Gegeven leven
Aantekeningen bij 2 Samuël 9
Om Jonathans wil (vers 1)
David herinnert zich het verbond dat hij met Jonathan, de zoon van Saul, heeft gesloten. Dit kunnen we lezen in 1 Sam. 20: 13-17. David belooft daar dat als hij koning zal zijn hij de 'weldadigheid des Heeren' aan Jonathan zal doen, als hij dan nog leeft. Ook aan Jonathans nakomelingen zal David weldadigheid bewijzen 'tot in eeuwigheid'. Het betreft hier een verbond dat meer is dan gewone vriendschap. Het gaat over de eeuwen heen en sluit de geslachten in.
Ziba (vers 2)
Ziba is waarschijnlijk een aanzienlijk man aan het hof van Saul geweest. Dat blijkt wel uit zijn twintig slaven en vijftien zonen. David had rechtmatig zeggenschap over de bezittingen van Saul en als nieuwe koning en als schoonzoon. Het is mogelijk dat Ziba reeds was aangesteld als beheerder over Sauls bezittingen in dienst van David, omdat hij zoveel slaven had. Uit het aantal mensen dat werkzaam was, blijkt wel hoe uitgebreid de bezittingen waren. We krijgen niet de indruk dat het Ziba in de eerste plaats om het belang van David of Mefiboseth te doen was. Dat blijkt wel uit 2 Sam. 16: 1-4 en 2 Sam. 19: 24-30, waar we lezen dat Ziba Mefiboseth heeft bedrogen. Hij maakte gebruik van de omstandigheid dat Mefiboseth kreupel was en David niet kon volgen toen deze vluchtte voor Absalom. David schonk toen al de bezittingen van Mefiboseth aan Ziba. Toen het bedrog later uitkwam, moest Ziba de helft weer aan Mefiboseth teruggeven.
Gods weldadigheid (vers 3)
Met deze uitdrukking wordt bedoeld een 'goeddadigheid die de Heere aangenaam is' (kanttekeningen). David laat blijken dat hij zich door God verplicht voelt weldadigheid te bewijzen. Het verbond met Jonathan was immers onder aanroeping van de naam des Heeren gesloten. Toen heeft Jonathan dezelfde uitdrukking gebruikt: 'Weldadigheid des Heeren' (1 Sam. 20: 14).
Lodebar (vers 4)
De ligging van Lodebar is niet met zekerheid bekend. Waarschijnlijk was het een stadje ten oosten van de Jordaan in de buurt van Mahanaïm. Dit was de hoofdstad van Isboseth, de zoon van Saul, die enige tijd gelijk met David koning is geweest over een gedeelte van het land. In het Overjordaanse heeft het gezag van Isboseth het langst stand gehouden. Dit zal ook wel de reden zijn geweest dat Mefiboseth in deze streek woonde.
Dode hond (vers 8)
Mefiboseth gebruikt een bij de Joden bekende uitdrukking waarin iemands nederigheid en nietigheid wordt uitgedrukt. Wilde honden waren in het oosten walgelijke dieren die zich voedden met dode lichamen en afval en die elke stad onveilig maakten. Bovendien zijn het ook nog onreine dieren. Een dode hond was wel het minste van het minste. Zelfs in het oosten is deze uitdrukking die Mefiboseth gebruikt een uiting van zeer grote minachting.
David als type van Christus
We zien David in deze geschiedenis als type van Christus. Zoals Mefiboseth, zonder dat hij er recht op had, gered werd vanwege het verbond tussen David en Jonathan, zo worden al Gods kinderen als rechteloze zondaren gered, omdat ze van eeuwigheid in het genadeverbond begrepen zijn. Toen heeft Christus al gezegd: 'Ik heb lust o mijn God om Uw welbehagen te doen! En Uw wet is in het midden van mijn ingewand' (Ps. 40: 9). Zoals Mefiboseth gedurig mocht eten aan de tafel van de koning, zo mag ook Gods volk leven in gemeenschap met God. Hier in de tijd bij ogenblikken, later voor eeuwig! Wij, ouderen en jongeren, leven allen onder de bediening van hel genadeverbond. Wijs op het grote wonder dat plaatsvindt als God een jongen of meisje bekeert, een nieuw hart geeft. Dat verdien je niet. Het is alleen genade! Laat dit onbegrijpelijke wonder doorklinken: zoals Mefiboseth nooit uit zichzelf naar David toe zou zijn gegaan, maar door David werd opgezocht, zo zullen ook jongens en meisjes die een nieuw hart krijgen nooit zelf naar God zoeken. Ze worden door God Zelf opgezocht. Bid of de Heere zo jou ook wil opzoeken.
