“Geen drank onder 16 jaar”
Politiearts Los ziet ernstige gevolgen van alcoholmisbruik
Drinken tot het niet meer lukt. Of rijden met een slok te veel op. Dr. Leen Los (35) werkt als politiearts en forensisch arts voor de politie Rotterdam-Rijnmond. De arts heeft dagelijks te maken met de gevolgen van alcoholmisbruik. “In de ziekenhuizen komen steeds vaker tieners van 14, 15 jaar binnen met alcoholvergiftiging.”
Wat gebeurt er als iemand alcohol drinkt?
“Alcohol wordt via de maag en dunne darm snel in het bloed opgenomen. Al na ongeveer tien minuten bereikt het de hersenen. Daar begint de alcohol te werken en raakt iemand ‘onder invloed’. Bij meer dan twee tot drie glazen per dag raakt iemand dronken of heeft alcohol schadelijke gevolgen voor het lichaam. Bij meer dan twintig glazen in korte tijd kan iemand zelfs in coma raken.”
Welke gevolgen heeft overmatig drankgebruik voor het lichaam?
“Overmatig alcoholgebruik heeft schadelijke gevolgen voor hersenen, lever, hart en bloedvaten. Bij grote hoeveelheden in korte tijd – dat is het zogenaamde ‘comazuipen’ – sterven er direct hersencellen af die niet meer terugkomen. Ook de lever heeft bij grote hoeveelheden in één keer veel werk te verzetten. Bij meer dan drie glazen per dag ontstaat op lange termijn bijvoorbeeld schade aan verschillende organen. Levercirrose of de ziekte van Korsakov – vergeetachtigheid, vaak al op jonge leeftijd – zijn een paar bekende voorbeelden, maar overmatig drinken kan ook tot ook slokdarmkanker leiden.”
Wat ziet een politiearts aan gevolgen van drankmisbruik?
“In mijn werk zie ik veel gevolgen van alcoholmisbruik. Ik ontmoet bijvoorbeeld alcoholverslaafden die in de cel belanden. Zij hebben medicijnen nodig om afkicken te voorkomen, want alcoholisten die van de ene op de andere dag ‘droog staan’ kunnen ernstige afkickverschijnselen krijgen.
Ik zie ook vaak mensen die voor veel overlast zorgen omdat ze onder invloed zijn en in de cel komen. Mensen onder invloed bevuilen zichzelf en de cel nogal eens. De meest lelijke woorden krijg ik naar mijn hoofd geslingerd. Vooral in het uitgaansleven in het weekend komt dat nogal eens voor. En verder zorgt alcoholmisbruik voor veel geweld en vechtpartijen.”
Uit cijfers blijkt dat steeds meer jongeren teveel drinken. Is dat zichtbaar in het Rotterdamse uitgaansleven?
“Cijfers geven inderdaad aan dat de leeftijd waarop mensen beginnen met alcoholgebruik daalt. Zelf zie ik hier niet zo veel gevolgen van. Toch heb ik de laatste maanden een aantal mensen gezien tussen de 20 en 25 jaar die al ernstig alcoholverslaafd waren. Die dronken twintig pilsjes op een dag of zo. En in de ziekenhuizen komen steeds vaker tieners van 14, 15 jaar binnen met alcoholvergiftiging. Soms worden ze zelfs in coma binnengebracht, omdat zij zoveel hebben gedronken dat hun lichaam het niet meer aan kon.”
Heeft u ook met de slachtoffers te maken?
“Slachtoffers van alcoholmisbruik zijn vaak slachtoffers van geweld of verkrachting. Daar heb ik regelmatig mee te maken, vooral in het weekend.
Ik heb ook wel eens meegemaakt dat iemand dodelijk verongelukte, waarbij de veroorzaker behoorlijk onder invloed was van alcohol. Als je dan bij de dader bloed moet afnemen, is het erg moeilijk je eigen gevoelens opzij te zetten.”
Heeft u in de praktijk van uw werk ook wel eens met christelijke jongeren te maken?
“Of het christelijke jongeren zijn, is in die toestand meestal niet meer te zien.”
Welke rol zouden ouders moeten hebben als het gaat over alcoholgebruik?
“Ik wil ouders dringend adviseren geen alcohol toe te laten onder de 16 jaar. En geen sterke drank onder de 18 jaar. De hersenen zijn tot 20 jaar namelijk nog volop in ontwikkeling en alcoholgebruik leidt tot duidelijke hersenschade. Met alle gevolgen van dien.
Het idee dat jongeren thuis leren drinken, zodat ze dat dan niet ergens anders doen, lijkt mij niet goed. Ik denk dat het beter is er niet aan te beginnen onder de 16 jaar en dat ouders daar één lijn in trekken. Ouders kunnen met ouders van klasgenoten of vrienden bijvoorbeeld de afspraak maken dat er op verjaardagen onder de 16 niets wordt geschonken. Dat biedt ook duidelijkheid voor de jongeren.”
Hersenen
De hersenen krimpen, met name de delen die geassocieerd worden met het geheugen en het leervermogen. Hoe jonger iemand begint met drinken, hoe groter de schade.
Slokdarm
Het drinken van meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm.
Hart
Een glas alcohol per dag kan een beschermend effect op hart- en bloedvaten hebben, maar dat geldt alleen voor mensen vanaf veertig jaar. Voor kinderen en jongeren gaat dat niet op.
Lever
Veel drinken beschadigt de lever. Eerst ontstaat een vette opgezwollen lever, later leverontsteking en nog later kan levercirrose ontstaan, waardoor de leverfunctie uitvalt.
Maag
Vaak voorkomende klachten bij mensen die veel drinken, zijn overgeven en maagpijn. Het overgeven van bloed kan duiden op een beschadigd slijmvlies.
>>> Bron: www.stap.nl, www.alcoholpreventie.nl en www.alcoholinfo.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 2008
Eigenwijs | 20 Pagina's
