Aanwijzingen voor het gebruik
Verschijnt 7 keer per jaar
ISSN: 1568-8852
Treffer is bestemd voor leidinggevenden van +12 en +14 groepen. Het geeft informatie voor het werken met het ledenblad Treffer.
In dit blad treft u aan:
- Aanwijzingen voor het gebruik
- Doel van de schets
- Programmasuggesties voor de +12 en de +14-groepen
- Toelichting en antwoorden op de vragen
- Literatuursuggesties
Aanwijzingen voor het gebruik
Het onderwerp van deze Treffer is een persoon, de bisschop John Charles Ryle. Het is een persoon uit de kerkgeschiedenis van Engeland. Waarom een kerkhistorisch persoon? Het is belangrijk dat onze jeugd naast de kennis van de Bijbel ook kennis krijgt van de kerkgeschiedenis en de personen die daarin een belangrijke rol gespeeld hebben. Er is voor J.C. Ryle gekozen, omdat hij veel voor kinderen heeft geschreven en ook goed te begrijpen is voor kinderen.
Op de derde pagina maken de jongeren al kennis met hem door een stukje dat genomen is uit een preek over ‘Lessen van kleine dieren’ n.a.v. Spreuken 30 : 24-28. Alle stukjes die in deze treffer staan worden geciteerd uit deze preek.
Op de vierde en vijfde pagina wordt de jeugdtijd van Ryle vergeleken met de tijd waarin onze jongeren nu jong zijn. Op pagina vier is dat in dagboekvorm geschreven, terwijl pagina 5 een verslag vormt van een gesprekje met twee jongeren. Ook vindt u op pagina 4 een kaartje van het Lake District. Dat is de streek waar Ryle opgroeide.
Pagina 6 verhaalt Ryle’s bekering en zijn weg tot het predikantschap. In de anglicaanse kerk kende men geen predikanten, maar bisschoppen. Hoe ligt het predikant-worden in onze gemeenten? Daarvan kunnen de jongeren lezen op pagina 7. Ds. B. v/d Heiden, lid van het curatorium doet een oproep tot gebed als het curatorium vergadert.
Op pagina 8 gaat het verder over het leven van Ryle, als bisschop. Ook wordt kort uitgelegd wat een bisschop is. Wij verbinden de bisschop vaak met de Rooms katholieke kerk, maar hier wordt met name gezegd dat het bij Ryle gaat over een protestantse bisschop. Pagina 9 beschrijft de laatste levensjaren van Ryle. De volgende twee pagina’s geven een Bijbelstudie aan de hand van Spreuken 30:24-28. Op de laatste bladzijde staat een verhaaltje dat Ryle eens in een preek verteld heeft. Daaronder staat er een rebus die bij het thema van de Bijbelstudie hoort.
Lezen: Psalm 78, Spreuken 30 : 24-28, Psalm 37, Prediker 11, 1 Tim. 3; Romeinen 12
Zingen: Gebed des Heeren: 7 en 8, Morgenzang: 3, Psalm 86 : 6, Psalm 77 : 8, Psalm 119 : 3, Psalm 37 : 19 en Psalm 68 : 11
Doel
De bedoeling van deze schets is allereerst om jongeren kennis mee te geven van deze knecht van God. Ze kunnen lezen over zijn jeugd en de bekering van Ryle. Een tweede doel is dat jongelui hier ook kunnen lezen wat hoe je predikant wordt binnen onze gemeente en welke procedure er gevolgd moet worden om te gaan studeren aan de theologische school te Rotterdam. In de derde plaats willen we de jongelui kennis laten maken met de preken die Ryle geschreven heeft. Hij heeft heel veel begrijpelijke preken achtergelaten, die ook door jongeren goed gelezen kunnen worden. Het grootste doel is dat de Heere de preken van Ryle ook voor de kinderen en de jongeren zou willen zegenen, zodat ook zij jong de Heere mogen leren vrezen.
Programmasuggesties voor +12 en +14 groepen
Idee voor de +12-groepen
- Opening
- Korte interactieve introductie: Woordveld op bord of op grote flap maken over de vraag: Wat weet je van bisschop J.C. Ryle?
- Inleiding door een leidinggevende over zijn leven, bekering en roeping.
- Pauze
- Beantwoord in groepen de vragen van pagina 6 en 8. Zijn ze klaar maken ze de rebus op pagina 12.
- Plenaire afronding. Lees tenslotte het verhaal van pagina 12 voor om alvast kennis te maken met een gedeelte uit een preek van J.C. Ryle. En een andere mogelijkheid is om de vragen van het interview met de groep te bespreken.
- Sluiting
Idee voor de +14- groepen
- Opening
- Drie jongeren van de vereniging doen een inleiding over “Bisschop J.C. Ryle”. Gezamenlijk nemen ze één facet die in de treffer terugkomt. Bijvoorbeeld jeugd, bekering en levenseinde.
- Pauze
- Bijbelstudie op pagina 10 en 11 van de treffer.
