Wederzijds respect is belangrijk
Welke contacten hebben jongeren met andersdenkenden en bespreken ze dit weleens thuis? Een reactie van Arjen (18), Mariska (15) en hun vader, Kees Bout.
Arjen
“Ik heb weleens contact met jongeren die niet christelijk zijn of van een ander kerkverband. Via mijn zaterdagbaantje heb ik meer contact met volwassenen. Bij jongeren krijg ik weinig vragen over mijn overtuiging, wel van onkerkelijke ouderen die ik ken.”
Is het lastig om uit te leggen wat je gelooft? “Als het over de leer en de sacramenten gaat, wel. Maar als ik moet zeggen waarin ik geloof en hoe ik het geloof zie, lukt me dat meestal wel. Als ik hier vragen over heb, bespreek ik dit met mijn ouders. Dat is goed mogelijk thuis.”
Mariska
“Op school heb ik contact met jongeren van een ander kerkverband. Door het orkestje waar ik lid van ben, kom ik in aanraking met jongeren van mijn leeftijd die niet christelijk zijn. Daar word ik gewoon geaccepteerd zoals ik ben. Zo wordt er bijvoorbeeld bij mijn muziekles rekening gehouden met de bid- en dankdag. Ik denk wel dat dit alleen werkt bij wederzijds respect.” Het is niet altijd gemakkelijk om uit te leggen wat je gelooft, vindt Mariska. “Als er op de man af een moeilijke vraag aan mij wordt gesteld, zou ik het lastig vinden om gelijk een passend antwoord te geven. Bijvoorbeeld over het waarom van het lijden in deze wereld. Dan wil ik erover nadenken om er later op terug te komen.” Ook zij geeft aan dat ze met vragen thuis terecht kan. “Ik ben wel eens met mijn vader en een buitenlandse christelijke collega naar een Engelstalige dienst geweest. Ik verwacht van mijn ouders dat ze een voorbeeld voor me zijn in hoe ik met andere christenen om moet gaan, ook als ze wat anders denken dan wij. We bespreken deze dingen openlijk, wat ik erg op prijs stel.”
Vader Kees Bout
“Op mijn werk in de Consultancy is minder dan 2% christelijk. Als collega’s het moeilijk hebben met ziektes en sterfgevallen in hun vrienden- of familiekring, hebben we het wel eens over God en het lijden. Ik heb hen wel eens een boekje gegeven over dit onderwerp. Daarnaast probeer ik me ook als teamcoach dienstbaar op te stellen.
Aan onze kinderen proberen we mee te geven dat er altijd een basis van respect moet zijn voor elkaar, als je met andersdenkenden omgaat. Maar tegelijkertijd mag je staan voor je eigen godsdienst en kerkgenootschap. De omgang met andersdenkenden is op zich niet verkeerd, wellicht ben je de enige Bijbel die deze mensen lezen. Maar op grond van 2 Korinthe 6 is het beter geen al te nauwe banden aan te knopen. In het omgaan met andersdenkende (christelijke) mensen vinden we het belangrijk dat de Bijbel en het geloof in een Drie-enige God de basis zijn.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 februari 2011
Eigenwijs | 24 Pagina's
