De halveseconde-regel
Je zult maar paardengek zijn. Overal waar je komt, zie je paarden. Je hebt geen seconde nodig om te zien wat het ras is. Soms kom je prachtige paarden tegen. Je hart gaat sneller kloppen. “Geweldig!” Omdat jij van paarden houdt, zíe je het gewoon. Je kunt het onmogelijk niet zien. Ik heb geen verstand van paarden. Je kunt me alles wijsmaken. Maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het zijn inderdaad prachtige dieren. En ik kan het wel begrijpen dat je ogen als een magneet getrokken worden naar een prachtig zwart Fries paard.
Nu vraag ik iets aan jou (en aan alle dames). Probeer je het te begrijpen? Zoals jouw ogen getrokken worden naar paarden, zo worden mannenogen getrokken door vrouwelijk schoon. Ik zeg niets vreemds. God Zelf noemt de vrouw van Ezechiël de lust uwer ogen (Ez. 24:16).
Ezechiël zag zijn vrouw graag. Hij vond haar mooi. Daar is niets mis mee. Zo heeft God ons gemaakt. Maar het kan mis gaan. Flink mis. Als ons oog getrokken wordt naar een ‘vreemde vrouw’, om haar te begeren. Dat mag niet. Dat is zonde tegen God. Daarom hebben wij mannen een strijd te strijden. Maar weet je wat die strijd zo moeilijk maakt? Als jij je niet fatsoenlijk aankleedt. Als jij met je kleding (of met te weinig kleding) de aandacht op je lichaam vestigt. Ben je verontwaardigd? Zeg je: “Waar kijk je naar?” Terechte vraag. Maar ik vraag jou: “Wat laat jij zien?” Of je zegt: “Houd je ogen in je broekzak!”. Ja, dat is inderdaad de enige optie als jij je niet netjes kleedt. Alle jongens die oprecht willen zijn, zullen hun blik wegdraaien als jij aan komt lopen. Is dát dan wat je wilt? Ook Job sloot een verbond met zijn ogen. Ik denk dat hij de ‘halve-seconde-regel’ gebruikte. Een halve seconde is genoeg om het ‘gevaar’ te signaleren, en je blik weg te draaien. Maar het is te weinig om in je op te nemen wat je ziet. Ik hoop dat het niet nodig is als ik jou tegenkom. Daarom vraag ik je: Denk eens na over je kleding. Twijfel je? Vraag het aan iemand die je kunt vertrouwen. Hopelijk je vader of broer. En indien nodig, maak een nieuw begin.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2019
Daniel | 32 Pagina's