Omgaan met verschillen: een uitdaging
In de achterliggende maanden ging de redactie aan de slag met het thema. Door het houden van interviews, het schrijven van artikelen, het lezen van boeken en andere informatie. Wat hebben we hier zelf van meegenomen? Lees het op deze pagina.
Als voorbereiding voor mijn bijdrage aan deze EigenWijs verdiepte ik me in het ontstaan van vooroordelen bij jonge kinderen. De behoefte aan eenvoud en logica blijkt een belangrijke oorzaak. Een jong kind kan dus onbewust heel racistisch denken. Een eye-opener voor mij. Altijd reageren dus, want zwijgen is toestemmen.
Petra Jacobse-Weststrate
Voor dit nummer van Eigenwijs interviewde ik drie echtparen over hoe ze omgaan met hun buren. Wat mij opvalt, is dat het op een prettige manier omgaan met elkaar in kleine dingen zit. En zo ook het uitstralen wie je wilt zijn als christen.
Leerzaam voor mij is dat verschillen tussen mij en mijn buren een uitdaging vormen in de opvoeding. Het geeft een goede aanleiding tot gesprek met onze kinderen: wie zijn wij, wat vinden wij belangrijk, hoe staan wij als christen in onze buurt, hoe gaan andere mensen daarmee om.
Jolanda Biemond-Van Bergeijk
Omgaan met verschillen: ik heb het moeten leren en leer nog elke dag. Juist van kinderen. Het valt me op dat zij haarscherp aan kunnen voelen waarin een ander kind anders is en daarom een andere benadering nodig heeft.
Bij dit thema denk ik ook aan de omgang van de Heere Jezus met Zijn discipelen. Hij wist hoe verschillend zij waren en wat zij nodig hadden. Daar sloot Hij naadloos bij aan.
Mettie de Braal-Prins
‘Omgaan met verschillen’ bleek een heel breed thema te zijn. Zoveel verschillende mensen... Mij grepen de ervaringen aan die werden genoemd in artikelen en boeken over buitensluiten en racisme. Hoe snel beoordeel je anderen niet naar wat in jouw ogen ‘normaal’ is. Laten we dat wel toetsen aan de Bijbel en proberen de ander (en onszelf...) volgens Gods normen te zien.
Gertrude de Regt
In het boek 'Hel en hemel van Dachau' schrijft de gereformeerde ds. J. Overduin (1902- 1983) over zijn tijd in een concentratiekamp. Gevangenen zagen de dood in de ogen. Daarbij vielen kerkelijke en andere verschillen weg. Tegelijk hield ds. Overduin de kern van het Evangelie vast. Daarover zei hij: ”We moeten niet vergeten, dat Christus - hoewel Hij de hele wereld op het oog heeft - altijd begint met het slaan van een bruggenhoofd in het hart van de mens. Dat hij of zij wedergeboren wordt. Dat is voor alles noodzakelijk.” Iets om over na te denken als het gaat over hoofd- en bijzaken in de kerk.
Albert-Jan Regterschot
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2019
Eigenwijs | 24 Pagina's