Leiderschapstraining
JE MOET JE VOORSTELLEN: ER WORDT ONDERTUSSEN NAAR JE GESCHREEUWD EN ER STAAT EEN TIJDSDRUK OP DEZE OEFENING. DAT IS ECHT EVEN LASTIG!
Heb je weleens gehoord van Sergeant Alexander Blackman? Deze sergeant schoot een talibanstrijder dood, terwijl dit volgens de Conventie van Geneve helemaal niet mocht. Toch is deze man uiteindelijk vrijgesproken. Nu is het natuurlijk de vraag waarom deze sergeant de talibanstrijder doodschoot en waarom deze sergeant ook weer is vrijgesproken. Tijdens de theorielessen op de Koninklijke Militaire Academie denken wij hier met elkaar over na.
Op de KMA word je opgeleid tot officier. Tot officier wil zeggen dat je eigenlijk altijd, naast een paar specifieke functies, leiding gaat geven aan een groep mensen. Leidinggeven aan een groep mensen doe je niet zomaar, daar moet je zeker in getraind worden. Daarom volgen wij op de KMA de vakken militair leiderschap & ethiek en leiderschapstraining. Het eerste vak is vooral theoretisch, het tweede vak niet. Tijdens de leiderschapstraining brengen we het leidinggeven in de praktijk. Deze training vindt vooral plaats tijdens de bivakken in de openlucht. Het begint al meteen op de eerste dag van het bivak. De boogtenten moeten namelijk opgezet worden en zonder voorkennis is dit wel even lastig. Ondertussen moet je leidinggeven aan een onwetende groep en dat maakt alles nog ingewikkelder. Later in de opleiding krijg je andere opdrachten die door omstandigheden, bijvoorbeeld door slaap- en voedseltekort, lastig zijn. Het kader, de instructeurs, kunnen het de commandant ook extra moeilijk maken door ‘hun mening’ te verkondigen of door andere opties aan te bieden.
Een leuk voorbeeld hierbij is de beklimming van een berg. Wij waren mooi op weg naar de top van een berg toen de commandant even niet meer zeker wist of we wel op het goede pad liepen. Onze kapitein merkte dit en zaaide verwarring door een paar keer dringend te vragen of we toch niet de andere kant op hadden moeten gaan. Je moet je voorstellen: er wordt ondertussen naar je geschreeuwd en er staat een tijdsdruk op deze oefening. Dat is echt even lastig! Het is in deze situatie belangrijk om goed te beseffen waarom je een bepaalde keuze maakt. Kies ik voor een korte, maar moeilijke weg, waarin we tijd winnen, of kiezen we voor een langere, makkelijkere weg? Iedereen heeft daarover een mening en luisteren naar de overtuigingen om je heen is dan vaak niet de oplossing.
Wat het ons leert? Blijf trouw, ondanks de overtuigingen van je omgeving. Misschien komt dit je wel bekend voor bij een bepaald persoon uit de Bijbel. Op een heel ander vlak natuurlijk, niet het leidinggeven, maar het trouw blijven aan God. Daniel kende enorm veel andere overtuigingen vanuit zijn omgeving, zeg maar gerust: verzoekingen. Maar toch bleef hij trouw aan God. Of dat nu is tijdens leiderschapstrainingen of je werk of op school, het is belangrijk dat de omgeving kan zien dat jouw overtuigingen gebaseerd zijn op de Bijbel. Zo blijf je trouw aan jezelf en aan God.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 september 2019
Daniel | 32 Pagina's