Gesloten heiligdom
Nooit was ik er geweest. Totdat ik door Kadir, een cliënt, een jonge knul, werd uitgenodigd mee te gaan naar het heiligdom van zijn godsdienst. Hij glimlachte toen ik zei dat het mijn eerste keer zou worden dat ik een moskee zou betreden. Eens moet de eerste keer zijn, beweerde hij. We gingen er alleen heen om wat op te halen. Ik realiseerde me dat ik echt geen idee had hoe het ervan binnenuit zou zien. Dus ik ben er blanco, maar verwachtingsvol, naar toe gegaan.
Vanaf het moment dat we de ingang passeren, wordt het me pijnlijk duidelijk. Hier hoor ik er niet bij. Bij de kleding en hoofdbedekking die me als eerste opvallen, val ik helemaal uit de toon. En na de opmerking: “Hier links mag jij niet komen, dat is alleen voor volgelingen van Allah” weet ik het zeker. Ik hoor hier niet bij.
Waar ik wel mag komen is de ruimte waar we spullen moeten ophalen: een soort kleine supermarkt met allerhande levensmiddelen en goederen die je in ieder huis wel terugvindt. Ik knipper even met mijn ogen bij zoveel lekkere dingen (ze houden blijkbaar vooral van zoet). Dan blijkt dat alles hier gratis is. Nu weet ik helemaal niet meer wat ik ervan moet denken. Ik vraag om uitleg. “Hier komen de rijkere mensen wat brengen en de armen komen het weer ophalen. Zo is er genoeg voor iedereen. Niemand in onze moskee hoeft honger te lijden of uit de vuilnisbak te eten.”
Met een hoofd vol gedachten rijden we terug. Wat ik zojuist heb meegemaakt, is te verwarrend voor mij. Waar de woorden van hun God klinken ben ik niet welkom. Waar iets uitgedeeld wordt, mag ik wel komen, ook al heb ik niks nodig. Iets met goede werken, vermoed ik.
Tegen mijn cliënt in de auto zeg ik: “Bij ons gaat het toch anders in de kerk. Het heilige is juist voor iedereen. De deuren staan wijd open.” Gods Woord wordt gestrooid over alle hoofden op weg naar alle harten in de kerk. Verspreid onder wie het ook maar horen. En iedereen bidt mee in het gemeenschappelijk gebed. Man, vrouw, klein, groot, gekleurd of blank: God sluit niemand uit in zijn heiligdom!”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juni 2023
Daniel | 36 Pagina's