Doen wat je belooft
David had aan Jonalhan beloofd dat, als hij koning zou worden, hij Jonalhan en zijn kinderen niet zou doden maar hen weldadigheid zou bewijzen. David hield zijn woord. Zo moeten ook wij ons woord houden en doen wat we beloven.
Gegeven leven, jeugdactie voor mensen met een handicap
In de achterliggende jaren zijn er regelmatig vragen gesteld naar de mogelijkheden voor dagopvang van mensen niet een verstandelijke handicap. Vooral mensen die niet voldoen aan de voorwaarden voor een arbeidsplaats bij een Sociale Werkplaats zijn voor hun dagbesteding aangewezen op Dagverblijven voor Ouderen (DVO). Vanuit de Vereniging 'Helpende Handen' wordt gestreefd naar:
a. erkenning van reformatorische dagverblijven; in dit kader past een (nog niet gesubsidieerde) uitbreiding van het te bouwen dagactiviteitencentrum te Bodegraven; bestemd voor thuiswonende mensen met een handicap;
b. invloed te verkrijgen in reguliere, door de overheid erkende dagverblijven; op deze wijze kan bewerkt worden dat in de begeleiding ook rekening gehouden wordt met bezoekers uit onze gemeenten;
c. zoeken naar arbeidsplaatsen voor jongeren die het voortgezet speciaal onderwijs verlaten; en het begeleiden van degenen die deze arbeidsplaatsen innemen.
Bovenstaande doelen krijgen gestalte in de actie 'Gegeven leven': een jeugdactie voor mensen met een handicap. Het lotale streefbedrag is 450.000,-. We hopen dat jongeren en ouderen zich zullen inzetten voor de actie zodat het streefbedrag bereikt zal worden. Mocht de actie meer opbrengen, dan zal het bestuur van de Jeugdbond de meeropbrengst besteden aan projecten voor mensen met een handicap. Hierover zal in het jongerenblad Daniël verantwoording worden afgelegd. Hierna volgt een overzicht van de deelprojecten waarvoor we tijdens de actie 'Gegeven leven' gaan werken.
1. Dagactiviteitencentrum in Bodegraven
Binnenkort wordt in Bodegraven door de Stichting Gehandicaptenzorg van de Gereformeerde Gemeenten een internaat voor mensen met een verstandelijke handicap gebouwd. Bij dit internaat komt een dagactiviteitencentrum dat slechts voor een deel door de overheid wordt gesubsidieerd. In het dagactiviteitencentrum komt een ontmoetingsruimte, kamers voor de staf, ruimte voor fysiotherapie enzovoort. Voor de bezoekers komen er onder andere lokalen waarin creatieve en arbeidsmatige activiteiten worden uitgevoerd. Er wordt een therapieruimte ingericht die met name gebruikt zal worden door bezoekers die op een zeer laag intelligentieniveau functioneren. Deze ruimte wordt ingericht met bijvoorbeeld waterbedden, dia-apparatuur, cd-speler, ballenbad en mogelijkheden om met licht, geluiden en kleur de aandacht van mensen te trekken en contact mogelijk te maken. De trainingskeuken is vooral bestemd voor bezoekers die nog thuis wonen. Zij kunnen hier leren koken. Voor veel mensen met een meervoudig handicap (bijvoorbeeld naast de verstandelijke handicap ook een lichamelijke handicap) biedt water de mogelijkheid om te ontspannen. Daarom komt er een spel- en oefenbad. De middelen die door de overheid ter beschikking worden gesteld, zijn zeer krap. Daarmee kan slechts een minimum aan voorzieningen worden gerealiseerd. De inrichting van de therapieruimte, de keuken en het spel- en oefenbad moet uit eigen middelen betaald worden. Dat geldt ook voor speeltoestellen. We hopen met de actieopbrengst deze te bekostigen. Daarnaast is het de bedoeling dat het dagactiviteitencentrum groter wordt opgezet dan voor de bewoners van het internaat noodzakelijk is. Daardoor kan voor 15 à 25 mensen met een verstandelijke handicap uit de regio die nog thuiswonen voor een dagverblijf worden gezorgd. De extra jaarlijkse lasten bedragen f 250.000,-. De Generale Synode heeft het deputaatschap Gezins- en Bejaardenzorg gevraagd dit bedrag jaarlijks bijeen te brengen. Dit deputaatschap zal hiervoor een beroep doen op de gemeenten. Uit de actieopbrengst wordt de bouw en inrichting gefinancierd. Voor deze investeringskosten hopen we f 240.000,- bijeen te brengen.
