De gesprekspot
De gesprekspot zit vol met vragen. Vragen over het dagelijks leven en vragen over het geloof. Vragen van jongeren zoals jij. Voor deze serie gaan wij als redactie het land door met de gesprekspot. We gaan om tafel met een jongere en een oudere. Voor deze eerste aflevering spraken we met Boaz Ebbers (19) en dominee A.A. Brugge, beiden uit Doetinchem. Ze pakken om de beurt een vraag uit de pot en beantwoorden die.
Waar zou jij graag meer over willen leren?
Boaz: “Over architectuur. Ik studeer Bouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, maar ik wil graag architect worden.”
Op welke persoon in de Bijbel lijkt u?
Ds. Brugge: “Dat is een moeilijke vraag. Ieder mens is uniek. Ik herken wel iets van Paulus in de manier van krachtdadig stilgezet worden. Zo ben ik ook uit de wereld getrokken. Maar ik wil me verder niet met hem vergelijken. Misschien met iemand die het Woord hoort en stilgezet wordt, die het niet eens gezocht heeft.”
Hoe houd je contact met jongeren in tijden zoals nu met corona?
Boaz: “’s Avonds doe ik vaak een spelletje op de computer met andere jongeren, terwijl we elkaar bellen. De mensen met wie ik omga, kies ik nu wel bewuster. Ik ga niet meer naar iedereen toe. Zelf zit ik helemaal thuis, dus ik zoek iemand op die ook thuis is. Ook spreek ik niet met een groep jongeren af. Dat mis ik wel. Als je met één iemand afspreekt heb je ook minder input in een gesprek.”
Wat is het verschil tussen een vacante gemeente en gemeente met een dominee?
Ds. Brugge: “Vacante gemeentes missen een eigen predikant. Ze hebben leesdiensten of er komt een gastpredikant. Hierdoor hebben die gemeentes te maken met wisselende kerktijden. Verder is er ook geen vaste lijn in prediking en catechisatie. De taak van het pastoraat ligt bij de ouderlingen en diakenen.”
Welk Bijbelboek spreekt je erg aan en waarom?
Boaz: “Ik heb pas het boek Prediker gelezen van Salomo. Dat was zo’n wijze man. Ik vind de manier waarop hij naar de dingen kijkt bijzonder. Soms zegt hij dingen die je zelf niet zomaar tegen iemand zou zeggen, maar die wel waar zijn. In Prediker 6 staat bijvoorbeeld dat een doodgeboren baby beter af is, omdat het dan niet op aarde hoeft te leven in zonde. Hier had ik het over toen het zoontje van mijn zus overleed na een voldragen zwangerschap. Het is niet iets wat je zelf zomaar zou zeggen, maar objectief gezien is het wel waar.”
Is het goed om in het gebed te letten op de verhouding tussen geestelijke en tijdelijke zaken? Hoe doet u dat?
Ds. Brugge: “Dat probeer ik in evenwicht te houden. Zodat ongeveer de helft van het gebed bestaat uit bidden voor tijdelijke dingen en de andere helft voor geestelijke zaken.”
Welke waarde heeft Bijbellezen voor jou? Hoe belangrijk vind je het?
Boaz: “Eigenlijk ben ik niet zo’n lezer. Ik heb wel eens geprobeerd de hele Bijbel op volgorde te lezen. Het is dan best moeilijk om er doorheen te komen; sommige zinnen moet je vaker lezen om ze goed te begrijpen. Dan is het fijn om de Bijbel met uitleg of een andere vertaling ernaast te lezen. Nu ik thuis ben, lees ik drie keer per dag uit een dagboek met een uitleg van een Bijbelgedeelte. Uitleg is echt belangrijk. Wat de waarde is van de Bijbel, is dat je er altijd op kunt terugvallen. Ongeveer alles wat er gebeurt, staat al beschreven. Zo weet je hoe je met bepaalde dingen om moet gaan. Als ik Bijbelgedeeltes lees in de woorden van nu, motiveert me dat om te blijven lezen.”
Hoe gaan we op een goede respectvolle manier om met homoseksualiteit, transgender etc.?
Ds. Brugge: “Dit is een moeilijk onderwerp waarbij je mensen makkelijk beschadigt. Eerst moet je luisteren naar de mens. Niet praten over hem/haar, maar praten met! Verder is het belangrijk om vragen te stellen. Laat de persoon maar uitspreken. Uiteindelijk leg ik in zo’n gesprek natuurlijk de link naar opvoeding en Gods Woord. Vaak waren er al stappen gezet en was men de Bijbel met een andere bril gaan lezen. Soms ook niet. Daar heb ik respect voor! Mensen die biddend en strijdend hun weg gaan aan de hand van Gods Boek. Worstel je hiermee? Dan wil ik graag zeggen dat de pastoriedeur altijd open staat!”
Wat is bekering/wedergeboorte?
We sloten dit interview af met een gesprek over het verschil tussen wedergeboorte en bekering. Wedergeboorte, opnieuw geboren worden, een frisse start. Maar ook bekering als proces. Dagelijks opnieuw. Niet elk kind van God weet precies wanneer hij of zij nieuw leven heeft gekregen. “Soms hoor je veel over twijfel, angst en onzekerheid bij mensen. Bedenk dan dat er in de gelovige wel twijfel kan zijn, maar dat de zaligheid niet afhangt van de mens, maar vastligt in God.”
Wil jij ook in gesprek met een oudere, opa, oma, leidinggevende, leraar of ambtsdrager uit je kerkelijke gemeente? Stuur ons dan een berichtje via @jbgg_daniel of tiener@jbgg.nl en wie weet komen we de volgende keer met onze gesprekspot bij jou op bezoek!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 2020
Daniel | 32 Pagina's