Uitleggen en laten zien
Ds. Visscher: Ik moet als ouder een voorbeeld zijn
“Hé, waarom ga jij op zondag nooit eens wat leuks doen?” vraagt een collega, “Mag dat niet van jullie geloof?” Hoe moet je dat nu uitleggen? Ds. W. Visscher vertelt hoe ouders hier jongeren in kunnen helpen. “Het gaat erom dat je eenvoudig kunt vertellen over de blijde boodschap voor slechte mensen.”
Waarover gaat het bij ‘apologetiek’, bij het uitleggen van het geloof?
“Als iemand vraagt wat je ’s zondags in de kerk doet, moet je dat in normale Hollandse woorden kunnen vertellen. Waarom ben je gedoopt? Waarom ga je op een warme zondag naar de kerk in plaats van naar het zwembad? Dat zijn voor veel mensen merkwaardige dingen. Allemaal dingen die je moet uitleggen.
Ook in je levenswandel moet je laten zien waar het in de Bijbel over gaat. Op zo’n manier dat je omgeving denkt: dat is toch de moeite waard. Het is niet de bedoeling dat je in een bunker gaat zitten en de hele wereld als de vijand ziet. Dan krijg je de neiging om te schieten op alles wat beweegt. Apologetiek is dat je met een open mind in de trein zit en eenvoudig iets kunt vertellen over de goede boodschap die je hebt voor slechte mensen en dat je graag naar die boodschap leeft.”
Zijn er in de Bijbel situaties waar jongeren het geloof uit moeten leggen?
“In 2 Koningen 5 lezen we over een meisje dat als slavin gevangen wordt genomen in de tijd van Eliza. Ze vertelt bij Naäman grote dingen over de God van Israël. Die God kan de zieke Naäman genezen. Heel eenvoudig: ze praat goed over God.
Een ander voorbeeld: Daniël en zijn drie vrienden eten niet van het voedsel dat voor hen klaargemaakt wordt. Jongens van waarschijnlijk zeventien, achttien jaar. Ze doen niet mee met die heidense cultuur. Ze leggen daar verantwoording af van waarom ze niet mee-eten, waarom ze niet meedoen met de gezelligheid. Ze blijven vreemdelingen in Babel.
Ook Petrus roept op, in 1 Petrus 3: 15, om altijd bereid te zijn om verantwoording af te leggen. In de Bijbel zien we steeds die gedachte: houd vrede met alle mensen, toon in uw werken dat u christen bent.”
Dat gaat verder dan alleen mondeling uitleggen waar je voor staat.
“Het gaat ook om je daden. Gewoon de ‘gulden regel’ toepassen: behandel andere mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. En leef heel concreet naar de Tien Geboden.”
Waarom is het belangrijk dat jongeren het geloof kunnen uitleggen?
“Omdat de meeste mensen in ons land amper weten wat de Bijbel is. Honderd jaar geleden was dat heel anders. Toen was Nederland nog een gedoopt land. Nu gaat 80% van de jongeren nooit naar de kerk. Die weten niet wat God betekent. We hebben nog wel Kerst, Pasen en Pinksteren. En mensen vragen dan aan je: wat is hemelvaart? Daarnaast zijn er ook allerlei ontwikkelingen. De komende jaren gaan we in Nederland waarschijnlijk meemaken dat alle winkels op zondag open zijn, dat we verkiezingen op zondag hebben, dat het christelijk onderwijs wordt afgeschaft. Dan zul je moeten uitleggen waarom je geloof toch belangrijk vindt. Dat je op zondag niet wilt werken en naar de kerk wilt gaan. Je moet uitleggen dat je zwart werken heel erg vindt, omdat dat tegen het achtste gebod van de wet des Heeren is. Je moet uitleggen dat overspel en vrije seks niet goed zijn.”
Hoe kun je dat goed uitleggen?
“Daarvoor is een innerlijke verworteling in de Bijbel nodig. Dat kan ten diepste niet zonder zaligmakend geloof. We weten dat niet iedereen dat heeft. Ten eerste is daarom bekering nodig. De roeping blijft wel om naar je medemensen op deze wereld getuigenis af te leggen. Maar je snijdt dan natuurlijk ook in eigen vlees. Want de Bijbel roept op tot soberheid, wijst zwart geld af. De Bijbel roept op tot ingetogen en kuis leven. Daar zijn wij vandaan gegroeid. Wij knokken ook voor euro’s. We doen mee met zwart geld. We delen ook volop in de weelde. Dan kun je natuurlijk moeilijk aan de boze buitenwereld uitleggen dat dat verkeerd is, dat je andere dingen belangrijk vindt. Je kunt niet waarschuwen voor overdaad als je zelf in een hele dure auto rijdt terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Als de wereld dingen aanwijst die zichtbaar in strijd zijn met Gods Woord, dan moeten we ons dat erg aantrekken. Een christen moet daar alert op zijn: hij moet zich voluit Bijbels kunnen verantwoorden. Dan is er één ding nodig: we moeten ons bekeren.”
