Zeker weten
De hemel op aarde. Wat een titel van een dik boek van een dominee uit de zeventiende eeuw. Dan gaat het erover om daar zeker van te zijn. Nu, dat willen we wel, nietwaar? Tenminste, dat dénken we. Maar weet je wel, wat dit precies inhoudt? De hemel op aarde en de zekerheid daarvan in je hart?
De hemel op aarde houdt in, dat je leeft met de Heere, voor Hem, en dicht bij Hem. Dat je de zonde haat en ervoor vlucht, dat je de Middelaar hartelijk liefhebt en door Zijn Geest en Woord helemaal beheerst wordt. Eigenlijk is het de vervulling van de wens van Asaf ‘het is mij goed mijn zaligst lot; nabij te wezen bij mijn God’. Om nu ‘de eeuwige sabbat in dit leven aan te vangen’. En nu het ontvangen van de zekerheid in je hart, waarover het in deze mooie uitgave gaat. Prof. dr. A. Baars heeft het geheel van een waardevolle inleiding (pagina 11 – 54) voorzien. Over de tijd, het leven van ds. Thomas Brooks en over het ontvangen van geloofszekerheid. Wat hij daar over ‘geloof en zekerheid’ schrijft, zou ik voor jou wel willen samenvatten. Maar ik heb maar een beperkt aantal woorden voor mijn reactie gekregen.
Eén ding moet je goed onthouden. We moeten deze tere bevindelijke zaken niet verstandelijk analyseren, maar vragen om een kruimel beléving. Want dat is levensnoodzakelijk en gun ik je zo! Want in de loop van de kerkgeschiedenis is er over ‘geloof en zekerheid’ al zoveel te doen geweest. Thomas Brooks wordt gerekend tot de puriteinen. De beweging die Bijbelse zuiverheid in leer en leven nastreeft. Er is tussen deze puriteinen onderling ook heel wat verschil in accenten en benadering. Zoals er ook verschil is in de ontwikkeling van de kerkgeschiedenis in ons vaderland en aan de overzijde van het Kanaal. Voel je aan, wat het verschil is tussen ‘een kind van God zijn’ en ‘het wéten een kind van God te zijn’. Daarbij is er nog het verschil in de mate van zekerheid hierover. Elk van Gods kinderen weet zeker, dat God waarachtig en rechtvaardig is, dat hijzelf verdoemelijk is en dat hij een Middelaar nodig heeft. Dat noemen we het wezen van het geloof. Maar dit wezen moet onderhouden en gevoed worden, ja tot bloei komen zelfs. Dat noemen we het welwezen van het geloof. Laat dit duidelijk getuigenis van alle puriteinen en gereformeerden hierover eens goed tot je doordringen. Want zo is het echt! Zo werkt de Heere dat nog, zeker ook in jonge harten.
Citaat Westminster Confessie hoofdstuk 18,3
“Deze onfeilbare zekerheid is niet op die manier eigen aan het wezen van het geloof, dat een ware gelovige niet soms lang moet wachten of met vele moeilijkheden te kampen kan krijgen voordat hij aan die verzekering deel krijgt. 1 Toch kan hij die zekerheid verkrijgen, daartoe in staat gesteld door de Geest, Die de dingen die hem door God uit genade gegeven worden, leert verstaan. Dit gebeurt zonder buitengewone openbaring, door op de juiste wijze gebruik te maken van de gewone middelen. 2 Daarom is het ieders plicht om zich helemaal eraan te wijden zijn roeping en verkiezing vast te maken 3 , opdat zijn hart daardoor meer en meer vervuld zal worden met vrede en vreugde in de Heilige Geest en met liefde tot en dankbaarheid aan God. Hierbij hoort een toename in kracht en het blijmoedig vervullen van de plichten van gehoorzaamheid 4 , die de goede vrucht zijn van deze zekerheid. Deze zekerheid is er ver van verwijderd om mensen aanleiding te geven te verslappen. 5”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 april 2023
Daniel | 36 Pagina's