Braille
Er zijn in ons land drie blindeninstituten: in Zeist, Bussum en Nijmegen. Op het terrein van een instituut staan verschillende internaten, een braille- en slechtziendeschool en een medische dienst.
Die internaten zijn er omdat kinderen uit het hele land naar zo'n instituut komen.
Het onderwijs op een brailleschool kun je vergelijken met het onderwijs op een gewone basisschool. In de eerste klas van de basisschool leren de kinderen het brailleschrift. Dit bestaat uit zes punten, drie links en drie rechts onder elkaar. Met deze zes punten kunnen alle lettertekens en cijfers in alle talen en in de wiskunde worden gemaakt. Zes punten lijkt weinig, maar bij het brailleschrift gaat het niet om de hoeveelheid punten, maar om de manier waarop de punten ten opzichte van elkaar geplaatst zijn. Bijvoorbeeld een punt linksboven en rechtsboven is de letter 'c', terwijl een 'b' gemaakt wordt door een punt linksboven en linksmidden. Blinden 'lezen' de puntjes met hun vingers.
Blindenbibliotheken bezitten een grote hoeveelheid brailleboeken. Er zijn ook gezelschapsspelen in braille. Hierbij kunnen ook zienden meespelen. Dit 'samenspel' bevordert de integratie van de blinde in de samenleving. Dit is voor een blinde heel belangrijk. Naast het brailleschrift zijn er ook veel 'gesproken' boeken en tijdschriften op bandjes die afgedraaid kunnen worden. Ook het jongerenblad 'Daniƫl' wordt door vrijwilligers ingesproken en door de christelijke blindenbibliotheek naar de abonnees gezonden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1994
Mivo +12 | 40 Pagina's