Tips voor ouders
Streef in het gezin naar openheid in plaats van controle
Het leven bestaat voor kinderen en jongeren elke dag opnieuw uit keuzes maken en beslissingen nemen, ook als het gaat om geld. Ze worden dagelijks geconfronteerd met aantrekkelijke reclames die hen uitnodigen geld uit te geven aan dingen die vaak niet echt nodig zijn. Het is belangrijk om in gezinnen hier open en eerlijk over te spreken en samen te zoeken naar Bijbelse uitgangspunten. Zes tips voor ouders.
De norm
Gods Woord geeft duidelijke kaders voor de omgang met geld en bezit. In de eerste plaats wijst de Heere ons er op dat we als mens slechts rentmeester zijn van de aardse goederen. We zijn er geen uiteindelijke eigenaar van. De Bijbel leert dat God ons de aarde gegeven heeft om deze te bebouwen en te bewaren zodat we in ons levensonderhoud kunnen voorzien. We mogen er daarom nuttig, verantwoord en ijverig gebruik van maken. Maar altijd om Hem daarmee de hoogste eer te geven en onze naasten lief te hebben als onszelf. Dat zal dan ook moeten blijken uit hoe wij en onze kinderen onze inkomsten uitgeven aan de Heere en Zijn dienst, aan onze naasten in nood en voor ons persoonlijk levensonderhoud.
De spelregels
Waardeer en beloon uw kinderen als ze de spelregels goed volgen, maar bespreek ook met uw kinderen de consequenties wanneer regels overschreden worden. Evalueer regelmatig de spelregels, eens in de zoveel tijd moeten ze aangepast worden aan de veranderende situatie. Een periodieke ‘gezinsvergadering’ met informele notulen kan hier goed aan bijdragen. Streef in het gezin naar openheid in plaats van controle. Bankafschriften van minderjarige jongeren moeten toegankelijk zijn voor hun ouders.
De zorgen
Het kan zijn dat u zich zorgen maakt over de geldbesteding van uw kinderen. Probeer dit met hen te bespreken en vraag hierbij steeds weer de Heere om wijsheid, geduld en liefde. Schroom daarnaast niet om adviserende instanties binnen en buiten de kerk om advies te vragen. Ga in dit alles niet boven, maar naast uw kind staan en zoek samen door gebed en gesprek naar mogelijke oplossingen. Als er geen zorgen zijn, blijft op uw schouders toch de verantwoordelijkheid en het terugkerende gebed: Leer mij (en mijn gezin) o God van zaligheden, mijn leven (en mijn bezittingen) in Uw dienst besteden (Psalm 143).
Het voorbeeld
Om kinderen en jongelui te helpen in het verantwoord besteden van geld is in de eerste plaats ons voorbeeld nodig. Hoe afhankelijk zijn wij van ons bezit? Vraag de Heere om leiding en Zijn zegen over uw bestedingen. Reserveer een vast deel van het budget voor goede doelen. De kinderen hoeven niet te weten hoeveel u geeft, maar geef ze wel mee dat ook goede doelen bij de vaste – maandelijkse – uitgaven horen. Blijkt uit ons doen en laten dat we een vreemdeling op aarde zijn en dat we met een diep verlangen uitzien naar de komst van Gods Koninkrijk? Onze kinderen en jongeren zien scherp waarmee wij bezet zijn en vanuit welk perspectief wij met ons geld omgaan. Wat een voorrecht en wat belangrijk is het daarom voor onze kinderen als zij thuis de Bijbelse norm in praktijk gebracht zien worden!
Het gesprek
Terwijl moeder en dochter samen gezellig aan het winkelen zijn, verdiepen vader en zoon zich in de aankoop van een nieuwe computer. Een herkenbare situatie! Combineer deze regelmatig terugkerende situaties met bezinnende gesprekken hierover. Bespreek in het gezin, bijvoorbeeld tijdens het natafelen, de Bijbelse normen over geldbesteding en pas deze toe op de gemaakte plannen. Moet er echt een nieuwe kledingcollectie komen, omdat de winkels dit aan het begin van elk seizoen aanbieden, terwijl de kast uitpuilt? Hoeveel jaar kan een computer of auto verantwoord gebruikt worden? Waar geven de kinderen het zakgeld aan uit? Is het hebben van iets – een bepaald merk kleding – belangrijk, of gaat het ten diepste om wie we zijn? Door het op de gezinsagenda te zetten, wordt geldbesteding een te bespreken onderwerp. Zo kunnen we elkaar opscherpen en onze jongelui en kinderen voorbereiden op hun toekomst.
Het toezicht
Net als bij andere opvoedingsonderwerpen is praten belangrijk, maar zijn er ook regels en grenzen nodig. Deze kunt u in veel gevallen zelf bepalen of overnemen van adviserende organisaties als Nibud. Maak in overleg met de kinderen afspraken en stel ze formeel vast. Spelregels kunnen gaan over:
– Zakgeld: hoeveel en waaraan het besteed mag worden. Dit hangt onder meer af van leeftijd, gezinsgrootte en inkomen.
– Goede doelen: maak bijvoorbeeld een afspraak met uw kinderen dat ze een percentage van hun spaargeld aan een goed doel besteden. Oudere kinderen kunnen ook hun tijd geven voor vrijwilligerswerk.
– Kleedgeld: aan jongeren vanaf vijftien jaar kan kleedgeld gegeven worden, zodat ze ook hierin verantwoordelijkheid gaan krijgen.
– Kostgeld: bij verdienende oudere jongeren is het goed om hen kostgeld te laten betalen.
– Sparen: laat uw kinderen eerst sparen voor grote uitgaven en pas daarna uitgeven.
– Rood staan: schulden door consumptief krediet (bijvoorbeeld bij postorderbedrijven) en rood staan moeten niet toegestaan zijn.
– Wie wat betaalt: mobieltje, verjaardagen, toiletartikelen, uitjes, enzovoorts.
– Gezamenlijke gezinsuitgaven, bijvoorbeeld omgaan met elektriciteit en water.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 2010
Eigenwijs | 24 Pagina's
