Daniëlupdate
Leestip
Augustinus' Belijdenissen uitgelegd
Om de Belijdenissen toegankelijker te maken, zijn ze door Evert Barten herschreven. Neem en lees is een weergave van Augustinus' bekendste boek in de taal van nu. Op een eigentijdse manier en aan de hand van een vraaggesprek met Augustinus kun je de rijkdom van de Belijdenissen leren kennen.
Neem en lees Evert Barten
158 pagina’s, uitgeverij Den Hertog € 23,90
Luistertip
Oud goud
Meer weten over Augustinus? Luister de themapodcast ‘Oud goud’ op danielonline.nu! In 3 afleveringen vertelt Gerben van der Wulp over Augustinus, zijn leven en wat we van hem kunnen leren. Luister je mee?
danielonline.nu/augustinus
Recept
Couscous met kruidig rundvlees uit Algerije
Augustinus is geboren in Algerije. Heb je even tijd? Maak kennis met de Algerijnse keuken en probeer onderstaand recept.
Recept: 4 personen • Bereidingstijd: 45 minuten + stooftijd (± 2 uur)
Nodig:
• 600 gram magere runderlappen
• 2 uien
• 2 tenen knoflook
• 50 gram Blue Band
• 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
• ½ runderbouillontablet
• 1 kaneelstokje
• 1 theelepel cardemom
• 1 groene paprika
• 1 blik kikkererwten (400 gram)
• 250 gram couscous
• 1 eetlepel fijngeknipte koriander
• Zout en peper
• Stoompan & pan
Boekrecensie
Uit de duisternis tot het licht
Voor mij persoonlijk was het boek Augustinus, de kerkvader van het westen van K. van der Zwaag (in 1993 uitgegeven) de eerste kennismaking met Augustinus. Nu, in 2024, heeft ds. A.J.T. Ruis uit Katwijk aan Zee een nieuw boekje geschreven over deze belangrijke kerkvader, waarin hij op toegankelijke wijze lijnen trekt vanuit het beroemde werk Belijdenissen naar het leven van Augustinus zelf.
Wat dit boekje bijzonder maakt, is de laagdrempelige stijl van Ds. A.J.T. Ruijs, die veel voorbeelden geeft en het daardoor geschikt maakt voor jongeren. Hij citeert vaak uit de Belijdenissen en legt helder uit wat Augustinus met bepaalde passages bedoelde. Deze vertaalslag naar onze tijd is heel belangrijk.
Ds. A.J.T. Ruijs maakt gebruik van de vertaling van Sizoo, die dicht bij de originele tekst en de Statenvertaling blijft; dat schept geen onnodige kloof. Hij legt prachtig uit dat Belijdenissen in het Latijn Confessiones heet, een woord dat zowel ‘lofprijzing’ als ‘belijdenis van schuld en zonde’ betekent. Voor Augustinus gaan deze twee onafscheidelijk samen wanneer hij terugblikt op zijn eerste 32 levensjaren. De lofzang op God doordringt elk hoofdstuk van de Belijdenissen, waarbij het opvalt dat die lof steeds gepaard gaat met het erkennen van eigen zonden en schuld tegenover God. Zonder schuldbelijdenis is er voor Augustinus geen ware lof op God mogelijk - een inzicht dat Ruis krachtig en treffend weet te verwoorden.
Dit boekje is echt bedoeld als een opstapje om zelf de werken van Augustinus te lezen. Ds. A.J.T. Ruijs gaat hier ook op in tijdens het interview (pagina 8 t/m 11), waarin hij uitlegt waarom Augustinus hem zo lief is geworden.
Kortom, dit is één van de betere inleidingen op Augustinus en zijn Belijdenissen die momenteel verkrijgbaar is.
Leendert van Beek
Uit de duisternis tot het licht Ds. A.J.T. Ruis
143 pag. | Uitgeverij Den Hertog € 15,50
Hoe maak je het?
• Snijd het vlees in blokjes
• Pel de uien en snijd ze in stukken
• Pel en snipper de knoflook
• Verhit 30 gram margarine in het onderste deel van de stoompan
• Bak de ui en de knoflook in ca. 3 minuten
• Voeg het vlees toe en bak in ca. 5 minuten bruin
• Voeg de tomaten, bouillontablet, kaneelstokje, cardemom en 1 dl water toe.
• Stoof het vlees op laag vuur (in ca. 2 uur) • Doe de couscous en 1 liter water in een kom. Week dit 5 min. • Giet de inhoud van de kom in het bovenste deel van de stoompan
• Snijd de paprika in repen
• Giet de kikkererwten af en schep ze samen met de paprika door het vlees
• Hang de couscous boven het vlees
• Leg de deksel op de pan en stoom in 20 minuten gaar
• Schep de couscous met een vork los
• Roer 20 gram margarine en de koriander door de warme couscous
• Breng op smaak met zout en schep het op een schaal
• Breng het vlees op smaak met zout en peper en schep het op de couscous.
Eet smakelijk!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 november 2024
Daniel | 36 Pagina's