- Bespreek plenair een paar vragen uit de Bijbelstudie die relevant zijn voor de groep. Een alternatief is om nog in te gaan op de vragen die op pagina 6 en 8 staan.
- Sluiting
Toelichting en antwoorden op de vragen
Toelichting bij pagina 3
Veel jongeren weten niet wie Ryle was. Daarom is het goed om eerst kort kennis te maken met zijn persoon en zijn werk.
Toelichting bij pagina 4
Op deze pagina komen kort een aantal biografische elementen uit het leven van Ryle aan de orde. Het is voor jongeren belangrijk om te weten dat kerkvaders ook jong geweest zijn en in hun jeugd dingen gedaan werden die ook niet altijd door de beugel konden. De Heere bekeert een mens in 2006 niet anders dan 200 jaar geleden.
Toelichting bij pagina 5
Op deze pagina is een verslag te lezen van het gesprek met twee jongeren over de tijd van Ryle en de tijd waarin jongeren nu ‘jong’ zijn. Het is een idee om in plaats van de Bijbelstudie plenair te bespreken, deze vragen met de leden door te lopen. De jongeren in de treffer hebben deze antwoorden gegeven. Maar misschien denken ze er op uw vereniging anders over.
Toelichting bij pagina 6
Op deze bladzijde gaat het over ‘tegenslagen in het leven’. Ook jongeren kunnen al veel mee maken. Wees daarom voorzichtig in de bespreking van deze bladzijde. Het is goed om ook naar de jongeren aan te geven dat de Heere allereerst tot ons spreekt door Zijn Woord en dat Hij wil dat wij daarnaar horen en daarvoor buigen. Daarnaast wil Hij tegenslagen gebruiken om mensen tot zich te trekken.
a) Het is niet altijd nodig dat de Heere dat doet. God zegt in Zijn Woord dat de goedertierenheden des Heeren ons zouden moeten leiden tot bekering. Maar van nature zijn wij zo hardleers dat de Heere soms andere wegen met ons moet gaan. De reden waarom de Heere dat dus doet ligt in ons onbuigzame hart. Aan de andere kant betekent het niet dat tegenslagen altijd een positief resultaat hebben. Het kan ook leiden tot verharding en verwijdering van de Heere. Maar de Heere kan het gebruiken.
b) De Heere kan ook zegeningen gebruiken. De bedoeling is dat de zegeningen ons brengen bij die God die de oorsprong van alle zegeningen is. De Heere kan en wil dankbaarheid geven als er mooie dingen gebeuren in ons leven. U kunt de jongeren wijzen op een goed cijfer op school, gezondheid, een fijn gezin.
Toelichting bij pagina 7
Hoe wordt iemand nu dominee? Een vraag die bij veel tieners leeft. Belangrijk om hier met de jongeren over te spreken. We zien in Gods Woord dat de Heere Zijn knechten vaak al heel jong tot Zijn dienst roept. Dus ook onze jonge mensen moet geleerd worden hoe de weg van de Heere is.
Toelichting bij pagina 8
Je ziel te verliezen is niet zo moeilijk, je hoeft alleen maar met de stroom mee te gaan! Dit is een uitspraak van Ryle die als stelling op deze bladzijde staat. Hij bedoelt er het volgende mee. Je verliest je ziel door met de stroom mee te gaan, door mee te doen en mee te leven met de wereld en in je hart gelijk zijn te met de wereld. Dat gaat bij ons vanzelf. Want van nature hebben wij onze ziel al verloren aan de wereld. We hoeven er niets meer voor te oen.
Hoe kan je concreet tegen de stroom in gaan? Laat dit punt vooral uit de jongeren zelf komen. Geef later een paar ideeën: voor je principes uitkomen en je daaraan houden, laten zien van ‘u, geheel anders’, vast houden aan het Woord. Benadruk bij al deze praktische dingen vooral dat het gebed hierin onmisbaar. Wie zouden kunnen blijven staan in deze wereld vol verleiding? Noem in dit verband ook Romeinen 12: 2: “En wordt deze wereld niet gelijkvormig, maar wordt veranderd, door de vernieuwing na uw gemoed, opdat gij moogt beproeven, welke de goede en welbehagende en volmaakte wil van God is”.
“Vele zijn de tegenspoeden van de rechtvaardigen, maar uit die alle redt hem de Heere” (Psalm 34 : 20).
• Met de rechtvaardigen worden Gods kinderen bedoeld. In de bekering zijn zij rechtvaardig voor God geworden. God ziet hen als waren zij zonder zonde.
• Juist Gods kinderen krijgen in dit leven veel te kampen met tegenslagen (tegenspoeden). Maar, aan hen wordt hier beloofd: ‘uit alle redt hem de Heere’. De Heere zal hen daaruit helpen en zij zullen niet omkomen (zie psalm 68 : 11 berijmd).
