“Mijn leven viel open voor God. Hij wist alles.”
Met je oud-leraar godsdienst praten over de lessen. Hoe mooi is dat! Zeker als je docent heel persoonlijk durft te zijn en open en eerlijk in zijn eigen hart laat kijken.
Zo’n vijf of zes jaar is het geleden dat Van Klinken Anne-Lin en Marie-Loïsse in zijn klas had. Vandaag komen ze opnieuw naar het Van Lodenstein College. Nu als oud-leerlingen. Om met hun ‘oude’ godsdienstleraar in gesprek te gaan aan de hand van vragen uit de gesprekspot. Anne-Lin begint met een vraag aan Van Klinken.
Wat vindt u mooi aan het vak godsdienst op school?
Van Klinken: “Allereerst het contact met de leerlingen. Met jongeren die de wereld aan het ontdekken zijn. Het vak godsdienst biedt ruimte voor gesprek, voor persoonlijke vragen van leerlingen en voor hun worstelingen. Als je een veilige omgeving hebt, geeft dit vak meerwaarde, want je bent echt aan het vormen.”
Anne-Lin vraagt door: “Merkt u dat pubers daar echt veel van meekrijgen?”
Van Klinken: “Als je de Bijbelkennis zou meten, ja, dan is dat wel gegroeid. Maar het is nog veel belangrijker hoe standpunten van leerlingen zijn gevormd. Hoe ze denken en praten over geloof, seksualiteit enzovoort.”
Welke godsdienstles is u bijgebleven?
Die vraag stelt Marie-Loïsse aan Van Klinken. Hij denkt even na.
“Toen ik nog maar kort lesgaf, zeiden een paar leerlingen dat hun familie mij kende. Van vroeger. En dat ik toen heel anders was. Toen ik dat hoorde, vond ik dat ontzettend spannend. Ik heb hen uitgelegd wat er veranderd is in mijn leven. Dan voel je dat je over echt wezenlijke dingen praat met leerlingen. Ik vroeg hen terug: ‘Herken je dit bij jezelf of bij mensen in je omgeving?’ Zo kwamen we met elkaar in gesprek. Dan is het niet erg als je niet toekomt aan de lesstof.”
Het gesprek komt op het thema van dit nummer: ds. G. H. Kersten. Hij las als jongere al veel uit de Bijbel en oudvaders. Om niet in slaap te vallen stak hij zijn voeten in een teiltje koud water. Van Klinken aan Marie-Loïsse:
Waarom is het bestuderen van de Bijbel zo belangrijk?
Marie-Loïsse: “De Bijbel is de leidraad in je leven. Ik lees
• Anne-Lin van Asselt is 18 jaar en persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg.
• Marie-Loïsse Pladdet is 19 jaar en heeft de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker net afgerond.
• Meneer (Reinier) Van Klinken is godsdienstleraar op het Van Lodenstein College in Barneveld.
de Bijbel met uitleg erbij en met een dagboekje. Dat zorgt ervoor dat ik steeds weer nieuwe dingen lees.” Dat geldt ook voor Anne-Lin, die nog aanvult dat ze conferenties bezoekt, waar ze het fijn vindt om met jongeren over de inhoud van de Bijbel in gesprek te kunnen gaan.
Waar ziet u God in uw leven?
Anne-Lin vraagt dit aan Van Klinken. “Waar niet? Als God je ogen opent, dan ben je ervan doordrongen dat God alomtegenwoordig is. Dat Hij je overal ziet en met alles meekijkt. Op mijn achttiende gingen mijn ogen daarvoor open, naar aanleiding van Psalm 139. Mijn leven viel open voor God. Hij wist alles. Dat was niet fijn, want God is goed en alles in mijn leven is fout. En die goede God heb je op Zijn hart getrapt. Er is niets wat zoveel pijn doet. Het vertrappen van de liefde van God. En hoe meer je God leert kennen in Zijn eigenschappen, hoe meer je vastloopt met jezelf. Wat een wonder als dan in de Bijbel Iemand mag worden aangewezen die een weg heeft gebaand waar geen weg is. Zoals het in Zondag 11 staat: Waarom wordt de Zone Gods Jezus, dat is Zaligmaker genoemd? Dan mag je hart huppelen, ook al zit je in de kerk. Zulke momenten vergeet je nooit meer.”
De laatste vraag komt niet uit de gesprekspot, maar is een vraag die Van Klinken heeft voor zijn twee oud-leerlingen.
Als jullie terugkijken op vier jaar op het Van Lodenstein College, en dan met name naar het vak godsdienst, heeft dit vak dan echt iets toegevoegd voor jullie?
Zowel Anne-Lin als Marie-Loïsse denken hier even over na. Marie-Loïsse: “Het vak godsdienst hoorde er gewoon bij. Het leefde voor mij niet echt of niet speciaal in de eerste twee klassen. Toen ik ouder werd en op Hoevelaken les kreeg, was ik me er meer van bewust. Daarvan herinner ik me mooie lessen.” Anne-Lin vult aan: “Ik heb echt wel dingen meegenomen, ook uit de eerste twee jaren godsdienstles. Maar mijn klas was ook best wel serieus, dus als we vragen hadden dan bespraken we die met de leraar in de godsdienstles. Dat is waardevol.”
De gesprekspot zit vol met vragen. Vragen over het dagelijks leven en vragen over het geloof. Vragen van jongeren zoals jij. Voor deze serie gaan wij als redactie het land door met de gesprekspot. We gaan om tafel met een jongere en een oudere.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2023
Daniel | 36 Pagina's