Wat betekent dat voor ouders?
“Je moet als ouders oprecht zijn, een voorbeeld zijn. In alles. In spreken, in daden. Als je thuis andere mensen over de hekel haalt – gemeenteleden, ambtsdragers, bruine mensen in de straat – dan moet je er niet raar van op kijken dat je kinderen dat ook doen. Je moet steeds voor ogen hebben: ik moet een voorbeeld zijn.
In de tweede plaats moeten ouders ook eenvoudig kunnen vertellen wat er in de Bijbel staat. Je kunt praten met de kinderen over het geloof aan de hand van de Twaalf Artikelen, de preek, over wat ze op catechisatie geleerd hebben. Of aan de hand van het Avondmaal – of je nu wel of niet deelgenomen hebt: hoe functioneert dat in je eigen leven?
We hebben nog heel veel in onze gezinnen. We bidden als we opstaan, voor het eten, als we naar bed gaan. We lezen uit de Bijbel. We zingen bij het orgel en we maken goede muziek. ’s Avonds wordt de dag afgesloten bij veel gezinnen. Jongeren hebben een dagboek. Dat moeten we koesteren. Je moet het ook niet overvoeren, er moet ook ruimte zijn om gewoon een spelletje te doen.
In de derde plaats moeten ouders ook eerlijk zijn. Als we dingen niet weten, moeten we dat ook zeggen.
Vooral moeten we bidden voor onszelf en onze kinderen. Psalm 74: Aanschouw het verbond. Of de Heere dat verbond gestalte wil geven onder ons en onze kinderen.”
Welke vragen krijgt u wel eens van onkerkelijke mensen?
“Waarom heb je zoveel kinderen? Of: waarom loopt u in een zwart pak? Als mensen die vragen stellen, is dat aardig, want dan kun je iets uitleggen. Je hebt dan een mooi opstapje voor gesprek. Als je iets van de Bijbelse boodschap wilt doorgeven, moet je naar andere vragen toe: wat is het doel van het leven, is er leven na dit leven? Dan kun je antwoorden: ‘Ik geloof in God, de God van de Bijbel. Ik geloof dat in de Bijbel de antwoorden staan en dat God Zijn Zoon zond als Redder van de dood, van de zonde.’
De betekenis van het kwaad is ook altijd belangrijk. Ik kan dat altijd illustreren met mijn oudste dochter, die gehandicapt is. Ik zeg dan: ‘We zien dat ook als leiding van God.’ ‘Hoezo dan?’ ‘Nou, het is niet het belangrijkst of we veel promotie maken in deze wereld, maar het belangrijkste is hoe je deze wereld verlaat. Dat is voor mijn gehandicapte dochter belangrijk, dat is voor mij belangrijk en dat is voor u belangrijk.’ Zo krijg je een gesprek.”
Hoe kun je dit gesprek vorm geven?
In je antwoord kun je een Bijbeltekst inbouwen in de hoop dat die blijft hangen. Ziet het Lam Gods dat de zonde der wereld wegneemt. Of: Alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft. Of: Jezus Christus is de Zoon van God, wie in Hem gelooft wordt niet veroordeeld. Iets wat iemand kan onthouden en waar iemand nog eens over na kan denken. De belangrijkste boodschap is: God komt in het evangelie met Zijn genade tot zondaren. Zondaren die dat door een waar geloof aannemen zijn behouden. Wie dat evangelie niet aanneemt, gaat verloren. De Heere geeft Zijn kinderen bovendien echte vreugde.
Dit is wel moeilijk uit te leggen, als je zelf niets van die vreugde kent.
Dat is zo. Maar Psalm 73 zegt: Het is mij goed nabij God te wezen, ik zet mijn betrouwen op den Heere HEERE. Je moet oppassen dat je bij onkerkelijke mensen, die vrijwel niets van de Bijbel weten, niet de indruk wekt dat het geloof moeilijk, zwaar en ingewikkeld is. Daar wordt niemand warm van. Dat kan van binnen wel zo zijn en het kan wel een hele worsteling zijn. Je mag vertellen dat het voor jou een wonder is dat je de goede boodschap mag horen en lezen. En dat je zelf zo ook antwoorden vindt. De duivel maakt genoeg herrie, dan moeten wij niet daartegenover een beetje schutteren of fluisteren. Op grond van de Bijbel weten we dat God bestaat en dat Gods kinderen gelukkig zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 februari 2011
Eigenwijs | 24 Pagina's
