“Elke dag de duivel”
In gesprek met Thomas, Jan-Willem en Steef Post
Op tafel liggen drie exemplaren van Duivels dichtbij. Een boek over de duivel, speciaal voor jongeren geschreven, zoals jij. Om je bewust te maken dat de satan nooit ver weg is.
De auteur van het boek, Steef Post, zit aan tafel, samen met zijn kleinzoon Thomas. Die las een eerdere uitgave die hij van zijn opa kreeg. Zijn vriend Jan-Willem Brink kende het boek nog niet. Samen gaan ze in gesprek over wie de duivel is, hoe hij elke dag aanwezig is en wat strijden tegen satan betekent.
Op reis...
Thomas van den Beukel woont in Ermelo en studeert bedrijfskunde in Zwolle. In de zomervakantie ging hij op Koersvakantie naar Griekenland. Jan-Willem Brink woont in Delft waar hij sinds de zomer werktuigbouwkunde studeert. Hij maakte ook een groepsreis naar Oost-Europa met Avanta. Jan-Willem: “We kennen elkaar van de eerste klas van de Jacobus Fruytier in Apeldoorn en zijn sindsdien vrienden.” De opa van Thomas, Steef Post, leidde zelf ook jarenlang jongerenreizen van de Jeugdbond. “Ik heb sterk Gods leiding ervaren om met jongeren te mogen werken. In het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, vanuit de kerk, met studenten, en met de jeugdbond.”
Duivels dichtbij
Steef Post pakt het boek Duivels dichtbij van tafel. “Er werd veel geschreven over hekserij, occultisme en satanskerken. Maar ik miste het onderwerp dat de duivel iedereen probeert te beïnvloeden. Daarom werd dat mijn onderwerp voor een JV-avond voor de +16. En uiteindelijk werd het dit boekje.” Thomas vult aan: “Op school ging het wel over occultisme en satanisme, en over mensen met bijzondere gaven, zoals een man die tafels liet dansen. En op de basisschool kregen we zelfs voorlichting, omdat de Charlie Charlie Challenge een hype was, waarbij met potloden de geest Charlie wordt opgeroepen. Maar wat me in het boek Duivels dichtbij raakt, is dat je gaat beseffen: zo dichtbij is de duivel dus.”
Wie is de duivel
Op die vraag wie de duivel is, reageert Thomas: “Een gevallen engel die maar één doel heeft: jou en iedereen tegen God krijgen en je zoveel mogelijk zonden laten doen.” Post vult aan met een voorbeeld: “Als je in de kerk zit, zit de duivel naast je. Hij kan je ontmoedigen. Dan hoor je de dominee over Christus’ genade. En dan fluistert de duivel: ‘Het is niet voor jou, want dan moet je eerst dit en dat, hij hoort je toch niet…’ Zo dichtbij.”
Uit het oog verloren
Volgens Thomas is het geen makkelijk thema: de duivel in ons dagelijks leven. Jan-Willem vraagt zich af of Luther bijvoorbeeld meer aandacht had voor het werk van de duivel. Post denkt van wel: “Luther ervaarde de duivel als iemand die steeds met hem meepraatte, net als de slang bij Eva.” Thomas: “Gooide hij ook niet een keer met de inktpot om de duivel te verdrijven?” Volgens Jan-Willem denken we er vaak niet aan hoe duivelen maar ook engelen ons leven beïnvloeden.
De strijd tegen satan
Hoe kun je tegen de duivel vechten? Volgens Thomas is het belangrijk om je bewust te zijn van de macht van de duivel en hoeveel invloed hij heeft. “Niet negeren, of wegstoppen.” Jan-Willem: “Het vraagt ook om een leven dicht bij God en de Bijbel.” Volgens Post herken je het werk van de duivel aan het feit dat hij je bij God weghoudt. “Hij wil verhinderen dat je tot God roept. Terwijl het werk van de Heilige Geest er juist voor zorgt dat je je tot de Heere wendt.” De duivel is volgens alle drie heel slim. “Hij weet precies waar hij ons op onze zwakke plekken kan treffen, en dat kan op veel manieren”, aldus Thomas. Jan-Willem en Post vullen aan met voorbeelden. Dat je ineens zondige gedachten krijgt onder het bidden. Dat je jezelf op de voorgrond zet en de Heere vergeet. Dat je snel kritisch bent op de preek of dominee. Of dat je juist altijd twijfelt of de inhoud van de preek wel voor jou geldt. “Denk maar aan de verschillende manieren waarop de duivel te werk ging in het leven van Job, Petrus en Thomas”, aldus Post.
De duivel in Gods eeuwige plan
Post: “Vergeet nooit dat Christus op Golgotha de duivel heeft overwonnen. Alles wat de duivel doet om Gods plan te verstoren, bevordert juist wat God wil. Een voorbeeld. De duivel wilde die ijverige zendeling Paulus natuurlijk blokkeren. Hij sloeg hem met vuisten. Maar juist dat zorgde er voor dat Paulus niet trots en hoogmoedig werd. Hij werd er een betere zendeling door.” Jan-Willem geeft aan dat hij er zo nog niet over heeft nagedacht, maar werpt nog wel tegen dat de duivel in de eindtijd wel wordt ontketend. “Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne.” Post: “Toch zien we daar juist nu dat er ruimte is om mensen in aanraking te brengen met het Evangelie en dat veel Joden naar Israël gaan. Wij begrijpen niet hoe de Heere werkt. Dat vraagt om geloof.”
Dwars door de onmogelijkheden schittert het werk van God. Post eindigt het gesprek met Kolossenzen 2 vers 14: En de overheden en de machten uitgetogen hebbende, heeft Hij die in het openbaar tentoongesteld, en heeft door hetzelve over hen getriomfeerd.
Paulus schrijft hier dat God in de kruisdood van Christus de duivel heeft overwonnen en hem daarmee openlijk te schande heeft gemaakt, zoals in de King James Bijbel zo mooi staat: And having spoiled principalities and powers, he made a shew of them openly, triumphing over them in it.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 oktober 2022
Daniel | 36 Pagina's