Het verhaal van de cover: Gerbert van den Hoorn
Wat lees je meestal?
“Spannende boeken. Het liefst boeken die iets met geschiedenis te maken hebben. De serie ‘Floris de Minstreel’ van Jan-Willem Blijdorp vind ik erg mooi. Deel 10 vond ik het best. Dat is ook lekker dik, daar houd ik van. Het boek heeft een mooie mix van spanning, geschiedenis en slimheid.”
Je hebt interesse in politiek?
“Ja, ik vind het leuk om de politieke discussies te volgen. Ik luister graag naar debatten. Ook heb ik verschillende apps om het politieke nieuws te volgen. Ik zit ook op twitter.”
Weet je voorbeelden uit de Bijbel van mensen die waaromvragen hadden?
“Ik denk aan Job. Alles werd hem afgenomen. Dat gaf veel vragen bij hem. Hij begreep het niet. Job was daarin niet altijd op zijn plaats.
Ook denk ik aan Psalm 42. Vers 10: Waarom vergeet Gij mij? Waarom ga ik in het zwart vanwege des vijands onderdrukking? Je ziet daar een aangrijpende strijd rond de waaromvraag. Zo is het ook in Psalm 73: Asaf zegt misschien niet letterlijk ‘waarom’, maar hij snapt niet waarom het met de goddelozen goed gaat, en met hem slecht.”
Hoe gingen zij met die vragen om? En wat kun je daarvan leren?
“In Psalm 42 zie je dat de dichter met zijn vragen bij de Heere komt. Dat geeft hem ook hoop en vertrouwen. In vers 6 zegt hij: Wat buigt gij u neder, o mijn ziel, en zijt onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem nog loven. Daar kunnen we van leren dat we met onze vragen in gebed moeten. We moeten ze aan God voorleggen.”
Mag je wel waaromvragen stellen aan God?
“Dat denk ik wel. Je mag je noodkreet bij God kwijt. Maar je moet er niet van uitgaan dat je altijd direct antwoord zult krijgen.”
Heb je in je eigen leven weleens waaromvragen gehad?
“In 2018 werd bij mijn vader kanker geconstateerd. Ik moest tijdelijk opgevangen worden bij mijn opa’s en oma’s. Als ik dan bij een vriend speelde, had ik weleens de vraag: ‘Waarom moet ik dit allemaal meemaken en hij niet?’ Het is wel heel mooi dat het toch goed is gekomen. Na ongeveer een maand bleek dat het een heel zeldzame goedaardige tumor was. Tijdens die maand had ik het moeilijk. Maar er werd ook echt voor ons gebeden en gezorgd. Je hoefde het niet alleen te dragen. Mensen stonden om ons heen.”
Stel, iemand vraagt aan jou: “Waarom laat God zoveel ellende toe in de wereld?” Wat doe je?
“Ik zou zeggen: ‘God heeft overal Zijn bedoeling mee. In de Bijbel staat dat er moeilijke tijden zullen komen. Dat zijn ook de tekenen dat Jezus terugkomt.’
Als iemand niet in de Bijbel gelooft, zou ik misschien zeggen: ‘God doet het niet om te plagen, maar om ons bij Hem te brengen, om ons te waarschuwen.’”
Gerbert van den Hoorn
Leeftijd: 13 jaar
Woonplaats: Nunspeet
School: Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn
Interesses: politiek en lezen
Fietsuren per dag: 3 uur
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2022
Daniel | 36 Pagina's