Geloof onder vuur
#24 Na een bestemde tijd
Directeur Van de Weg was plotseling overleden tijdens een hartoperatie. Jesse kon niet slapen en las nogmaals de handgeschreven kaart die hij had gekregen van zijn directeur tijdens het ziekzijn van zijn vader. Van de Weg werd begraven en alle leerlingen waren aanwezig. Op het graf werden alle leerlingen persoonlijk aangesproken door De Groot, die als vriend van de directeur een hoopvolle boodschap mocht delen.
Mentorles – donderdagmiddag, B301, Datheen College
Het is een belangrijk moment voor 3v1. Na een jaar wikken en wegen is het voor de mentorleerlingen van De Groot nu tijd voor het invullen van hun definitieve profiel. Er is een ouderavond geweest, mentorgesprekken zijn gevoerd en een jaar voorbereiding is eraan voorafgegaan. De decaan is ook aanwezig. Via de computer moet het profiel ingevuld worden met alle verplichte vakken die daarbij horen en de keuzevakken.
Voor Jesse is het niet zo moeilijk. Al vroeg in het jaar was het duidelijk dat na drie jaar vwo hij zijn studie zou voortzetten op de havo. Datzelfde geldt gelukkig ook voor Jessica. Zo kunnen ze hun weg samen vervolgen. Ook hun profielkeuze lijkt behoorlijk op elkaar. Beiden zijn blij dat ze het vak wiskunde vaarwel kunnen zeggen. Het was geen gelukkige match geweest. Wat de talen betreft; Jesse is beter in Duits, Jessica vindt Frans mooier. Jesse kiest in het profieldeel het vak Kunstzinnige Vorming. Hij is een creatieve jongen en tekent graag de dieren die hij fotografeert vanuit zijn vogelkijkhut in de Reeuwijkse plassen. Daarbij neemt hij als keuzevak RMS, dat staat voor Religie, Mens en Samenleving. De Groot heeft het vak warm aanbevolen. In de mentorles heeft hij zijn leerlingen gezegd dat het belangrijk is dat ze toe-gerust moeten worden op theologisch gebied. Vader vond het ook echt een vak voor hem. Jessica is een muzikale jongedame en kiest muziek. Daarnaast is ze sportief en daarom kiest ze ook voor BSM: Bewegen, Sport en Maatschappij.
Aan het einde van de les vragen de geboren organisatoren Aimee, Rebecca en Charlotte om de aandacht van de klas. “Jullie weten”, begint Aimée, “dat we begin juli op kamp gaan. Maar er moet nog een hoop geregeld worden.” “Inderdaad”, valt Rebecca Aimee bij, “allereerst het vervoer. Jullie ouders hebben zich opgegeven en we hebben een vervoersschema opgesteld. Verder hebben we een corveerooster gemaakt.” Vanuit de achterste bankjes klinkt gemor.
“Ja, jullie staan er als eerste op, Mark, Ruben en Nathan”, reageert Rebecca gevat. Het gevolg is gejoel. Jesse ziet De Groot breed lachen. Hij hoort hem zeggen: “Ja, zet ze maar aan het werk hoor dames. Dan doen ze ook nog eens wat.” Die laatste zin wordt door het gelach achterin niet verstaan, merkt Jesse. En dat is maar goed ook.
De Groot heeft zelf ook nog een mededeling aan het einde van de les. “Vrienden, dit is de laatste officiële mentorles. Maar jullie zijn ook mijn laatste mentorklas. Alles heeft een bestemde tijd.” Het wordt stil in 3v1. Waar zou De Groot op doelen? Dan zegt De Groot aangedaan en met zachte stem: “Ik mag de opvolger worden van onze onvergetelijke directeur Van de Weg.” Een spontaan en hartelijk applaus volgt. De Groot wuift het weg, ziet Jesse. Toch kijkt hij even de klas in. De leerlingen gunnen het hem en ze zien er wel wat in blijkbaar. Jesse en Jessica kijken even naar elkaar. Ook zij zien het wel zitten.
