Is dat Wabi Sabi?
Sabi!” Met glinsterende ogen vertelt de man over zijn levenshouding. Hij volgt de filosofie van Wabi Sabi. Dat is een Oosterse filosofie die de gebrokenheid van het leven “Wabi accepteert en daar schoonheid in ziet. Een voorbeeld: jij laat een prachtige vaas stukvallen. In plaats van een nieuwe te kopen, schrijft Wabi Sabi voor dat je deze stukgevallen vaas in elkaar lijmt. Dat is een heel werk, maar tijdens dat werk kun je mooi nadenken over de stukgevallen vaas. In de scherven kun je de scherven van jouw leven zien. Uit het werk kun je leren dat hoeveel scherven jouw leven ook heeft, er altijd een moment komt dat alles weer is gelijmd. Zo kun je onder het repareren van het gebrokene veel inzichten krijgen. Als de vaas eenmaal klaar is, dan is die niet meer mooi egaal. Maar nu herinneren de breuklijnen aan de levenservaring die je opdeed tijdens het lijmen van die vaas en zo is de vaas juist waardevoller geworden.
Volgens Wabi Sabi geeft juist de gebrokenheid van het leven waarde aan het leven. Hoe reageer je als christen op zoiets? Het klinkt immers zo mooi! Het werd uiteindelijk een leerzaam en filosofisch gesprek over de betekenis van perfectie. Alle godsdiensten in de wereld streven naar perfectie. In het boeddhisme en hindoeïsme moet je nirvana zien te bereiken, de hoogste vorm van verlichting en tevredenheid. In het jodendom en de islam moet je vooral goed leven. Ook in sommige stromingen van het christendom is dat het geval. Het werk van de mens staat daarbij centraal.
Ik vond het interessant dat Wabi Sabi zoekt naar tevredenheid in het gebrokene. Daar kunnen we als christen zeker van leren. Tegelijkertijd is het heel arm. Het leert nu tevreden te zijn, maar het heeft geen zicht op de eeuwige toekomst.
De Heere Jezus kwam juist vanwege de gebrokenheid die zondaren veroorzaken. Door Hem mogen Gods kinderen een toekomst verwachten waar geen gebrokenheid meer is. Een toekomst in de Heere, want in God zijn geen gebreken. Dan wil ik niet slechts tevreden zijn. Dan wil ik juist die liefde van de Heere ervaren. Wat heb jij liever?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 mei 2022
Daniel | 36 Pagina's