Bijbelpodcast: goed begin van de dag
Nu de Jeugdwerkactie een paar maanden onderweg is, hebben we tijd om in te zoomen op de actiedoelen. Deze keer de Jeugdbond, die het geld wil gebruiken voor podcasts en Bijbelstudievideo’s. Jeugdbond-directeur Evert Barten vertelt er meer over.
Eerst iets over de podcasts. Wat is daar zo bijzonder aan?
“Een podcast kun je vandaag de dag niet meer bijzonder noemen. Wel is het volgens ons een uitstekend middel om jongeren te bereiken. Veel jongeren luisteren podcasts als ze naar school of naar het werk gaan. Dus willen wij aanwezig zijn in de podcastapps met een dagelijkse meditatie over een bepaald gedeelte uit de Bijbel. Dat is onze podcast Een goed begin. Ik durf wel te stellen dat we daarmee iets bijzonders in handen hebben binnen reformatorisch Nederland.”
Daar is blijkbaar geld voor nodig?
“De opbrengst uit de Jeugdwerkactie maakt het mogelijk hier de komende drie jaar mee verder te gaan. Anders was dat financieel lastig geworden. Weet dat het maken van zo’n podcastserie veel werk is. Een flink deel gebeurt door vrijwilligers; daar zijn we hen bijzonder dankbaar voor. Om de kwaliteit hoog te houden, is goede inhoudelijke begeleiding nodig. Dat kost tijd en dus geld.”
Hoe kunnen jongeren door middel van deze podcast de Bijbel beter begrijpen?
“De opbouw van Een goed begin is eenvoudig. Je gaat in een aantal weken door een Bijbelboek of een gedeelte ervan. Steeds hoor je een stukje lezen, waarna je in vijf minuten uitleg krijgt. Tegelijk proberen we de Bijbelse boodschap midden in de leefwereld van jongeren te plaatsen met praktische voorbeelden en een vraag om over na te denken. In de hoop dat het Bijbelgedeelte die dag met de jongere mee gaat.”
Welke tips kun je geven hoe jongeren de podcast kunnen gebruiken?
“Ik zou zeggen: abonneer je vandaag nog op Een goed begin in je favoriete podcastapp. Dan verschijnt de nieuwste aflevering elke werkdag bovenaan. Kijk ook eens op danielonline. nu/een-goed-begin. Op welk moment van de dag jongeren luisteren, is aan hen. Voor de één is ’s morgens de beste tijd, voor de ander ’s avonds. Ook horen we dat ouders de podcast gebruiken na het avondeten en er met elkaar over doorspreken. Prachtig!”
Hoe zit het met de Bijbelstudievideo’s?
“Die worden steeds mooier en professioneler. Kijk bijvoorbeeld de meest recente reeks over de zeven brieven uit Openbaring. Maar ja, hoe professioneler, hoe duurder. Het geld uit de actie is dan ook zeer welkom. Je zou kunnen zeggen: dan maar wat minder professioneel… Vergeet echter niet dat jongeren heel wat gewend zijn als het om kwaliteit gaat. Daar moeten we wel enigszins in mee gaan. Gebruik van video’s biedt mogelijkheden om dingen te visualiseren, een verschil met luisteren naar podcasts. Ook hier veel dank aan onze vrijwilligers, die voor de camera hun uiterste best doen om ook met dit kanaal de Bijbelkennis van jongeren te vergroten.”
Uiteindelijk gaat het om het hart van jongeren, toch?
“Zeker waar. We kunnen wel actievoeren voor zending, evangelisatie en Jeugdbond en tal van podcasts en video’s maken, maar het gaat om het hart. Het is ons verlangen dat God door Zijn Heilige Geest jongeren raakt met Zijn Woord. Dat ze gaan inzien dat ze dood liggen in zonden en misdaden en alleen door deze Geest weer levend gemaakt kunnen worden. Dat ze schuldenaar zijn tegenover God en alleen verzoend kunnen worden door het offer van de Heere Jezus. Verzoening door voldoening; ja, dat is zo’n term die we graag uitleggen aan jongeren. In de hoop dat ze de diepe inhoud gaan ervaren in hun leven. Dat is ons uitzien.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 2024
Daniel | 40 Pagina's