De Doop als vaste grond onder de opvoeding
De laatste vraag in het doopformulier kan een pijnlijke zijn: “Ten derde, of gij niet belooft en voor u neemt, dit kind als het tot zijn verstand zal gekomen zijn…” Wat moet je met zo’n vraag wanneer je weet dat je kind een verstandelijke beperking heeft? Leen en Wilma Walhout vertellen als ouders van de dertienjarige Michel met het Syndroom van Down hoe zij dat ervaren.
Paspoort van Michel Walhout
Woont in: Gapinge
Heeft: twee broers, drie zussen en vier oomzeggertjes
Houdt van: lekker stoeien, crossen op de BMX
Kan: grasmaaien, kantjes knippen, snoeien, tafel dekken, eitje bakken
Doet: alles samen met gezin
Vindt: wij zijn een team
Zegen van God
Moeder Wilma begint met te zeggen dat zij Michel als een geschenk van de Heere ziet. “Bij de Doop gaf de Heere hem een apart plaatsje. Hij heeft beloofd dat Hij zorg zal dragen voor gedoopte kinderen. Het water van de doop zegt dat er vergeving mogelijk is bij God. Alle kinderen moeten zalig worden. Dat geldt ook voor Michel. Daarin is hij niet anders dan de anderen. Op het moment dat we hoorden dat onze jongste een kind met het Syndroom van Down was, kwam Psalm 139 in mijn gedachten. Ook hij is op een wonderbaarlijke wijze door God gemaakt. Al onze kinderen zijn dol op hem en vinden het een speciale zegen van God om Michel als broer te mogen zien opgroeien. De Heere had Michel bij de geboorte ook weg kunnen nemen.”
Vader Leen vult aan: “Er staat niet voor niets in de Bijbel dat God het onedele der wereld heeft uitverkoren. We moeten worden als een kind. Het koninkrijk is voor wijzen en verstandigen verborgen en wordt aan kinderen geopenbaard.”
Verstand en geloof
Michel gaat op zondag meestal twee keer mee naar de kerk. Hij kan lang niet alles bijhouden wat de dominee zegt. Hij schrijft met hulp van zijn vader of moeder de te zingen psalmen, de tekst en de aandachtspunten van de preek op. En wat hem verder opvalt. Vader Leen: “Het is soms beschamend hoe Michel de kern van de preek kan weergeven. Eenvoudig, maar raak. Hij weet dat het water van de Doop en de wijn van het Heilig Avondmaal wijst op het bloed van Christus. En dat Zijn bloed het allerbelangrijkste is in het leven. Dat wast de zonden af. We vertellen hem eenvoudig wat de Doop betekent. De Heere zegt: ‘je behoort Mij toe.’ Psalm 81: 12 (berijmd) geeft zoveel troost. God heeft beloofd dat Hij zal horen als mensen, ook Michel, tot Hem roepen. Vanwege Zijn verbond. Gods verbond is de enige vastigheid in het leven en in de opvoeding. Daarvan is de Doop een teken. God is in de Doop de eerste. Ons verstand kan ons zo in de weg staan om te geloven dat God doet wat Hij belooft. Niemand kan beter zorgen dan Hij. Ook in de boze buien die Michel soms heeft. Wanneer vind ik het moeilijk om daarmee om te gaan? Als ik niet eerst bij God ben geweest.” Moeder geeft aan dat zij veel van kinderen als Michel leert. Zij hebben geen verborgen agenda. Ze zijn trouw in wat hen geleerd is te doen. Zo zal Michel niet gaan slapen voordat hij zijn vaste ritueel van Bijbellezen en het zingen van een psalm gedaan heeft.
Michel hoort erbij
Eerder in het gesprek gaf Michel aan dat hij in de kerk veel vrienden heeft. Hij gaat naar de aangepaste catechisatie. De behandelde stof van de gewone catechisatie is voor hem teveel. Moeder Wilma: “Eerder lieten we hem naar een club voor kinderen met een beperking gaan. Daar voelde Michel zich niet thuis. Hij zit nu gewoon op de J.V. Dat gaat prima. Hij ontmoet daar weer zijn oud-klasgenoten van de basisschool. Michel heeft tot halverwege groep 7 op een reguliere basisschool gezeten. Daarna ging hij naar de school voor zeer moeilijk lerende kinderen. We vinden het belangrijk dat hij een plaatsje mag innemen in de kerkelijke gemeente. Hij hoort erbij.”
Toekomst
Als het gaat over de toekomst met betrekking tot hun jongste zoon, zijn de ouders Walhout nuchter. “Niemand weet wat de toekomst brengen zal. Natuurlijk proberen we zijn zelfredzaamheid te vergroten en hopen we dat hij een veilige werkplek krijgt. Aan de andere kant geldt voor ons allemaal dat we alleen veilig zijn achter het bloed van het Lam. Wat verwacht je van het leven? Kunnen we staande blijven in de maatschappij? Misschien is Michel wat dat betreft minder kwetsbaar dan kinderen zonder een verstandelijke beperking. Hij zal in een kantine gerust eerst bidden voor zijn eten. Dat is hij gewend. Met de hulp van de Heere komt hij en komen wij door het leven. Hij geeft kracht en wijsheid. Uiteindelijk is het genadeverbond de basis van het bestaan en de doop een vaste grond onder de opvoeding.”
Ondersteuning
Helpende Handen biedt als belangenorganisatie ondersteuning aan mensen met een (verstandelijke) beperking en hun ouders.
• De contactgroep Downsyndroom is bedoeld voor ouders van kinderen met Downsyndroom in alle leeftijden.
• Op de website is te vinden waar en wanneer er een aangepaste kerkdienst wordt gehouden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 december 2017
Eigenwijs | 24 Pagina's
