij op dat ouders erg opkijken tegen het volgen van een studie. Op de basisschool lijkt het streven van ouders al dat hun kind in een plusgroep zit. Gaat het dan om de eer van de ouders of is het goed voor het kind?” Student Zondag wijst erop dat een ambacht minstens zo mooi is. Hij laat een foto van zijn dochter zien die stralend een baby vasthoudt. “Dit vind ik zo mooi. Ik zie haar zo verloskundige of kraamverzorgster worden.” Het gaat er volgens student Zondag om dat je samen zoekt naar wat past bij je kind. Dan pas benut je de door onze Schepper in het kind gegeven talenten. Dat bereik je niet door een kind op de tenen te laten lopen.
Begeleiding
Een eerlijk gesprek over de motieven van de studie- en beroepskeuze van je kind is belangrijk. “Jongens willen zich nog wel eens laten leiden door de BMW van hun oom die accountant is. Stel daarom in het gesprek vooral de kwaliteiten van je kind centraal. En kijk bovendien of het beroep bij je kind past. Voor een baan bij Defensie moet je niet alleen letterlijk stevig in je schoenen staan. Als je erg meegaand bent, is het de vraag of je in die ruige wereld als christen overeind blijft. Zoek daarin biddend in je gezin naar antwoorden en naar Gods wil.”
Eigen weg
Het is moeilijk als kinderen keuzes maken waar je het als ouders niet mee eens bent. Zeker als deze indruisen tegen Gods wil. Je kunt niet alles tegenhouden, maar student Zondag heeft een praktisch advies. “In dat geval moet je misschien als ouders zelf iets regelen. Reik alternatieven aan. Organiseer bijvoorbeeld een meeloopdag bij een beroep dat past bij de interesse van je kind. Wijs je dochter die goed kan paardrijden bijvoorbeeld op de recreatieve of verzorgende mogelijkheden in plaats van de wedstrijdsport.” Je moet wel eerlijk zijn tegen je kinderen en grenzen duidelijk maken. “Belijden is lijden. Maak dat ook duidelijk aan je kind. De keuzes van een christen zijn niet altijd de makkelijkste weg.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juni 2015
Eigenwijs | 24 Pagina's
