Koken als een Engelse chef!
Ken jij iets lekkers waar jullie omgeving om bekend staat? Bijvoorbeeld de Zeeuwse bolus, het Friese suikerbrood, Haagse hopjes of een Bossche bol? John Bunyan werd geboren in Engeland. En als je een echt Engels recept wilt proeven, maak dan eens een heerlijke Engelse Pie (spreek uit als pai). De Engelsen zijn dol op dit soort hartige taarten. Dus haal snel de boodschappen in huis, en verras iedereen aan tafel.
Het recept is voor 4 personen, maar met een beetje rekenen kan het ook voor meer, of minder personen gemaakt worden.
Wat heb je nodig?
• 500 gram gehakt
• 2 wortelen
• Als je het lekker vindt, kan er nog een paprika bij gedaan worden
• 1 pakje of rol bladerdeeg
• 200 ml runderfond
• 1 eetlepel olie
• 1 ui
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 2 theelepels gedroogde tijm
• 1 theelepel rozemarijn
• 1 theelepel nootmuskaat
• 1,5 eetlepel worcestershiresaus
• 200 gram doperwten
• Peper en zout
• 1 ei
Keukenspullen
• Een grote koekenpan of stoofpan (Vraag eventueel je vader of moeder welke pan geschikt is)
• Een ovenschaal
• Een mes en snijplank
• Een eetlepel en een theelepel (om de kruiden af te meten)
• Een kwastje (om het bladerdeeg met ei te bestrijken)
Wat ga je doen?
• Pel en snipper de ui.
• Snij de wortelen (eventueel de paprika erbij) in kleine stukjes.
• Verwarm de olie in een pan.
• Bak (of zoals het eigenlijk bij ui heet: fruit) de ui, tot de ui glazig (beetje doorzichtig) is.
• Voeg het gehakt erbij en bak het rul (in losse, kleine stukjes).
• Doe de fond erbij, samen met de wortel, de kruiden, de tomatenpuree en de Worcestershiresaus.
• Breng dit aan de kook en laat op een zacht vuur onder deksel 15-20 minuten pruttelen.
• Laat ondertussen de oven voorverwarmen op 200 graden.
• Doe de doperwten erbij, en laat deze zachtjes nog 15 tot 20 minuten verder garen, zonder deksel, tot het vocht is opgenomen. Doe er wat zout en peper naar smaak bij.
• Schep het gehakt met de groenten in een ovenschaal.
• Leg het bladerdeeg op het mengsel. Als je losse plakjes gebruikt: zorg ervoor dat een klein randje over het nieuwe plakje heen ligt. Je kunt het dan een beetje aan elkaar vastplakken, zodat het een nette plak wordt.
• Maak in het midden van het deeg een inkeping door een x erin te snijden. Hierdoor kan de stoom ontsnappen.
• Kluts het ei, en smeer met het kwastje dit ei over het bladerdeeg.
• Zet de ovenschaal in de oven.
• Laat in de oven 20 minuten bakken tot het deeg een mooi krokant korstje heeft.
• Dek de tafel mooi, en als je nog zin en tijd over hebt; schrijf eens een gezellig briefje voor iedereen dat je op ieders bord neerlegt.
• Eet smakelijk of zoals de Engelsen zeggen: Enjoy your meal!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 februari 2025
Daniel | 48 Pagina's
