Tips voor ouders
Blijf altijd betrokken bij vriendschap van kinderen
Vrienden zijn belangrijk in het leven van kinderen en jongeren. Ouders mogen blij zijn als hun kind goede vrienden heeft. Maar een vriendschap waar zij niet achter staan, kan zorgen geven.
Het voorbeeld
De vaardigheden voor het omgaan met de ander doen kinderen in de eerste plaats op in het gezin. Daar leren ze zorgen voor de ander én zorgen voor zichzelf. Kinderen moeten met het opgroeien een balans leren vinden tussen de eigen behoeften en die van anderen, het nemen van ruimte voor zichzelf en het ruimte geven aan anderen. De manier waarop ouders dit zelf vormgeven, thuis en met hun vrienden, is voor de kinderen tot voorbeeld.
Ouders zijn niet de vriend of vriendin van hun kinderen. Jongeren voelen zich ongemakkelijk bij ouders die zich in gedrag en taal aan hun leeftijd aanpassen. Jongeren kunnen zeggen dat hun ouders ouderwets zijn, maar een beetje ‘ouderwets’ vinden ze toch eigenlijk wel prettig.
De zorgen
Stimuleer de kinderen in het aangaan van vriendschappen en help hen die op een goede manier te onderhouden. Sommige kinderen vinden het moeilijk om vriendschappen aan te gaan, of zijn zelfs het mikpunt van plagerijen. Help hen dan om anderen met zelfvertrouwen tegemoet te gaan. Ouders zijn de eersten die hun kinderen zelfvertrouwen kunnen geven. Dat kan door niet alleen te zeggen wat ze verkeerd doen, maar vooral te laten zien wat ze goed doen of waar ze goed in zijn. Ga als het nodig is, hierover in gesprek met school. Probeer er achter te komen wat de oorzaak van de plagerijen is. Mocht je kind met extra steun zijn of haar plek in de groep toch niet goed vinden, denk dan over een sociale vaardigheidstraining als extra stimulans.
Het ene kind sluit zich aan bij een vriendengroep, het andere gaat één of meerdere individuele vriendschappen aan. Bij het eerste is er een grotere kans op groepsdruk en vaak minder ruimte voor individualiteit. Soms is het juist de groep die zich wil onderscheiden. In dat geval is het van groot belang of dit in positieve of negatieve zin is. In het laatste geval maken ouders zich terecht zorgen. Het is voor een kind niet gemakkelijk om afstand van de groep te nemen als dat nodig blijkt. Dan hebben ze durf en zelfvertrouwen nodig om zich anders op te stellen dan de rest. Dat vraagt om goede steun en begeleiding vanuit het thuisfront.
De norm
De eerste norm in het aangaan van vriendschappen is het gebod: Heb uw naaste lief als uzelf. Hierin leert de Heere ons evenveel zorg te dragen voor de ander als voor onszelf; en omgekeerd. De Bijbel stelt ook trouw als norm voor vriendschap: Een vriend heeft te allen tijde lief, en een broeder wordt in de benauwdheid geboren (Spreuken 17: 17).
Het gesprek
Ouders staan voor de uitdaging hun kinderen meer ruimte te geven, los te laten en er tegelijkertijd volledig voor hen te zijn. In de loop van de ontwikkeling nemen leeftijdgenoten een steeds belangrijkere plaats in. In de pubertijd lijken ouders steeds meer op de achtergrond te staan. Ondertussen is hun meedenken, steun en visie hard nodig. Veel pubers testen de mening van hun ouders door met hen in discussie te gaan. Dat kan overkomen alsof ze zich tegen hen afzetten, terwijl pubers vooral willen weten hoe hun ouders erover denken. Ze willen goede argumenten in handen krijgen. Ouders moeten dan ook niet vreemd opkijken als hun kind later tegenover vrienden de mening die thuis is gevormd, met verve verdedigt.
Ouders die zich zorgen maken om de vrienden van hun kind, moeten dat eerlijk uitleggen en concreet vertellen wat ze graag anders willen zien. Een kind of jongere heeft steun nodig als hij of zij andere keuzes moet maken dan de vrienden(groep).
Het toezicht
Door altijd betrokken te blijven bij de vriendschappen van hun kinderen, geven ouders hen steun. Wanneer zij zich niet bemoeien met hun vriendschappen, omdat ze denken dat hun kind zich daar toch niets van aantrekt, is dat een vergissing. Jongeren vinden de mening van hun ouders veel belangrijker dan zij denken. Ook al doen ze dingen waar hun ouders niet achter staan.
Nodig kinderen uit om met vrienden thuis te komen, ook al heb je als ouders vragen bij de vriendschap. Je weet dan tenminste met wie je kind omgaat en je kunt gerichter over de vriendschap in gesprek gaan. Een hartelijke ontvangst van vrienden versterkt de band tussen ouders en kinderen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 2010
Eigenwijs | 24 Pagina's