• Laat de jongeren vertellen over tegenslagen in hun leven. Doet dit heel voorzichtig. Misschien kunnen ze ook vertellen hoe de Heere hen daaruit gered heeft. Het kan ook zijn dat de tegenslag is gebleven en doorgaat. Benadruk dan dat God tegenslagen geeft om mensen aan Zijn voeten te brengen en dat Hij het beste weet wat goed voor mensen is.
Toelichting bij pagina 10 en 11
Op deze bladzijden staat de Bijbelstudie.
Opdracht 1: Laat dit vooral uit de jongeren zelf komen. U kunt deze opdracht ook als startactiviteit gebruiken voor de hele groep.
Antwoorden op de vragen:
1. Noem nog een dier waar je veel van kan leren. Geef ook aan wat je ervan kunt leren.
Er kunnen verschillende ander dieren genoemd worden. Bijvoorbeeld een mus en een zwaluw. Wij kunnen van hen leren dat zij hun nest bouwen in Gods huis. Het is een goede plaats voor hen. De vraag kan gesteld worden: is dat voor ons ook zo? Een ander voorbeeld is de duif als teken van trouw. Hoe ver de duif ook weggevlogen is, hij komt terug. Zo moeten wij ook trouw zijn naar ons medemensen toe.
2. Welke les kunnen wij van de mieren leren?
Zij denken aan later en zorgen vóór de winter zodat ze eten genoeg hebben. Zo moeten ook wij denken aan de toekomst en moeten zorgen dat het in de toekomst als God ons zal onderzoeken goed met ons is.
3. Mag je niet genieten van deze tijd? Zie Prediker 11 : 9
Je mag zeker genieten als je jong bent, maar weet dat God ons voor al deze dingen zal doen komen voor het gericht. Je mag best plezier maken, maar kan je alles verantwoorden voor God?
4. Hoe kun je net als de mieren, nu al rekening houden met de moeilijke dagen die gaan komen?
Door God te vragen of Hij je leven wil leiden. Bidden om die enige troost beide in leven en sterven waarmee we het leven door en uit kunnen. De enige rede dat God ons voorbij zal gaan is als Hij het bloed ziet. Als we achter het bloed van de Heere Jezus schuiling hebben gevonden. Wijst de jongeren op de mogelijkheid van zalig worden.
5. Waarom is de Heere Jezus Christus de beste Schuilplaats die je kunt vinden?
“Die in de Schuilplaats des Allerhoogste is gezeten, die zal vernachten in de schaduw van de Almachtige”(Psalm 91 : 1). Bij Hem is echt veiligheid voor de tijd en voor de eeuwigheid. Deze Schuilplaats staat altijd open en iedereen mag naar binnen gaan.
6. Hoe probeert de duivel je te verleiden om naar hem te luisteren?
Hij probeert zijn schuilplaats ook mooi er uit te laten zien. Hij belooft rijkdom en eer. Hij verleidt door de wereld mooier te laten zien dan hij is. Hij maakt de zonde aantrekkelijk. Verder kunnen de jongeren met concrete voorbeelden komen.
7. Is de liefdeloosheid geen teken van de tijd? Zie Mattheüs 24 : 12.
Ja, de liefde van velen zal verkouden. Noem voorbeelden uit de praktijk. Bijvoorbeeld een bejaarde vrouw die na 2 weken dood in huis gevonden wordt, terwijl niemand er van weet. Geen zorg voor elkaar meer. Maar trek het ook door naar de kerk. Het grote oordeel zal beginnen bij het huis Gods. Ook daar zal de liefde verkouden.
8. Wat kunnen onze kerken van de sprinkhanen leren?
Doordat de sprinkhanen bij elkaar blijven kunnen ze veel doen en staan ze samen sterk. Onze kerken zijn in Nederland verdeeld. De kerk komt niet één naar buiten toe. Wij kunnen van de sprinkhanen leren dat er meer werfkracht van ons zou uitgaan als we één zijn. Het is ook een oproep van de Heere Jezus: “Ik wil dat zij allen één zijn” (Johannes 17).
9. Hoe komt het dat wij snel stoppen met Bijbellezen?
Van nature is er in ons hart geen aansluiting voor God en Zijn Woord. Mogelijke antwoorden die jongeren kunnen geven zijn: het is zo moeilijk, ik snap er niets van, het is te ouderwets. Goed is dan om te benadrukken dat ze toch door moeten gaan met lezen omdat God het kan gebruiken en zegenen. De Heere belooft dat wie Hem vroeg zoekt Hem zeker zal vinden. Ook is het goed om het nut van een goede Bijbelverklaring te bespreken.
10. Zoek mensen op in de Bijbel die volhielden, ondanks tegenslagen!
Bartimeüs, bloedvloeiende vrouw, Ruth, Kananese vrouw.
Literatuursuggesties
• Ryle J.C.; Zoek de Heere vroeg, de Bijbelse boodschap uitgelegd aan kinderen; Groen 1999
• Valen van L.J.;John Charles Ryle, Evangelieprediker onder armen van het volk; De Groot-Gouderiaan; 1999.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 2005
Treffer | 16 Pagina's