Het Hooglied van Sálomo: bruid en Bruidegom
Hooglied 5 en 6
Wat is het beeld in de Bijbel?
Het beeld van bruid en bruidegom laat ons de liefde zien tussen een man en een vrouw. Het beeld is meer dan alleen het huwelijk van Sálomo en een meisje uit Sullam. Sálomo wil zijn lezers laten zien dat er een diepere band is tussen Christus en Zijn kerk. Ze zijn door de liefde onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Waar werd het beeld van bruid en Bruidegom voor gebruikt?
Sálomo gebruikt in het Bijbelboek Hooglied zijn eigen huwelijk om de verhouding tussen God en Zijn volk, of Christus en Zijn kerk te beschrijven. Ook de Heere Jezus gebruikt in Johannes 3 vers 29 dit zelfde beeld. In het hele Bijbelboek is er een dialoog tussen de bruid en de Bruidegom. In dit artikel staan we vooral stil bij de ontrouwe bruid en de opzoekende Bruidegom (Hooglied 5 en 6).
Wat betekent dit voor mij?
De beelden van bruid en Bruidegom in Hooglied 5 en 6 van Sálomo wijzen jou en mij op een aantal belangrijke eigenschappen van de bruid en de Bruidegom:
#1 – De ontrouwe bruid
De bruid ligt op haar bed te slapen. Ze waakt niet. Zelfs niet als haar Liefste, haar Bruidegom, aan de deur staat. Dit, terwijl zij Hem heeft uitgenodigd om bij haar te komen: O, dat mijn Liefste tot Zijn hof kwame (4:16). Als ze Zijn stem hoort, de stem van Hem waar ze zoveel van houdt, weigert ze open te doen. Sálomo beschrijft hoe de Bruidegom luistert naar de wens van de bruid. Hij heeft de hele nacht staan kloppen. Als ze dan toch eindelijk open doet, is Hij weg. Maar dan is die liefdesband zo sterk, dat, ondanks haar ontrouw, ze Hem niet missen kan.
Als je de bruid van Christus mag zijn, en je Hem liefhebt, dan draag je een schat met je mee. Het is onbegrijpelijk, en het verwondert je steeds opnieuw: Hij heeft mij ook lief! De omgang tussen de bruid en de Bruidegom leert jou dat als het aan de bruid gelegen had, ze Hem allang kwijtgeraakt was. Was is ze toch steeds ontrouw. Ze laat Hem steeds maar kloppen. Dat is een harde les: Ik zoek vanuit mezelf nooit naar God en Christus.
#2 – Een opzoekende Bruidegom
Weet je wat nu zo’n wonder is? Dat de Bruidegom zo naar Zijn bruid verlangt. Het beeld van deze Bruidegom is het beeld van een trouwe, opzoekende Man. Hij wil Zijn bruid zo graag zien. Ondanks haar afwijzing, en ontrouw, kan Hij niet van haar af. Hij heeft haar zo lief gekregen. Als de bruid haar Bruidegom eindelijk vindt, lees je geen verwijt. Hij gaat zelfs vertellen wat Hij nu zo mooi vindt aan haar. Gij zijt schoon, Mijn vriendin (Hooglied 6:4).
De Bruidegom kan niet van Zijn bruid af. Hij verlangt nog meer naar haar dan zij naar Hem. En dat is nu juist het wonder van ieder die Hem liefheeft. Ken je dat nu ook? Zo schetst Sálomo een heerlijk beeld van de kerk en haar Man.
En weet je, eenmaal zullen bruid en Bruidegom nooit meer van elkaar gescheiden worden. Wat zal dat zijn! Dan is er ook geen ontrouw meer. Ben jij al Zijn bruid?
Het Oude Testament is vol van beelden met een boodschap. In de rubriek Beelden uit de Bijbel lichten we telkens een voorwerp uit en kijken wat de betekenis ervan is voor ons leven nu.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 december 2020
Daniel | 32 Pagina's