Onbeantwoorde vragen
“Mag ik je wat vragen?” Er komt een jonge vrouw de kerk binnen lopen, kort voor de dienst. Ik neem haar mee naar de kerkzaal en samen schuiven we de bank in.
De mevrouw vertelt dat ze Jehova’s getuige is en dat ze daarmee wil breken.
“Ik ben naar andere kerken gegaan, waar het over Jezus gaat als enige Redmiddel, want dat geloof ik. Maar nergens hoor ik hoe je Hem nu echt leert kennen. Het is overal zo oppervlakkig en de vragen van mijn hart worden niet beantwoord.”
Omdat ik de anderen in de kerk niet wil storen, pols ik of ze na de dienst nog even wil napraten, zodat ik dan rustig de tijd heb om haar vragen te beantwoorden. Tijdens de dienst heeft ze nog meer vragen. “Waarom gaan alleen de mannen staan? Waarom loopt de kerkenraad in het zwart? Waarom dragen vrouwen een hoed? Waarom is mijn Bijbel anders dan die van haar?”
Allemaal vragen waar ik best de antwoorden op weet. Maar ja, ook antwoorden die je niet in drie zinnen uitlegt. Dus mijn reactie is steeds: “Vindt u het goed als ik het na de dienst uitleg?” Ik wil immers niet de andere kerkgangers storen en de vrouw moet ook niets van de preek missen. Ze komt toch voor de preek?
Na de dienst loopt de kerk leeg. En de vrouw? Zij bedankt. Het was interessant geweest maar nu moet ze gaan. Ze gaat met onbeantwoorde vragen naar huis. Ongetwijfeld is de vrouw teleurgesteld.
En ik heb een les geleerd. Bezoekers blijven niet in een leeglopende kerk. Sindsdien geef ik direct alle antwoorden, ook als ik anderen daarmee stoor. Want soms kunnen vragen gewoon niet wachten. Deze vrouw inspireert me. Zij heeft levensvragen. Wie is God en hoe komt ze met God verzoend? Wat is de kernboodschap van de Bijbel? Zij was uitgewerkt, dat had ze verteld. En ik? Antwoorden heb ik genoeg. Maar weet ik het dan allemaal zo goed dat ik geen vragen meer stel? Wellicht weet jij het ook allemaal wel en voel je daarom geen behoefte om de Heere te zoeken. Maar godsdienstkennis en Godskennis zijn wel verschillend hoor!
Hoe meer je leert, hoe minder je lijkt te weten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 mei 2023
Daniel | 36 Pagina's