Goed voorbeeld doet goed volgen
In onze maatschappij is seksualiteit overal aanwezig. In films, internet, games, tijdschriften en reclame. Jongeren geven in het interview aan dat seksualiteit vooral op een negatieve manier hun aandacht vraagt. Er wordt op een ‘platte, vernederende’ manier over gepraat. De reclame springt hier gretig op in met teksten als bijvoorbeeld: ‘Dress less to impress’ - kleed je minder om meer indruk te maken. Seksualiteit wordt losgekoppeld van begrippen als liefde en trouw waardoor je partner een object wordt bij wie je ‘pakt, wat je pakken kan’. Zoals één van de jongeren aangeeft: ‘Heb jij geen wijf gepakt dan?’
Goede woorden
Het is opvallend dat een onderwerp dat zoveel aandacht vraagt in de belevingswereld van uw kinderen vaak zo weinig aandacht krijgt in de opvoeding. De jongeren geven aan dat voorlichting niet iets eenmaligs moet zijn. Er is geen kind dat in één keer kan lopen. Daar wordt veel tijd en aandacht aan besteed. Met seksuele opvoeding is dat niet anders. Het is belangrijk het gesprek open aan te gaan. Uit gesprekken met jongeren blijkt dat ze het graag willen hebben over onderwerpen als: zelfbevrediging en tot hoe ver mag je nu eigenlijk gaan in je verkerings- en verlovingstijd? Wat waren de grenzen die mijn ouders hanteerden toen ze verkering hadden? Hoe ga je om met anders geaard-zijn? En: iedereen in mijn omgeving heeft een relatie, alleen ik niet.
Het is voor ouders vaak moeilijk om de goede woorden te vinden als het gaat om seksualiteit. Zeker als het gaat om de emotionele kant van seksualiteit. Ook ouders praten er weinig over. Ga het gesprek met je partner hierover aan. Dat geeft meerwaarde aan je eigen relatie en helpt je om de goede woorden te vinden in de communicatie met je kinderen.
Knuffelen
Vaders en moeders moeten hier hun eigen rol in nemen. Belangrijk is het verschil te benoemen in de manier waarop seksualiteit beleefd wordt. Zoals de jongeren dat zelf prachtig verwoorden: “Meisjes gaan voor de relatie, maar jongens willen graag verder, dan moet je samen grenzen afspreken en je daar aan houden.”
Naast het gesprek is ook het voorbeeld dat je geeft van groot belang. In het interview noemen jongeren liefde, respect en vertrouwen als kernwoorden. Daarnaast geven ze aan dat het te zien is als ouders van elkaar houden omdat ze ‘elkaar knuffelen of zeggen dat ze elkaar lief vinden in het bijzijn van de kinderen’. Zijn we als ouders ‘levende’ voorbeelden? Echte identificatiefiguren?
Als christelijke gemeente mogen we onze jongeren laten zien dat het goed toeven is in een gemeenschap die zich houdt aan de leefregels van de Heere. Tegenover het negatieve imago dat seksualiteit heeft mogen wij het tegengeluid vanuit de Bijbel laten horen. Het is bijzonder om onze kinderen te laten ervaren dat seksualiteit een scheppingsgave is, die na de zondeval is overgebleven en waarvan je samen genieten mag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 februari 2009
Eigenwijs | 28 Pagina's
