Een baan bij de groenteboer op de markt
Er wordt hard gewerkt achter de groentekraam van Arnoud van der Geer in Amersfoort. Het gekleurde fruit en de vele groentesoorten liggen er prachtig bij. Wat is er zo mooi aan het werken op de markt? En wat verkoopt een groenteboer allemaal? Ries vertelt hoe zijn werkdagen eruit zien en Arnoud legt ons uit wat het vak inhoudt.
Ries, hoe ziet voor jou een werkdag op de markt eruit?
“Onze werkdagen verschillen best wel een beetje. Op dinsdag en woensdag bereiden we ons helemaal voor. Denk aan het inkopen van groente en fruit bij de groothandels en telers, spullen inpakken en op pallets laden. Op onze marktdagen (donderdag tot zaterdag) ziet het er heel anders uit. Dan beginnen we vroeg met het laden van de vrachtwagen, daarna rijden Arnoud en ik naar de markt, waar het opbouwen begint. Het mooi uitstallen van onze producten kost ons ongeveer drie uur. Om acht uur ’s ochtends zijn we dan klaar om met het hele team te gaan verkopen. Dat verkopen doen we op donderdag en vrijdag tot één uur. Rond die tijd pakken we al onze spullen weer mooi in en rijden naar huis. In die rit naar huis bestelt Arnoud altijd extra groenten en fruit om onze voorraad weer aan te vullen. Die spullen worden door onze groothandels de volgende ochtend op de markt gebracht. Thuis gaan we aan de slag om de voorraad uit de koelcel weer op pallets te laden. Die nemen we dan de volgende dag mee. Op zaterdag is de markt tot vijf uur. Dat komt mooi uit, want op die manier kunnen wij onze kraam leegverkopen. We hoeven niet zoals op donderdag en vrijdag voorraad te bestellen, maar we zorgen juist dat we helemaal ‘leeg zijn’. Nu kunnen we de week erop vers beginnen met het inkopen van groente en fruit.”
Arnoud, wat vind je mooi aan dit werk?
“Het contact en de feeling met de mensen. Het vakwerk van inkoop en verkoop van je producten. Daarvoor ben je koopman geworden. Daarnaast vind ik het aansturen van het team iets boeiends. Het jongere personeel probeer ik te motiveren dat ze het leuk vinden om het vak te leren. Een goede band met je personeel is belangrijk. Als team moet je achter die kraam ook uitstralen: we doen het met elkaar.
Soms ben je bijna sociaal werker, dat krijg je ook van mensen terug hier, dat onze klanten professioneel worden benaderd. Pas nog een mevrouw, die een doos Merci-chocolade kwam brengen als bedankje. Dat is leuk. Ik denk aan een gesprek met een man, die was evangelisch. Dan probeer je elkaar te vinden en je probeert iets uit te stralen. Wij horen een zoutend zout te zijn. Mensen zouden aan ons moeten zien dat wij christen zijn. Dat betekent: niet alleen ons werk goed doen, maar laten zien dat je er niet alleen staat om geld te verdienen.”
Zijn jullie een christelijk bedrijf?
“We zijn een bedrijf waar we als christenen proberen ons werk te doen. We staan op een stadsplein, eigenlijk midden in de wereld. Maar ik vind het wel belangrijk dat er bij ons jongeren werken uit onze eigen achterban. Valt een stuk fruit tegen, dan geef je snel een paar nieuwe. Dat los je zo goed mogelijk op. Ook moet je weten waarom je welk bedrag vraagt en waarom het goedkoop of duur is. Daar moet je eerlijk in zijn, dat gaan je klanten merken. Zoals je zelf behandeld wilt worden, zo moet je ook met je naaste omgaan.”
Hoe oud moet je zijn om bij jullie te werken en als er lezers zijn die het leuk vinden om bij jullie te werken, mogen ze dan reageren?
“Natuurlijk mag dat! Lijkt het je wat om bij ons te werken? Welkom! Als je 14/15 jaar bent kun je bij ons op zaterdag werken. Ben je ouder? Dan nodig ik je uit om door de week eens te komen kijken!”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 2024
Daniel | 40 Pagina's