2. Voorzieningen in het internaat te Bodegraven
De Stichting Gehandicaptenzorg is erg dankbaar dat de overheid het mogelijk maakt in Bodegraven een internaat te vestigen, in eerste instantie voor 30 mensen. Het bestuur houdt er rekening mee dat er in de toekomst nog 25 plaatsen worden toegekend. Nu verblijven veel kinderen met een ernstige verstandelijke handicap in woonvoorzieningen waarin het leef- en werkklimaat niet overeenkomt met dat van het ouderlijk gezin. Dit leidt bij heel wat ouders uit onze kring tot spanningen en onzekerheid.v Omdat hel internaat een landelijk karakter heeft, is het opname-beleid niet gebonden aan regio- of provinciegrenzen. In de voorziening is plaats voor mensen met een verstandelijk handicap, ongeacht hun leeftijd, niveau van functioneren of bijkomende, speciale handicaps. In de praktijk zal het met name gaan om mensen die op een laag intelligentieniveau functioneren. Voor de bewoners wordt gedurende 24 uur per dag verblijf en verzorging geboden. Voor de verschillende vormen van begeleding geldt dat die beschermende begeleiding ook 's nachts noodzakelijk is. Voor de meeste bewoners zal er sprake zijn van een langdurig verblijf. Uiteraard is verblijf gedurende een korte periode ook mogelijk. Voor crisissituaties is een aantal logeerplaatsen aangevraagd. Het internaat is dicht bij een bestaande woonwijk gesitueerd. Voor de bewoners die een minder ernstige handicap hebben, wordt de maatschappelijke integratie, mede daardoor, bevorderd. Daarnaast zal het terrein ook aantrekkelijk gemaakt worden voor buurtbewoners (wandelpaden, speelplaats e.d.). Integratie betekent voor de bewoners ook: opgenomen zijn, meedoen met de kerkelijke gemeente. Daarom wordt de voorziening gebouwd in een plaats waar een middelgrote Gereformeerde Gemeente is, die goede mogelijkheden heeft om de bewoners als volwaardige leden in hun midden op te nemen. Dat wil zeggen dat zij dezelfde (pastorale) zorg en aandacht krijgen als alle leden van de gemeente en dat zij, wanneer zij dat wensen, mee kunnen doen met activiteiten binnen de kerkelijke gemeente. Wonen is meer dan het hebben van huisvesting. In een woning moet je je thuis kunnen voelen. De toekomstige bewoners van de voorziening hebben er hulp bij nodig om van hun huis een thuis te maken. Die hulp komt tot uiting in de verzorging en de activerende en beschermende begeleiding die door de medewerkers in de woningen wordt geboden. In de woningen wordt gewerkt vanuit het huishoudingsmodel. Dat houdt in dat iedere woning een zelfstandige eenheid is, waarbinnen ook de huishoudelijke taken zoveel mogelijk worden vervuld met als motto: 'Gewoon wat kan, speciaal wat moet'.
Onze omgeving is niet beperkt tot hier en nu. Ook de relatie met God is daarbij inbegrepen. De zin van ons leven wordt immers bepaald door de zin die God eraan geeft. Concreet betekent dit dat het lezen uit de Bijbel, het gebed, zingen en muziek, de viering van de zondag, de kerkgang, het deelnemen aan kerkelijke activiteiten, de viering van de christelijke feestdagen en (voor zover mogelijk) het gesprek over en het voorleven van deze wezenlijke zaken, een belangrijke plaats zullen innemen binnen het leven van bewoners en werkers. Naast het internaat komt er ook een dagactiviteitencentrum dat wel op hetzelfde terrein wordt gelokaliseerd maar apart wordt georganiseerd. Alle bewoners kunnen gebruik maken van het dagcentrum. Sommigen zullen dat gedurende één of twee dagdelen doen, anderen wellicht slechts enkele uren.
