Zorg voor morgen! samen in actie voor jongeren
# 04
In deze rubriek geven we aandacht aan de jeugdwerkactie. De verschillende projectdoelen zullen voorbij komen, maar ook activiteiten uit gemeenten krijgen in deze rubriek een plaats. In deze aflevering nemen we jullie mee naar ’s Gravenzande, waar de JV al druk bezig is om geld in te zamelen, en naar Ede, waar ecoloog André de Bonte kinderen alles leerde over de natuur. Het bedrag dat hij daarmee ophaalt, is ook voor de jeugdwerkactie.
's Gravenzande
Echt teamwork is het: de een vouwt de papieren tassen open en stopt de bodem erin. Een paar andere JV-leden vullen deze tassen met een jammetje, theezakje en wat andere ontbijtspullen. De meiden maken persoonlijke kaartjes. Binnen no-time zijn alle honderdvijftig ontbijttassen gevuld! De volgende ochtend hangt er een heerlijke geur in één van de zalen van de kerk. Kratten met verse broodjes staan klaar om het ontbijtpakketje af te maken. De bezorgers arriveren en brengen samen met wat jongeren de pakketjes rond. Het resultaat? Smullende gemeenteleden, enthousiaste jongeren én ruim vijfhonderd euro opgehaald voor de actie!
Of ze het niet erg vinden om op zaterdag vroeg uit bed te moeten? Bram en Joris schudden hun hoofd. “Ik ben altijd al vroeg uit mijn bed!”, legt Bram uit. Enthousiast kijken ze naar al de papieren tasjes, die ze net gevuld hebben. “Het was een uitdaging om de tasjes zo snel mogelijk te vullen. En natuurlijk is het ook gezellig om weer eens bij elkaar te zijn!” Nog één keer controleren ze de tasjes. Stel je voor dat er ergens een eitje ontbreekt!
“Het leuke van deze actie is dat je niet je eigen ontbijtje klaar hoeft te maken.” Ann, Lisanne en Madelief zijn het er over eens. “Je wordt verrast met een ontbijtje, wie wil dat nou niet?” Ondertussen werken ze verder aan hun kaartjes. Die geven het ontbijt een persoonlijk tintje. “Eet smakelijk!”
Boomexcursie voor de jeugdwerkactie
Op zaterdagmiddag gaat er een groep van negen en een groep van tien kinderen het bos in met een werkblad, knoppenkaart, karton en potlood om te leren over boomsoorten. De groep verzamelt in de veranda en na afloop warmen ze zich daar weer bij de kachel om iets warms te eten en drinken. Ook roosteren ze marshmallows bij het vuur.
Matthieu Stijnen vertelt hoe het was:
“Ecoloog André de Bonte heeft ons geleerd dat in de winter de meeste bladeren van de boom vallen, terwijl bij de den de naalden blijven hangen. De berk kun je makkelijk herkennen aan de schors, want die heeft een witte schors. De beuk heeft juist weer een heel gladde schors. De populier houdt van natte grond en de eik en de beuk houden meer van droge grond. Sommige eiken hebben meer stammen, dat komt omdat ze vroeger werden omgehakt voor de schors die werd gebruikt bij het leerlooien. We hebben bijna alle boomsoorten van de zoekkaart gevonden, dus ik heb veel geleerd. André vroeg aan ons wat een moeflon is, maar ik had geen idee. Op het bord bij de ingang van het bos stond het antwoord: een soort schapen met van die kromme horens. We kwamen nog mensen uit onze kerk tegen en die hadden ze net gezien. Wij slopen daarom zachtjes verder in de hoop dat we ze ook tegen zouden komen, maar helaas: we hebben ze niet gezien. Waarschijnlijk maakten we teveel herrie met elkaar. Om het een beetje warm te krijgen hebben we nog verstoppertje gespeeld en André was de zoeker. Ik vond het een superleuke excursie!”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 2021
Daniel | 36 Pagina's