Overdracht en gesprek
Persoonlijk contact bij catechese belangrijk
Binnenkort beginnen de catechisaties weer. Iedere week komen jongeren met een ambtsdrager bij elkaar om onderwijs te krijgen in de geloofsleer. Belangrijk, maar niet gemakkelijk. Ambtsdragers staan voor de vraag hoe de geloofsleer voor jongeren relevant kan worden voor hun persoonlijk en dagelijks leven.
Met de kerkenraad van Alblasserdam bespraken we in 2009 de contacten met jongeren in de gemeente. We zijn dankbaar dat er jongeren zijn die trouw naar de catechisatie komen en serieus met de Bijbelse boodschap bezig zijn. Toch is er juist ook zorg over een deel van hen. Individualisme, materialisme, secularisatie bedreigt ons allemaal. We gingen na: wat is positief aan onze jongeren, wat bedreigt onze jeugd, wat doen we als gemeente al voor hen en op welke punten verliezen we de strijd om jongeren? Met de zorg om de jeugd moeten we ook onszelf niet vergeten. Wat gaat er van ons uit? Het contact met hen is belangrijk. Je verdiepen in hun leefomgeving, hun opvattingen, hun ervaringen, hun staan in de maatschappij en in de kerk om vervolgens in gesprek te gaan.
Nieuwe aanpak
De bespreking resulteerde in een nieuwe aanpak in het seizoen 2009-2010. We zijn begonnen met een avond voor ouders van catechisanten. Deze avond is ingevuld door catecheten. De bedoeling van deze avond was onze zorg te delen. Ook hebben we het plan van aanpak gepresenteerd. Dat bestond uit drie dingen:
* Meer contact met ouders om te overleggen over de kinderen. De ouders voorlichten over de manier van catechese. Deze ouderavond willen we ieder seizoen herhalen.
* Het organiseren van drie avonden per seizoen waar we met de jongeren in gesprek gaan. De eerste avond willen we met hen spreken over ‘catechese’, een tweede over het huisbezoek. De laatste avond van het seizoen hebben we vrij gelaten. De ene catecheet besprak een vrij onderwerp. Bij een andere catecheet was het een vragenavond waarbij alles gevraagd kon worden.
* Het werken met een klankbordgroep. Deze klankbordgroep bestaat uit de leidinggevenden van de verenigingen. Met hen bespreekt de commissie jaarlijks de plannen voor het volgend seizoen. Het doel hiervan is: op elkaar afstemmen. Zitten we zo op de goede weg?
Tot nu toe zijn de reacties positief. In het afgelopen seizoen hebben we gewerkt aan de hand van het thema ‘Bijbellezen’. Onze predikant, ds. B. van der Heiden, heeft de zondag voor de ouderavond een preek gehouden over ‘de werking van het Woord’, naar aanleiding van de gelijkenis van het onkruid. Op de ouderavond zelf heeft Laurens Kroon gesproken over ‘Bijbellezen in het gezin’.
Nadruk op gesprek
Het komende seizoen hebben we als thema gekozen ‘de Kerk in de samenleving’. We beginnen weer met een avond voor ouders en organiseren ook weer drie ‘vrije’ avonden. Op deze avonden ligt de nadruk vooral op het gesprek. We willen met onze jongeren in gesprek gaan over ‘het staan in je kerk’. Vervolgens willen we op een avond een preekbespreking doen. De laatste avond zal gaan over ‘Seksualiteit in de Bijbel en de samenleving’. Binnen de catechese wordt binnen het thema vooral de nadruk gelegd op ‘de kerk’, terwijl de jeugdverenigingen het aspect van ‘deze samenleving’ en ons staan daarin belichten.
Bij de catechese staat vooral de overdracht van de geloofsleer centraal. Dit weten de jongeren ook. Er wordt geleerd en vragen gemaakt. Maar we willen de jongeren ook echt spreken. Om ze te zien en te luisteren naar hun vragen om ze vervolgens proberen richting te geven vanuit het Woord. We bidden samen om de zegen van de Heere over de te leren geloofsleer en om opening in de gesprekken.
Interactie
Hoe denken jongeren in Alblasserdam zelf over de catechese? Een reactie van William Klerk.
Hoe ervaar je de drie avonden op catechisatie met een andere invulling?
Ik vind een avond met een andere invulling fijn. Dit komt omdat de onderwerpen aanspreken en er meer ruimte is voor interactie. Ook jongeren die alleen naar catechisatie komen en bijvoorbeeld niet naar JV, worden door zo’n avond bepaald bij een actueel thema.
Wat is je reactie op de onderwerpen van komend seizoen?
Het thema van dit seizoen is een belangrijk onderwerp. Wij als jongeren zijn de gemeente van de toekomst en daarom is het belangrijk dat deze onderwerpen aan bod komen.
Liefdedienst
Hoe stimuleren ouders kun kinderen voor catechese? Een reactie van Wim en Pieta Klerk.
Hoe kun je als ouders je kind stimuleren om naar catechisatie te gaan?
We proberen onze kinderen duidelijk te maken dat catechisatie hoort bij de opdracht van de kerk. Daarom heeft het geen vrijblijvend karakter. Altijd is er toch wel de check: heb je je Bijbel bij je en zijn de vragen geleerd? Hoewel je er ook weer niet teveel bovenop wil zitten, om aversie te vermijden. Je hoopt en bidt of het voor hen een liefdedienst mag worden.
Wat is volgens u het belang van de catechese?
Catechese is een stuk basiskennis met betrekking tot wat in de kerk geleerd wordt. En wat de belangrijkste kernpunten zijn van het geloof. Je hoopt dat dit onderwijs tot zegen mag zijn en dat er, soms door allerlei levensomstandigheden, een door Gods Geest aangewakkerde interesse komt.
Wat is uw reactie op het thema van het komende seizoen?
Het is een actueel thema. Mensen om ons heen weten nauwelijks meer wat het christendom inhoudt. We komen in een tijd waarin we met onze woorden en daden moeten laten zien wat Christus werkelijk voor ons betekent.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 2011
Eigenwijs | 24 Pagina's