Het internaat zal bestaan uit drie woningen die zo zelfstandig mogelijk functioneren. Gelet op de wachtlijst zal één woning voornamelijk bestemd worden voor mensen die op zeer laag niveau functioneren (idioot, niet ambulant: mensen die zich niet zelf voort kunnen bewegen, op bed liggen of in een rolstoel zitten). Deze woning moet worden ingericht voor veertien personen. In de woning zullen twee woonkamers en twee badkamers zijn. Er zijn tien rolstoelkamers. De tweede woning is bestemd voor de bewoners die op een tamelijk hoog niveau functioneren (hoog en midden imbeciel). Deze woning is bestemd voor acht personen. De derde is eveneens bestemd voor acht personen (mensen die op midden en laag imbeciel niveau functioneren). Iedere woning van acht personen heeft een eigen huiskamer, keuken en provisiekamer, badkamer, douche, wasruimte en toiletten. Iedere bewoner krijgt een eigen kamer. Ook heeft de woning een eigen terras in de tuin zodat ook buiten het gezinsidee zichtbaar wordt. Iedere woning heeft een eigen telefoonnummer zodat men altijd rechtstreeks contact kan opnemen met de groepsleiding van de woning (met name van belang voor de familie van de bewoners). Voor de bewoners moet de voorziening een 'thuis' bieden maar ook ouders moeten zich samen met hun zoon of dochter even 'thuis' kunnen voelen.
Van de overheid wordt subsidie ontvangen voor de bouw en inrichting van de woningen. Uit de praktijk is bekend dat bij een degelijke aankleding van de woningen er weinig of geen middelen meer beschikbaar zijn voor wat 'extra' dingen binnenshuis en voor buitenmaterialen. Onder andere wordt gedacht aan: cassettedecks, cdspelers, orgels, blokfluiten, kinderbijbels en knuffelbeesten. Voor buiten zijn goede zonwering en parasols onmisbare attributen voor mensen met een ernstige verstandelijke handicap en epileptische patiënten. Tuinmeubelen, een zandbak, een schommel en andere buitenspelmaterialen staan eveneens op het verlanglijstje. Ook trekken kinderen en ouderen met een verstandelijk handicap graag met dieren op. Een kinderboerderij is daarom ook een welkome afleiding en activiteit voor hen. Uit de actieopbrengst willen we hiervoor f 50.000,- beschikbaar stellen.
3 Project Arbeidsinpassing
Leerlingen die het voortgezet speciaal onderwijs verlaten, zullen een baan moeten zoeken. Op school hebben ze allerlei vaardigheden geleerd die ze graag in de praktijk willen brengen, maar het vinden van een baan is dikwijls erg moeilijk. Het Project Arbeidsinpassing is opgestart om mensen met een (lichte) verstandelijke handicap aan een baan te helpen en om te voorkomen dat zij werkloos worden. Vanuit het Project Arbeidsinpassing wordt samen met de jongeren en hun ouders gewerkt aan het verwerven en in stand houden van een arbeidsplaats. Het project wordt uitgevoerd door twee samenwerkende organisaties: de Stichting Overstap (een samenwerkingsverband van de vijf reformatorische scholen voor speciaal onderwijs) en de Vereniging Helpende Handen. Er is een coördinator benoemd en er zijn vijf regionale consulenten (vrijwilligers) aangetrokken. Hierdoor is het mogelijk landelijke ontwikkelingen te volgen, arbeidsplaatsen te werven en binnen verschillende regio's voor en met een jongere te werken. De consulenten zijn bereid met werkgevers mee te denken in mogelijkheden van subsidie, dispensatie en salariëring van de werknemer. Het Projekt Arbeidsinpassing kost geld. Aan de kerkeraden is gevraagd bij te dragen aan de salariskosten van de projectcoördinator. Wij willen door middel van de actie graag een steentje bijdragen aan de overige kosten van het project. We hebben er f 40.000,- voor uitgetrokken.
