Jeugdbond actief met media
Kritisch volgen van ontwikkelingen
De Jeugdbond signaleert allerlei ontwikkelingen en probeert jongeren en ouders toe te rusten. Dat doet de Jeugdbond al sinds er digitale media zijn. Toch maakt de Jeugdbond als organisatie zelf ook deel uit van de ontwikkelingen. Daarbij worden bewuste keuzes gemaakt, soms ook om dingen niet te doen.
De opkomst van de sociale media komt niet uit de lucht vallen. Al tien, twintig jaar worden deze ontwikkelingen vanuit de Jeugdbond kritisch gevolgd. Vanuit de Bijbelse notie van vreemdelingschap en het besef dat we leven voor Gods heilig aangezicht is altijd geprobeerd de ontwikkelingen te duiden. De Tien Geboden zijn daarbij altijd leidraad geweest. Uiteindelijk gaat het om een leven in de vreze des Heeren. Zo hebben we gekeken naar het world wide web, filtering, speelfilms, MSN, YouTube, Hyves, en nu dan Facebook, Twitter, mobiel internet en andere toepassingen. Tegen speelfilms en open internet zeggen we glashelder ‘nee’. Het verantwoord gebruik van informatie- en communicatietechnologie gaan we echter niet uit de weg, omdat we zien dat dit voor nieuwe generaties onontkoombaar is.
Er zijn voor jongeren
Dat resulteerde enkele jaren geleden in een eigen website. ”Jongeren zijn meer en meer op het wereldwijde web te vinden. Temidden van die grenzeloze brij aan informatie wil de Jeugdbond er zijn voor jongeren.” Het leverde daarnaast ook administratieve kostenbesparingen op. Maar er worden ook – nog steeds – talloze avonden verzorgd rond media. We zoeken samen met jongeren zelf, ouders en ambtsdragers naar een Bijbelse weg om met nieuwe media om te gaan. We denken met hen na over tijdsbesteding – genadetijd, onze geneigdheid tot zonde, rust en stilte tijd voor de Heere, beeld en Woord, eigen verantwoordelijkheid en begrenzing.
Daarnaast wordt in de Gereformeerde Gemeenten geparticipeerd in de Synodale Commissie moderne media, die nu een plek heeft in het deputaatschap Kerk, Gezin, Jeugd en Onderwijs. Vanuit deze Commissie is onder andere de ‘Handreiking voor opvoeders’ verschenen (zie literatuurtips). In Daniël verschijnt een nieuwe rubriek: ‘DigiTaal’. In deze rubriek worden nieuwe digitale ontwikkelingen gekoppeld aan Bijbelse bezinning.
Uiteindelijk moet onze toerusting erop gericht zijn dat jongeren zelf verantwoordelijkheid gaan nemen in hun keuzes van elke dag. We mogen hen daarbij niet terughouden, maar moeten hen daarbij de grenzen van Gods Woord meegeven en vooral wijzen op de genade die te vinden is in de Heere Jezus. In Mattheüs 4 bleef Hij staande in alle verleidingen die de wereld biedt. De Heere weet dat wij en onze kinderen in 2012 leven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 2012
Eigenwijs | 24 Pagina's
