Zondvloedverhalen
“En de ark rustte in de zevende maand, op den zeventienden dag der maand, op de bergen van Ararat.” Wist je dat al vele jarenlang mensen proberen resten van de ark van Noach te vinden? Want als we die vinden, dan is het verhaal van de zondvloed ‘echt’ waar, is het idee.
In 1984 beweerde de Amerikaanse Bijbelarcheoloog Ronald Wyatt dat hij de ark bij de berg Ararat in Turkije had gevonden. De stenen die hij verzamelde bij de berg, waren het hout en de spijkers van de ark, die door de jaren heen versteend waren.
In 2021 waren het Amerikaanse onderzoekers die met hulp van 3D-scans een reusachtige vorm ontdekten. Zij beweren dat deze vorm overeenkomt met de Bijbelse beschrijving van de Ark van Noach op de berg Tendürek.
Toen ik deze zomer een van de bergen van Ararat beklom, de Aragats in Armenië, moest ik ook aan de zondvloed en de ark van Noach denken. Waarom is daar zoveel twijfel over? Toen ik thuis er wat meer over las, vond ik dat er zo’n 250 tot 300 zondvloedverhalen over de hele wereld bestaan. Van de meest afgelegen stammen in China en India, tot Peru en Noord-Amerika. En al die verhalen bevatten allemaal dezelfde punten:
• de vernietiging van alles wat leeft, door water;
• een ark als middel om te ontkomen;
• de bewaring van een uitverkoren overblijfsel.
En precies voor al deze zondvloedverhalen heeft de evolutionistische wetenschap geen goede verklaring. Volgens hen is de mens vanaf de prehistorische tijd over de aarde verspreid en hadden de vroege volken geen contact met elkaar. Dus hoe kunnen zij die verhalen hebben doorverteld? Hobrink concludeert in zijn boek ‘Moderne wetenschap in de Bijbel’ dat de zondvloed wereldomvattend is geweest en heeft plaatsgevonden in de menselijke geschiedenis, zodat de verhalen konden worden doorverteld.
Gods grootheid en wijsheid is zo groot dat Noach een ark bouwde met de ideale afmetingen om zeewaardig te zijn. Niet te groot om te bouwen, niet te klein om de nodige dieren te vervoeren. Die zo in het water ligt dat de wind er weinig vat op heeft en onmogelijk tot zinken te brengen is. En precies dát is een verschil met de andere zondvloedverhalen, waarin een ark voorkomt van een kilometer of een vlot van boomstammen. De ark uit de Bijbel is het enige bootmodel dat voldoet aan alle eisen van de moderne scheepsbouwkunde.
Dan hoeven we niet langer te zoeken naar resten van de ark toch? Dan blijft verwondering over.
“En Noach bouwde den HEERE een altaar; en hij nam van al het reine vee, en van al het rein gevogelte, en offerde brandofferen op dat altaar.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 oktober 2023
Daniel | 36 Pagina's