Een Lam voor een ezel
Exodus 13
Ter herinnering aan de uittocht uit Egypte moet het volk Israël ieder jaar het Pascha vieren, maar één keer per jaar aan de Egyptische slavernij denken is niet genoeg. De Heere wil dat er vaker gedacht zal worden aan de voorbijgang van de verderfengel. Alle eerstgeborenen werden gedood, behalve bij de Israëlieten. Tenminste, als de deurposten besprengd waren met het bloed van het paaslam. Mozes krijgt het voorschrift te horen dat ieder eerstgeboren mannelijk mens of dier voor de Heere is. Zo wordt in herinnering gebracht dat alle eerstgeborenen in Egypte werden gedood om Israël te bevrijden. Ieder eerste jongetje of bokje of ezelsveulen, moet aan de Heere gegeven (geofferd) of losgekocht worden. Israëlieten, herinner je zo steeds dat Gods verderfengel aan jullie eerstgeborenen voorbijging en ze niet heeft gedood.
Elk eerstgeboren jongetje moest eigenlijk aan de tabernakeldienst, aan God gegeven worden, om zo voor Hem te werken. Later bepaalt God dat dit werk wordt voorbehouden aan de Levieten. Zo hoeven de eerstgeboren jongens niet te worden ‘geofferd’ maar mogen afgekocht worden. Een vader betaalt het bedrag van vijf sikkelen (omgerekend € 1,23) voor zijn eerstgeboren zoon aan de priester.
Wat zegt het over de Heere Jezus?
Jezus is veertig dagen oud als zijn moeder Maria met zijn pleeg vader Jozef in de tempel in Jeruzalem komen. Hoewel Hij helemaal aan God gewijd is, wordt Hij toch gebracht om de Heere te worden voorgesteld. Zoals het geschreven is in de wet van de Heere: Al wat mannelijk is, dat de moeder opent, zal de Heere heilig genaamd worden. Ook Hij wordt vrijgekocht. Dat is voor Zichzelf niet nodig, maar Hij onderwerpt Zich helemaal aan de wet van de vrijkoping. Ook op deze wijze onderhoudt Hij de wet. In die weg, op die manier, wordt Hij voor Zijn kinderen hét Offer dat hen vrijkoopt. Hij geeft Zijn leven als een ‘losprijs’ voor velen.
Wat leer je ervan?
Ook de eerstgeboren zoon van een ezel is voor God, maar een ezel mag niet geofferd worden, want het is een onrein dier. Daarom moet het vervangen worden door een lam dat in zijn plaats wordt geofferd. De eigenaar van de ezel heeft ook de keus om het jong de nek te breken.
Je zult de boodschap maar thuiskrijgen dat je onrein bent. Dit keer neem je die boodschap niet voor kennisgeving aan. Het is gaat nu anders. Op de één of andere manier ben je door die bekende opmerking over je onreinheid in je hart geprikt. Je komt er niet los van. Je bent als een onreine en je gerechtigheden (de dingen waarvan je denkt dat ze nog een beetje goed zijn) zijn te vies om beet te pakken. Je hebt het meeste weg van een onreine ezel. Een ezel staat immers voor dom en koppig.
Wat moet er met zo’n ezel gebeuren? Aan jou heb je niets. Je bent hier wel op aarde om aan God gegeven te worden, maar je bent er niet geschikt voor. Het enige wat je nog rest is dat je Eigenaar je nek breekt. Wat een hopeloze toestand!
Maar Gode zij dank. Er is nog een andere mogelijkheid. De mogelijkheid dat er een Lam in jouw plaats wordt geofferd, zodat jij vrijgekocht wordt. De Heere Jezus stierf. Daar moeten we steeds aan herinnerd worden. Dat gebeurt als je in je Bijbel leest, als je in de kerk luistert naar de preek en als je ziet wat er gebeurt bij het de viering van het Heilig Avondmaal en tijdens de doop. Wat een wonder hé! Een Lam in plaats van een onreine ezel.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juli 2023
Daniel | 36 Pagina's