4. Project Ouderparticipatie
Het oprichten en in stand houden van reformatorische dagverblijven is moeilijk te realiseren, omdat ze niet door de overheid gefinancierd worden. Daarom zullen veel kinderen met een handicap naar algemene dagverblijven moeten gaan. Ouders hebben in veel gevallen grote moeite met de werkwijze van deze instellingen. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de normen die gegrond zijn op Gods Woord. Daarom wordt geprobeerd bestuurlijke invloed te krijgen bij de instellingen, zodat de begeleiding van gehandicapte kinderen uit de Gereformeerde Gemeenten aansluit bij de gewoonten en de sfeer in de gezinnen. In de praktijk blijken hiervoor mogelijkheden te zijn, maar het vraagt veel inzet en deskundigheid van de ouders. Het Project Ouderparticipatie heeft als doel hen bij te staan. Twee consulenten hebben hierin een taak gekregen. Hun salaris wordt betaald door het deputaatschap Gezins- en Bejaardenzorg. Vanuit de actie willen we bijdragen aan de overige kosten: bureaukosten, publiciteitsmateriaal, cursussen voor ouders, reiskosten en begeleidingskosten. We willen hiervoor f 50.000,- beschikbaar stellen.
5. Voorzieningen voor bestaande DVO's
In Zoetermeer heeft iemand uit onze gemeenten zitting in de oudercommissie van het algemeen DVO en in Goes zitten enkele mensen uit eigen kring in het bestuur van het DVO. Hierdoor kan bereikt worden dat het programma meer wordt aangepast aan bezoekers uit onze kring. Veel bewoners van de gezinsvervangende tehuizen in Moerkapelle en 's-Gravenpolder maken gebruik van deze DVO's. De besturen van deze instellingen streven er ook naar personeelsleden uit onze gemeenten te benoemen. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden, zoals bijvoorbeeld het bijdragen in niet door de overheid gesubsidieerde kosten als waardering voor de verleende medewerking en verder het beschikbaar stellen van verantwoorde muziek, kinderbijbels, psalmboekjes, leesboekjes enzovoort. Vanuit de actie willen we hiervoor f 10.000,- bestemmen.
6. Voorzieningen Dagverblijf 'De Molenhoek' Rijssen
In Rijssen is een reformatorisch Dagverbijf Voor Ouderen gestart. Acht verstandelijk gehandicapte mensen vinden hier een dagbesteding. Dit DVO wordt geheel uit eigen middelen betaald. Er bestaan plannen om de houtafdeling uit te breiden. Daarvoor is een deel van de actie-opbrengst bestemd, evenals voor het bouwen van magazijnruimte. Door middel van de actie willen we hiervoor f 30.000,- bij elkaar brengen.
7. Voorziening dagbesteding bezoekers logeerhuis 'de Kandelaar' te Barneveld
Het logeerhuis 'De Kandelaar' in Barneveld heeft als doelstelling het ondersteunen van de thuissituatie van mensen die in principe in aanmerking komen voor een gezinsvervangend tehuis of een internaat, maar nog thuis wonen. Ze kunnen regelmatig komen logeren, waardoor de ouders ontlast worden. De logé's gaan op werkdagen naar hun eigen dagverblijf of school, maar dat is niet voor iedereen mogelijk omdat de gasten uit het hele land komen. Daarom moet gezorgd worden voor vervangende dagactiviteiten. Hiervoor wordt een gebouwtje gehuurd waar met behulp van vrijwilligers aan een activiteitenprogramma gewerkt wordt. De ene keer worden bewegingsoefeningen gedaan, de volgende keer staat muziek op het programma en gaan de logé's met muziekinstrumenten een versje leren. Ook zijn er spelletjes gericht op de ontwikkeling (kleuren leren, leren tellen, leren luisteren, leren voelen, enzovoort). Verder wordt er getekend, gekleurd, geplakt, geknipt en geverfd. Voor deze activiteiten zijn allerlei materialen nodig zoals verf, papier, ontwikkelingsmaterialen, muziekinstrumenten en spelmateriaal voor binnen en voor buiten. Omdat deze vervangende dagopvang niet door de overheid betaald wordt, willen we vanuit de aktie-opbrengst hiervoor f 20.000,- beschikbaar stellen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 1991
Mivo +12 | 28 Pagina's