Bewaar het pand
betekent dat, wat er achterop je rug staat?” Vragend keek mijn studiegenootje “Wat mij aan. Omdat het zomerweer was, maar nog wel een beetje koud, had ik gauw een vest gepakt voordat ik naar de universiteit liep. Op het vest stond het logo en de naam van de studentenvereniging waarvan ik lid was. Depositum Custodi. Ik legde mijn studiegenootje uit dat het Latijn was voor ‘Bewaar het pand’, een opdracht die Paulus aan Timótheüs geeft. Nieuwsgierig stelde ze meer vragen. Ineens kreeg ik zomaar een momentje om te getuigen. Ik was er blij mee, want in de week ervoor kreeg ik ook de kans om iets te vertellen, maar toen zweeg ik… Getuigen is vaak zoiets moeilijks!
Herken je dat? Dat je soms moet uitleggen wat je christen-zijn inhoudt? Wat je leert in de kerk, vanuit de Bijbel? Op de bouwplaats, op school, in de collegezalen… Dat je zoekt naar woorden om te vragen om stilte voor je gebed voor het eten?
Wat zeg je wel, wat zeg je niet? Wanneer vertel je dingen? Dat is lastig, zo vertelde een aantal van jullie via Instagram. Ik citeer. “Ik ben snel bang voor een mening van anderen.” “Ik ben bang om afgewezen te worden en ik vind het lastig om goed te verwoorden wat wij geloven.” “Stel dat iemand vloekt, dan is het best lastig om daar wat van te zeggen,” stuurde iemand anders.
Soms krijg je zomaar de kans om iets kleins te zeggen en reageren anderen daar verrassend positief op. “De eerste keer op mijn werk heb ik gevraagd of ik mag bidden voor mijn eten, nu respecteren ze mijn keuze,” zo vertelde iemand. “Het is belangrijk om open te staan voor vragen en dat je bidt om kracht om te getuigen.” En: “Bedenk dat het gaat om Gods eer en dat die belangrijker is dan je eigen eer (het blijft nog moeilijk!)”.
Getuigen… Soms voelt het alsof dat van jou afhangt. Dat jij maar goed moet vertellen wat je gelooft. Eén van jullie stuurde: “Bedenk dat getuigen niet iets is wat van jou afhangt, maar God geeft het. Het is het gevolg van het vrucht dragen, geschonken door de Heilige Geest als je de Heere Jezus hebt leren kennen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 september 2020
Daniel | 32 Pagina's