De engelen van Elisabeth
Kun je het je voorstellen? Drieëntwintig jaar, verdacht van de moord op twee kinderen, bij gebrek aan bewijs krankzinnig verklaard worden en in een gesticht terechtkomen. Het is het verhaal van Elisabeth de Lange, de hoofdpersoon in het nieuwste boek van Els Florijn.
Het boek bestaat uit een goed geschreven en meeslepend verhaal. De aangrijpende werkelijkheid van het leven van vrouwen in arme omstandigheden aan het begin van de 19e eeuw, het schrijnende leed in het krankzinnigengesticht en de misstanden in de psychiatrie raken de lezer diep. De hoofdpersoon Elisabeth probeert te ontsnappen, met alles wat ze heeft meegemaakt in haar nog vrij korte leventje, door te verlangen naar de hemel en naar de Bijbelse straten van Jeruzalem.
Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld en dat trekt de lezer er meer in en zorgt ervoor dat je tijdens en na het lezen er nog lang over nadenkt. Het knapste van het hele boek vind ik de opgebouwde spanning in het verhaal en het plot.
Niet lang geleden heb ik een lezing van Els Florijn bijgewoond en toen heb ik haar ook even over haar boek gesproken. Ze schreef het boek toen ze dacht aan twee psychisch zieke tantes die niet meetelden, maar waar ze altijd bijzondere belangstelling voor heeft gehad. In dit boek wil Els Florijn vrouwen die niet meetelden in de samenleving een stem geven.
Inmiddels heeft dit boekje al tienduizenden lezers bereikt. Als één van de weinige christelijke auteurs worden haar boeken breed gelezen door heel Nederland. Els vertelde me zelf: “Eigenlijk tel je in de literaire wereld niet mee als je als christen schrijft en het is best bijzonder dat mijn boeken toch zo’n bereik hebben”.
Het is me wel opgevallen dat er in haar boek weinig staat over de vreugde van het geloven in de Heere Jezus als Zaligmaker van zonden. Hoe mooi zou het zijn als dat meer uit de verf zou komen. Ik heb haar hierover gesproken en ze beaamde het. Het is een zoektocht voor haar om hier meer over te schrijven.
Weet je wat ik dacht? Wat hebben christelijke schrijvers ons gebed nodig en vooral het gebed van de biddende Hogepriester. Als zij zouden mogen getuigen, dan zou heel lezend Nederland ‘geraakt’ worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 januari 2022
Daniel | 36 Pagina's