Coverstory
“Christenen zijn wel in de wereld, maar niet van de wereld,” dat heb je in de kerk misschien weleens horen zeggen. Als het goed is, ben je anders dan de mensen uit de wereld. Op zondag ga je naar de kerk. Dan kan iedereen zien dat je christelijk bent. Is dat het enige? Wat zien mensen aan jou? Hoe dicht leef je doordeweeks bij de Bijbel? Als het goed is kunnen mensen elke dag aan jou zien dat je anders bent: dat je wel in de wereld bent, maar niet van de wereld bent. Op deze bladzijden leer je meer over de christenen uit de vroege kerk. Zij werden in de wereld herkend om wat ze wél deden. Niet om wat ze niet deden…
Kun je jezelf even voorstellen?
“Hallootjes… Ik ben Norah, 13 jaartjes jong en zit in de derde klas van het Lodenstein College in Amersfoort. Buiten het drukke schoolleven teken ik en speel ik graag op de piano. Ook heb ik een collectie van edelstenen, mineralen en fossielen en vind ik het leuk om de vindplaats te achterhalen.”
Waarom ga je naar de jeugdvereniging?
“De sfeer is heel gezellig. De leiding zorgt iedere keer voor een boeiende inleiding en dat maakt de jeugdverenigingsavond mooi. De spellen na de inleiding zijn lekker actief. De combinatie van gezelligheid en openheid is fijn.”
Hoe is het om als jongere in deze tijd op te groeien?
“Er zijn nu heel veel mogelijkheden en dat heeft twee kanten. Er wordt veel onderzocht en daardoor kun je dingen soms beter begrijpen, maar het kan ook voor verwarring en twijfel zorgen. Ook merk je het grote verschil hoe jongeren tegenover het geloof staan. De één is heel open en er veel mee bezig, dat zorgt voor een fijn gesprek met je leeftijdsgenoot. Terwijl een ander er niet zoveel van wil weten. Je ziet nu ook steeds meer persoonlijke moeilijkheden bij jongeren, waardoor ze het christendom aan de kant zetten. Daar sta je dan - voor je gevoel - machteloos tegenover.”
Wat zijn volgens jou de verschillen tussen het leven met God en het leven zonder God?
“In het leven met God ervaar je strijd, maar je weet dat God niets uit de hand loopt. Je kan vertrouwen op Hem ondanks alles wat er om je heen gebeurt. Zorgen en strijd zijn tijdelijk, maar als je Zijn kind bent, mag je Hem straks voor eeuwig eren, liefhebben en prijzen. In het leven zonder God heb je het hier misschien voor je gevoel heel goed, maar zonder God mis je het doel in je leven. God kent ons beter dan alle anderen hier op aarde. Een mooi boekje hierover is Jong zijn in twee werelden van dominee Labee.”
Uit de brief aan Diognetus:
Uit de tweede eeuw na Christus is een bijzondere brief nagelaten, van een onbekende auteur. Deze brief is geschreven aan Diognetus en gaat over christenen. Het zijn geen naamchristenen, maar het zijn christenen die de Heere mogen vrezen. Christenen die ondanks alle zonden en tekorten de Heere willen dienen omdat ze niet zonder Hem kunnen. Deze christenen gebruiken geen dialect, zij houden zich aan de regels van het land, ze eten geen ander voedsel en hebben geen andere levensomstandigheden dan de andere inwoners. Toch zijn ze anders:
“Zij wonen in hun eigen vaderland, maar als vreemdeling; zij kwijten zich van hun burgerplichten en verdragen als vreemdeling alles.
Ieder vreemd land is hun vaderland en ieder vaderland is een vre emd land.
Zij trouwen als ieder ander maar leggen hun kinderen niet te vondeling.
Zij delen hun tafel maar niet hun bed.
Zij leven in het vlees maar niet naar het vlees.
Zij wonen op aarde maar zijn thuis in de hemel.
Zij gehoorzamen de heersende wetten maar overtreffen ze in hun eigen leven.
Zij hebben iedereen lief en worden door iedereen vervolgd.
Zij worden miskend en veroordeeld; ze worden gedood en ten leven gewekt.
Zij zijn arm als bedelaars maar maken velen rijk.
Zij hebben aan alles gebrek maar leven in overvloed.
Zij worden veracht maar ze worden verheerlijkt door de verachting.
Ze worden belasterd maar worden gerechtvaardigd door de laster.
Zij worden bespot en ze zegenen. Ze worden beledigd en bewijzen eer aan zij die hen beledigen.
Hoewel zij goed doen, worden ze gestraft als misdadigers.
Zij die hen haten kunnen geen reden opgeven voor hun haat.
In één woord, wat de ziel is voor het lichaam, dat zijn de christenen in de wereld. De ziel is verspreid over alle delen van het lichaam en de christenen over alle steden van de wereld. De ziel verblijft in het lichaam, maar is niet van het lichaam. Christenen zijn in de wereld maar niet van de wereld.”
- “Ik leefde in twee werelden. Doordeweeks keek ik ontzettend veel porno, op zondag zat ik in de kerk. Ik wilde niet meer langer in twee werelden leven, daarom vroeg ik de Heere om mijn verslaving weg te nemen…”
- “Het lijkt zo vaak alsof ik in twee werelden leef. Ik vind het lastig om een lichtend licht te zijn. Ik ben zo zondig en kies zo vaak voor de wereld… En toch kan ik niet meer zonder Hem.”
Hoe is het bij jou? In welke twee werelden leef jij?
Als je door genade de Heere Jezus mag kennen, leef je ook in twee werelden. Dan heb je een paspoort van een ander Koninkrijk. Dan ben je een echte Christen: van Christus. Dit paspoort werd eeuwen geleden getekend met Zijn bloed. “Hem kennen is zoveel waard, veel meer dan het grootste bezit hier op aard’!”
Bespreek deze brief eens met je onchristelijke vrienden of collega’s: hoe zouden zij de christenen van nu beschrijven? Zou er nog zo over ons geschreven worden? Bespreek het ook met je christelijke vrienden: hoe kunnen jullie zo leven dat je wel in de wereld bent, maar niet van de wereld? Hoe heb je daarin de Heere nodig? Of bekijk het eens met de ogen van iemand uit de wereld naar jezelf. Waaraan kunnen anderen zien dat jij christelijk bent?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2019
Daniel | 32 Pagina's