Jij & Ds. G.H. Kersten
Je hebt het natuurlijk gezien op de voorkant van deze Daniël: het thema is Ds. G.H. Kersten. Wat hebben wij met deze dominee? Alexander Dorst (11 jaar), Fleur den Herder (12 jaar), Annique Quist (10 jaar) en Jaron Sandee (11 jaar) uit Yerseke vertellen.
Hoe kennen jullie dominee Kersten?
“Dominee Kersten heeft de gereformeerde scholen opgericht”, weet Fleur.
“In 1922 heeft hij onze school opgericht”, zegt Alexander. “Hij is hier in Yerseke ook dominee geweest.”
Jaron: “We hebben een poos geleden gevierd dat onze Ds. G.H. Kerstenschool 100 jaar bestaat.”
Is er iets in de school wat aan de dominee herinnert?
“Er staan hier en daar gedenkstenen in de school”, zegt Alexander.
“Er is een gedenksteen van Adriaan Kersten, de zoon van de dominee. En op de voorkant van de school staat de naam van de dominee”, vult Fleur aan.
De dominee had eerst een ander beroep. Wat weten jullie hiervan?
“Eerst was hij meester”, weet Annique. “Op een school in Den Haag”, vult Alexander aan. “Hij vertelde daar aan de kinderen dat ze bekeerd moesten worden, maar dat vond de directeur niet fijn. Toen is hij daar weggegaan, of eigenlijk weggestuurd.”
Jaron weet ook wel wat over het karakter van de dominee te vertellen: “In zijn eerste gemeente zaten veel vissers. Die waren in het weekend vaak moe en vielen weleens in slaap tijdens de kerkdienst. Daar kon de dominee echt niet tegen; daar stond hij dan even bij stil.”
Ds. Kersten heeft de Theologische school opgericht. Wat is dat voor school?
“Daar word je opgeleid voor dominee”, zegt Fleur. “Eerst word je uitgenodigd door het bestuur van die school, om toegelaten te worden.”
“O ja, daar wordt weleens voor gebeden in de kerk”, weet Jaron.
Wat je leert op die school? “Durven spreken voor een grote groep mensen”, denkt Fleur. “En je leert wat je in een preek kunt zeggen, over de inhoud dus.”
Ds. Kersten zou zeggen: “Ik vind het belangrijk dat je goed je best doet op school. Wie weet kun je later iets voor de Heere doen met wat je geleerd hebt.” Wat vind je daarvan?
Annique: “Dat is wel waar. Jongens kunnen misschien wel in de kerkenraad later, of meester worden. En meisjes kunnen bijvoorbeeld juf worden. Als je op een christelijke school hebt gezeten, heb je daar al veel over de Heere kunnen leren.” “De christelijke school is dan de basis waaruit je opgroeit”, vult Fleur aan.
“Je hoeft niet gelijk dominee te worden, maar je moet wel doen waar je goed in bent tot eer van de Heere”, zegt Alexander.
Dominee Kersten wist al heel jong dat de Heere tegen hem sprak en hem riep.
Jaron knikt, hij noemt een tekst: “Troost, troost Mijn volk, zal ulieder God zeggen. Spreekt naar het hart van Jeruzalem. Door deze Bijbeltekst wist hij toen al dat hij dominee moest worden. Hij was nog maar 11 jaar.”
Dat zegt ons wel wat!
Fleur: “Ja, dat is jong. Je kunt dus op alle leeftijden bekeerd worden!”
“Zoals weleens door de dominee gezegd wordt: Wie God vroeg zoekt, zal hem ook vinden”, weet Jaron.
Iemand schreef eens: “Het leven van dominee Kersten maakt je jaloers.” Mag dat, jaloers zijn op een kind van de Heere?
“Ja”, weet Annique. “Dat betekent dat je ook graag zelf een nieuw hart wilt krijgen. De Heilige Geest maakt je jaloers.”
Jaron vertelt: “Aan iemands woorden en daden kun je zien dat het een kind van God is. Dan kun je weleens denken: zou ik maar zo zijn.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2023
Daniel | 36 Pagina's