Het verhaal van de cover: Josianne van der Lingen
Ben je graag in de natuur?
“Jazeker. We hebben een hond waar ik weleens mee wandel. Dan ga ik bijvoorbeeld naar het bos of de heide. In de zomervakantie gaan we meestal op vakantie naar het buitenland. Onder andere naar de bergen.”
Waarom ben je graag in de natuur?
“Omdat het een bepaalde rust geeft. Dan kan ik mijn hoofd leegmaken. Wat ik ook mooi vind is dat je in de natuur ziet dat God spreekt. Als je erop let, zie je dat er eigenlijk niemand is die zoiets moois kan maken dan God. Bijvoorbeeld als ik denk aan de bergen in het buitenland. Zo groot en zo mooi. Daarin zie ik Gods grootheid en hoe mooi Hij alles heeft gemaakt.”
In Genesis 3:23 staat dat de mens de opdracht heeft gekregen om de aarde te bouwen en te bewaren. Wat houdt dat volgens jou in?
“We moeten goed zorgen voor de natuur. Niet altijd alles maar kapot maken of bijvoorbeeld afval in de natuur weggooien. Het begint al met kleine dingen waar je op kunt letten.”
Hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van ons mensen voor de aarde? God zorgt toch ook Zelf voor Zijn aarde?
“God zorgt voor alles en iedereen, maar ik denk dat Hij ons ook een bepaalde verantwoordelijkheid geeft. Als mensen vinden we het ook fijn om dingen zelf te kunnen doen en dus verantwoordelijkheid te dragen. De vraag is of we daar op een goede manier mee omgaan. Omdat God een opdracht heeft gegeven, is het belangrijk dat we daarnaar luisteren. Die verantwoordelijkheid is groot door alles wat wij allemaal hebben gekregen en kunnen doen.”
‘Bij zorg voor de schepping gaat het ten diepste om de liefde tot God.’ Wat vind je van deze uitspraak?
“Die vind ik mooi. God laat Zich ten diepste zien door de natuur. Hij heeft de aarde mooi geschapen en wij mogen daarin leven. Ik denk dat je God er pijn mee kan doen als je niet goed omgaat met de schepping. Hij heeft alles gemaakt. Daarvan zegt Hij Zelf ook in Zijn Woord: en zie, het was zeer goed. Daarom denk ik dat we juist onze liefde tot God kunnen laten zien in de zorg voor de schepping.”
Op welke manier lijdt de schepping aan de gevolgen van de zonde?
“Daarin denk ik gelijk aan het milieu. Het gaat niet goed wat betreft het milieu. Als je denkt aan milieuvervuiling, maar ook andere dingen, zie je dat de schepping lijdt. Er staat ook een tekst in de Bijbel dat de schepping zucht. Ik denk dat dat ook echt zo is. Wij als mensen willen de wereld steeds beter maken en allerlei nieuwe uitvindingen doen. Dat is niet altijd goed voor de schepping. Denk bijvoorbeeld aan uitlaatgassen.”
Vind je duurzaamheid een belangrijk thema? En in welke dingen leef je zelf duurzaam?
“Het is zeker een belangrijk thema. Bij bepaalde dingen denk ik daar wel aan. Maar door alle drukte van het leven, zoals mijn opleiding, sta ik er niet altijd bij stil. Het zou wel goed zijn om er meer aan te denken. Afval scheiden is bijvoorbeeld iets wat ik zelf wel doe. Verder zou je kunnen denken aan meer de fiets pakken in plaats van de auto.”
Wat vind je verder nog belangrijk als het gaat over dit thema?
“De mens is rentmeester van de aarde. God heeft de aarde aan ons toevertrouwd. Maar daarover moeten we ook tevreden zijn. We moeten op een zuinige manier met onze planeet omgaan. Wij als mensen moeten niet altijd beter of meer willen, maar juist tevreden zijn met wat we hebben en daar goed voor zorgen.”
Leeftijd: 18 jaar
Opleiding: Maatschappelijke Zorg op het Hoornbeeck College in Amersfoort
Woonplaats: Scherpenzeel
Hobby’s: Met vriendinnen afspreken en shoppen
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 januari 2023
Daniel | 36 Pagina's