De geestelijke strijd
Want wij hebben den strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de geweldhebbers der wereld der duisternis dezer eeuw, tegen de geestelijke boosheden in de lucht (Efeze 6:12).
Paulus waarschuwt tegen de listige omleidingen van de duivel. List en bedrog is de werkwijze van de satan. Daar is heel moeilijk tegen te vechten. Die strijd is ook geen gewone, maar een geestelijke strijd.
Ken je die strijd? Van nature strijden we niet eens. Als je die strijd leert kennen, merk je dat er een veldslag plaatsvindt om je ziel. Het woord voor strijd betekent hier worstelstrijd. Je bent daar -net als in een worsteling- persoonlijk bij betrokken. Het is een strijd op vele fronten. In de tekst vind je vier categorieën van geestelijke vijanden die onder leiding van de duivel staan:
De overheden. Het oorspronkelijke woord betekent ‘wereldbeheersers’. Goede engelen waren als overheden. De duivelen hebben die macht niet meer, maar zij misbruiken hun vroegere macht.
De machten. Het gaat hier om geestelijke machten die in relatie staan met de duivel. Denk aan de macht van het ongeloof, de macht van de wereldgelijkvormigheid, de macht van de gezagsondermijning, de macht van de verseksualisering, enzovoorts.
De geweldhebbers der wereld der duisternis dezer eeuw. Het rijk van de satan is het rijk der duisternis. In zijn dienst staan de geweldhebbers, die niets ontzien. De geestelijke boosheden in de lucht. Dat zijn geesten die om ons heen zijn en ons tot allerlei boosheid proberen te brengen. De lucht is vol met deze gevallen engelen. We ademen hun gif als het ware geruisloos in. Dat maakt de strijd zo gevaarlijk! Als er een besmettelijke ziekte is, staan de kranten er vol van. Er blijkt echter op geestelijk gebied heel veel in de lucht te hangen waar we niet eens erg in hebben.
Hoe kunnen we ons verweren? Tegen al deze geestelijke machten helpt alleen een geestelijke wapenrusting. De ware christen wordt hier vergeleken bij een Romeins soldaat. Waar bestond zijn wapenrusting uit? Een gordel, een riem of koppel waar andere dingen aangegespt kunnen worden. Zo behoort tot de christelijke wapenrusting de gordel der waarheid. Daar hangt alles aan. Een borstwapen of harnas. Zo behoort tot de geestelijke wapenrusting het borstwapen der gerechtigheid. Gerechtigheid staat tegenover ongerechtigheid. Het borstwapen is een beeld van de godzaligheid.
Schoenen met speciale noppen. Zo behoort tot de christelijke wapenrusting het schoeisel van het Evangelie des vredes. Een schild om vurige pijlen af te weren. Zo heeft de christen het schild des geloofs.
Een helm. Zo draagt de christen de helm, of de hoop der zaligheid.
Het zwaard des Geestes. Zo heeft de geestelijke strijder het zwaard van Gods Woord.
Ben jij bewapend? Zonder deze geestelijke wapenrusting is de strijd tevergeefs. Deze wapenrusting is door Christus verworven. Hij heeft Zelf deze vijanden in de ogen gezien. Van nature hebben we een andere wapenrusting. Daarmee keren we ons juist tégen God. Deze wapenrusting moeten we leren afleggen. Nooit kunnen we in de geestelijke wapenrusting strijden als we niet eerst ontwapend worden. Maar de Heere gaat Zijn kinderen eerst ontwapenen en daarna herbewapenen. Je zult deze geestelijke wapens persoonlijk van de Heere moeten krijgen. Je zult ook geoefend moeten worden in het gebruikt daarvan. In het 18 e vers lezen we ook dat je deze wapenrusting alleen biddende kunt gebruiken. Mogen we jou welkom heten in de strijd?
Waar kun je om bidden?
Wat leert dit over de Heere?
Wat is de boodschap voor jou?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 oktober 2022
Daniel | 36 Pagina's