Een schijnbaar toevallige OMWEG
Het is juli 1536 als Jean Cauvin (wij kennen hem als Johannes Calvijn) op reis is naar Straatsburg. Doordat sommige streken vol soldaten zijn (vanwege de naderende oorlog tussen koning Frans I en keizer Karel V), wordt Calvijn gedwongen een omweg te maken. Zo komt de Fransman in de hoofdstad van Zwitserland, in Genève aan. Calvijn is dan zevenentwintig jaar oud. Hij heeft geen moeder en vader meer. Hij heeft theologie gestudeerd in Parijs en rechten in Orléans en Bourges. Calvijn is gepromoveerd. Hij heeft de eerste versie van zijn Institutie geschreven en uitgegeven in Bazel.
Calvijn is als student theologie een aanhanger van de Reformatie geworden. Calvijn is uitgesproken voor stander van de Reformatie. Als academicus mengt hij zich ook in het academisch debat. Daardoor moet hij zijn geboorteland Frankrijk wel verlaten. Hij heeft Bazel bezocht, gepreekt en gedoceerd. Enkele maanden voordat Calvijn de stad Genève bezoekt, neemt de stad de leer van de Reformatie als leer van de stad aan. Dat is dus voor Calvijn en zonder Calvijn gebeurd.
En dan gebeurt er iets in Genève wat Calvijn zou omschrijven met het woord ‘subiet’, iets plotselings. Zo omschrijft hij ook zijn bekering, een subita conversio. Calvijn krijgt onaangekondigd bezoek en het is al laat in de avond als Guillaume Farel, de plaatselijke hervormer, Calvijn bezoekt en er op aandringt om in Genève te blijven en hem te helpen om de Reformatie te bevorderen. Maar Calvijn heeft veel bezwaren. Hij is nog onervaren. Hij heeft geen opleiding tot predikant gehad. Hij wil eerst nog meer studeren in de Heilige Schrift. Maar de nood is in Genève zo groot, dat Farel hem dwingt te blijven. Hij zegt tegen Calvijn: “Ik verklaar u in de Naam van de almachtige God: uw studie is een uitvlucht. Als u weigert u te geven aan deze arbeid, zal God uw studies en rust vervloeken!” Door deze ernstige woorden, voelt Calvijn zoals hij zelf zegt: “alsof God uit de hemel Zijn hand met geweld op mij legde”.
En zo heeft de Heere een schijnbaar toevallige omweg gebruikt om Calvijn de reformator van Genève te maken. En door zijn vele geschriften spreekt hij nog nadat hij gestorven is.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 augustus 2021
Daniel | 36 Pagina's