Zingen daar ik Hem verwacht
‘Opent uwe mond’, psalm 81 vers 12, is waarschijnlijk de allereerste psalm die je geleerd hebt. Daarna volgden er nog meer. Thuis, op school, in de kerk, overal worden psalmen gezongen. Begrijp je altijd waar je over zingt?
Janet Duijster legt de psalmen in het boek ‘Zingen daar ik Hem verwacht’ uit. Dit doet ze door de psalmen in de tijd te plaatsen waarin ze geschreven zijn. Zo legt ze op een duidelijke manier uit waarom de psalmen geschreven en gezongen zijn. Als je het boek leest zie je ook dat de verzen niet op zichzelf staan, maar allemaal bij elkaar horen en samen de hele psalm vormen.
Het is maandagmorgen. De kinderen van groep 7 hebben Zondag 1 van de Heidelbergse Catechismus opgezegd, die ze afgelopen week geleerd hebben. Zondag 2 is deze week aan de beurt, waarin ze leren wat de wet van God ons vertelt en dat we die wet vanuit onszelf niet volkomen kunnen houden. Daarna is de nieuwe psalm aan de beurt.
Psalm 90:9.
Nadat we de psalm hebben doorgelezen en de betekenis van de moeilijke woorden hebben besproken, gaat het boek ‘Zingen daar ik Hem verwacht’ open. Dit boek is nieuw en kennen de kinderen nog niet. We lezen het gedeelte dat geschreven is over psalm 90. Het gaat over het volk Israël in de woestijn. Ze komen klagen bij Mozes en Aäron en durven te zeggen dat ze liever in Egypte gestorven waren. Dit komt doordat verspieders gezegd hebben dat het land Kanaän onmogelijk te overwinnen is. Waarschijnlijk is psalm 90 in die tijd geschreven. Vervolgens lezen we over verschillende verzen en wordt steeds de toepassing gemaakt naar ons eigen leven. Uiteindelijk komen we bij vers 9, dat we deze week leren. De boodschap voor ons is dat we de Heere moeten vragen of Hij ons wil bewaren met Zijn liefde en beschermende hand. Zoals ook Mozes doet in psalm 90 moeten ook wij vragen of God het werk dat we mogen doen wil zegenen. “Wie vindt het fijn als ik voortaan het stukje uit het boek lees bij de psalm die aan de beurt is?” vraag ik aan de kinderen. Alle vingers gaan de lucht in.
“We weten beter wat de psalm betekent, doordat we horen in welke tijd en waarom het geschreven is,” zegt een van de kinderen. Het is duidelijk dat het boek op een aansprekende manier voor de kinderen geschreven is.
Psalmen uitleggen aan kinderen
Ben je leerkracht, zondagsschoolleiding of ouder en vind je het moeilijk om psalmen uit te leggen aan kinderen? Dan is dit boek handig om als naslagwerk te gebruiken. Er staat veel achtergrondinformatie in en het verband tussen de verschillende psalmverzen wordt op een heldere manier verteld. Ook kun je het boek voorlezen aan de kinderen in het gezin of in de klas als je graag met elkaar meer wilt leren over de verschillende psalmen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 mei 2023
Daniel | 36 Pagina's