In gesprek over het Heilig Avondmaal
“Volgende week zondagmorgen wordt er een voorbereidingspreek gehouden voor het Heilig Avondmaal.” Deze zin heb je vast wel eens gehoord in de kerk. Het is nu misschien wat langer geleden, vanwege het coronavirus, maar voor die tijd was er drie of vier keer in het jaar Avondmaal. Ben je blij als het weer Heilig Avondmaal mag zijn? Of vind je het maar lang duren? Wij vroegen aan dominee S. Maljaars uit Meliskerke hoe een dominee deze diensten beleeft.
Hoe bereidt u zich voor op het Heilig Avondmaal?
“Als dominee houd je niet alleen in je eigen gemeente het Heilig Avondmaal. Soms doe je dat ook in een gemeente die geen eigen dominee heeft. Een paar weken van tevoren bedenk ik welke preken ik wil gaan houden. Ik probeer bij de drie diensten, de voorbereidingsdienst, de Avondmaalsdienst en de nabetrachtingsdienst, de tekst uit hetzelfde Bijbelgedeelte te halen. Dan past het bij elkaar. In de voorbereidingsweek lees ik veel in het Avondmaalsformulier en in boeken die over het Heilig Avonmaal gaan. Ik vraag dan ook aan de Heere of Hij de Avondmaalsdienst ook aan mijn hart wil heiligen. Gods kinderen doen veel verkeerde dingen, ook een dominee. Daarom is het zo goed dat de Heere in het drukke leven regelmatig het Heilig Avondmaal laat bedienen. In deze coronatijd moeten we dat helaas missen.”
Voorbereidingsdienst: de dienst die een week voor het Heilig Avondmaal wordt gehouden.
Avondmaalsdienst: de dienst waarin het Heilig Avondmaal gehouden wordt.
Nabetrachtingsdienst: de dienst waarin wordt teruggedacht aan wat de Heere gegeven heeft tijdens het Heilig Avondmaal.
Wat doet u om kinderen bij het Heilig Avondmaal te betrekken?
“In elke preek zit iets voor de kinderen. Ook bij de preken rond het Heilig Avondmaal. In een voorbereidingspreek worden de kenmerken genoemd van een kind van God. Dat is ook belangrijk voor kinderen. Heb je verdriet over je zonden? Is er in jouw hart een verlangen naar de Heere Jezus? Het is belangrijk dat kinderen zien dat het goed is om de Heere te vrezen. Al kan een jongen of meisje niet aan het Heilig Avondmaal, ze kunnen wel een nieuw hart krijgen of hebben. Ik hoop ook altijd dat er iets van de eerbied gevoeld wordt tijdens het Heilig Avondmaal. Het is iets heiligs tussen de Heere en Zijn volk. Daarom moet alles er tijdens zo’n dienst ook rustig en netjes aan toe gaan.”
Wat kunnen kinderen leren van het Heilig Avondmaal?
“Het is heel belangrijk dat ook kinderen tijdens deze dienst aanwezig zijn. Ook al duurt het soms iets langer dan een andere dienst. In het Heilig Avondmaal gaat het vooral over het werk van de Heere Jezus. Kijk maar goed wat er gebeurt bij de Avondmaalstafel. Als de witte doeken worden weggehaald, zie je het brood en de wijn. Het brood wordt gebroken, de wijn wordt ingeschonken. Die tekenen zien op het lichaam en het bloed van de Heere Jezus, de Zaligmaker. Hij gaf Zijn leven voor Zijn schapen. Wat is Zijn liefde groot!”
Bent u gespannen als het Heilig Avondmaal bediend wordt?
“Tegen een Avondmaalsdienst zie je wel meer op dan tegen een andere dienst. Alles moet wel goed verlopen en niets mag vergeten worden. Vaak neemt de Heere de spanning weg en mag ik ervaren dat de Heere in Zijn huis geeft wat nodig is.”
Kunt u iets zeggen over het Avondmaal en de coronacrisis?
“Door het coronavirus is het niet goed mogelijk om het Heilig Avondmaal op de gewone manier te houden. Zeker in grote gemeenten is dat lastig. Gelukkig zijn er in onze gemeente mensen die daar steeds over nadenken en goede adviezen geven. Daar willen we ons graag aan houden. Vraag maar veel aan de Heere of Hij dit anders wil maken. Dan kunnen we Hem eren en gedenken zoals Hij in Zijn Woord gezegd heeft.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 november 2020
Daniel | 32 Pagina's