Wachten kun je leren
Het is woensdagavond bijna zeven uur. Ik zit te wachten op het telefoontje van de beveiliger van de wijk waar ik woon, waarin hij aankondigt dat mijn bezoek er aankomt. Vanavond zullen er namelijk in het Spaans vertaalde boekjes bezorgd worden voor de kinderen van de zondagsschool.
Maar de wijzer schuift voorbij de zeven uur en ik bedenk dat ik er rekening mee moet houden dat het zeven uur Ecuadoraanse tijd is; dan kan het namelijk al snel een kwartier of half uur later worden. Rond half acht krijg ik een berichtje van de man die de boekjes zal bezorgen, ‘Over een half uur ben ik bij je.’ Oke, prima, ik hoef deze avond toch niet weg, dus de tijd maakt ook niet uit. Om acht uur is er echter nog niemand te bekennen. Uiteindelijk komt het telefoontje van de beveiliger om half negen: “Er is hier een man die boekjes wil bezorgen, mag hij doorrijden?” En zo worden anderhalf uur later dan gepland de boekjes bezorgd.
Het grappige is, dat er met geen woord gerept wordt over het later komen dan afgesproken, er worden geen excuses gemaakt, niets.
Inmiddels woon ik ruim vier jaar in Ecuador en ben ik gewend om te wachten. Vergaderingen en cursussen die later beginnen dan gepland, je leert geduld te hebben.
Leren wachten is een vaardigheid die we allemaal goed kunnen gebruiken, zoals het spreekwoord zegt: Geduld is een schone zaak. Ook als het gaat over de belangrijke dingen in ons leven. Hoe vaak willen we niet direct krijgen wat we denken nodig te hebben. Hoe vaak willen we direct verhoring krijgen op ons gebed, en God moet dan ook verhoren op de manier zoals wij graag willen. Leren wachten op Gods antwoord is misschien wel het moeilijkste in ons leven. Gods antwoord komt niet op onze tijd, maar op Zijn tijd. Laten we een voorbeeld nemen aan de houding van Micha: Maar ik zal uitzien naar de HEERE, ik zal wachten op den God mijns heils, mijn God zal mij horen, Micha 7:7
Wachten kun je leren, van wachten kun je leren; want juist in die wachttijd, kan de Heere soms heel dichtbij zijn.
Ondertussen kan ik de vaardigheid ‘wachten’ de komende jaren goed in praktijk brengen, zolang ik in Ecuador woon. En ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe de gewoonte overneem dat daardoor de mensen ook wel eens op mij moeten wachten.
Het enige verschil is dat ik er een vervelend gevoel over heb en dat ik mijn excuses aanbied en... dat ik de volgende keer toch weer probeer om op tijd te komen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 februari 2023
Daniel | 36 Pagina's