Laatste les godsdienst
Jesse, Jessica en de andere leerlingen van 3v1 druppelen het lokaal van Gert de Hoop binnen. Drie jaar hebben ze godsdienst van hem gekregen. Vandaag is het de laatste keer. Ze kennen elkaar van haver tot gort. Hij is een open boek voor de leerlingen geweest en veel leerlingen eveneens voor hem. Dat heeft een band gegeven, soms zelfs een geestelijke. Het is moeilijk voor De Hoop om de leerlingen nu los te laten.
Jesse en Jessica merkten dat er aandacht was als de Bijbel openging. En dát deden ze elke godsdienstles. “Alles heeft een bestemde tijd jongens en meisjes”, zo begint De Hoop. Er wordt even gelachen.
“Meneer, gaat u op de deftige tour?”, vraagt Matthias. “Speech! Speech!”, beginnen de drie broeders achterin te scanderen. Jesse kijkt achterom, Jessica ziet De Hoop wenken en de drie jongens staken hun geraas. Jesse en Jessica hebben heel wat gereflecteerd op hun docenten en de lessen. Ze vinden allebei dat De Hoop informele en tegelijk inhoudsvolle lessen geeft. Die combinatie is weinigen gegeven. Jesse ziet De Hoop glimlachen. Dan zegt hij: “Wat ik bedoel te zeggen is, dat dit de laatste les is en dat ik terugkijk op een bijzondere tijd.” Algemene instemming is zijn deel. “Ik wil jullie als laatste een samenvatting geven van een preek van de Engelse prediker J.C. Ryle.” Nu moet Jesse glimlachen. Ryle is ook één van zijn vaders favoriete oude schrijvers.
De Hoop vervolgt: “Hij schreef een boekje voor jonge mensen naar aanleiding van Titus 2:6: Vermaan den jongen mannen insgelijks, dat zij matig zijn. Vijf dingen wil ik met je delen.” Jesse hoort gezucht in verschillende hoeken van het lokaal, maar De Hoop lijkt het te negeren. “Het eerste is: Waarom moeten juist jonge mensen gewaarschuwd worden? Omdat zij, volgens Ryle, het traagst zijn, of het minste zin hebben, in het gebruik van de genademiddelen. Verder dat ze doorgaans de meeste weerstand hebben om de genademiddelen te gebruiken en hun bekering uitstellen. Ryle waarschuwt hierbij voor de strikken van de duivel.
Het tweede is: Welke gevaren zijn er zoal? Ryle noemt onder andere: hoogmoed, het verachten van de godsdienst en voorliefde voor genot en vermaak.”
Hier stopt De Hoop even. Hij weet hoeveel gebruik er wordt gemaakt van filmstreamingdiensten.
Dan gaat hij verder. “Het derde is dat je moet weten wat de Bijbel zegt over de ernst van de zonde en het belang van het haten en verlaten ervan. Verder dat je de Heere Jezus Christus moet leren kennen en dat je het belang van de ziel onder ogen gaat zien.”
Jesse hoort de bewogenheid in de stem van De Hoop en Jessica ziet het aan zijn ogen, want zij zit dichterbij. “Gebruik de Bijbel als je levenslange gids en raadgever. Wil je nog een goede raad? Wees zorgvuldig in de keuze van je vrienden.” Jesse knipoogt even naar zijn vriend Matthias. “Vrienden brengen je of dichterbij of verder bij de Heere vandaan.”
“Zou dat laatste van Ryle of van De Hoop zijn?”, denkt Jesse. De Hoop vervolgt: “Bij het vierde aspect noemt Ryle onder andere het belang van het gebed. “‘Wees als Daniël’, schrijft hij, ‘en bid!’ Als vijfde en laatste een citaat uit het besluit van het boekje: ‘Jonge mensen, deze dingen zijn echt waar. Verdraag dit woord van vermaning. Laat je overtuigen! Neem het kruis op. Volg Christus. Geef de HEERE de hand.’”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 januari 2023
Daniel | 36 Pagina's