Inleiding
Jong zijn in deze tijd is niet gemakkelijk.
Je leeft in een tijd waarin nauwelijks meer iets vast staat. Het lijkt wel of alles verandert. Alles kàn in onze dagen. Beter gezegd: in onze tijd doet het beest uit de aarde zijn macht gelden. In Openbaring 13 kunnen we lezen dat dit beest het symbool is van de valse profetie. Dat beest is de grote propagandist en opvoeder van het rijk van de mensen en verleidt degenen die op de aarde wonen.
De valse profeet is uitstekend op de hoogte van de vragen, problemen en twijfels van jonge mensen. Hij weet ook dat jouw hart geneigd is tot het kwade. Hij wekt jou op om je over te geven aan drank en drugs, aan sex en goedkoop genot, aan nihilisme en gezagsondermijning.
Op school en op je werk zal hij je proberen te winnen voor het moderne levensbesef.
Niet in de laatste plaats maakt hij daarbij gebruik van de gaven die de mens gekregen heeft. De gave bijvoorbeeld om de realiteit van het moderne leven te schilderen of onder woorden te brengen.
Het zijn bij uitstek de schrijvers van moderne literatuur, die het moderne levensbesef vertolken en dichtbij brengen. Soms eerlijk en overwogen. Vaak realistisch en zondig. Ongemerkt laat de moderne schrijver zijn invloed gelden, met name in het leven van jongeren.
We hebben aan dit boekje de titel meegegeven: Lezen is kiezen! Daarbij valt de volle nadruk op de vraag: kan ik voor God verantwoorden wat ik lees? Telkens weer worden we voor de keuze gesteld of we een bepaald boek wel of niet kunnen lezen. De schrijver van een boek zal zich moeten afvragen of hij het geschrevene voor God kan verantwoorden. Als de auteur geen rekening houdt met Gods geboden, de normen van Gods Woord overschrijdt en het christelijk geloof tot een voorwerp van spot maakt, zal hij hiervoor eenmaal voor God verantwoording moeten afleggen.
Datzelfde moet gezegd worden van de lezer. Ook wij zullen ons voor de Heere moeten verantwoorden.
Soms zal het beroepshalve of vanwege onze studie nodig zijn om kennis te nemen van de moderne literatuur.
Maar, ook dan is lezen kiezen! Telkens weer zullen we ons moeten afvragen of de grenzen van Gods gebod en verbod niet zodanig overschreden worden dat verder lezen onaanvaardbaar is.
Bij het samenstellen van dit boekje over moderne literatuur hebben we met name gedacht aan onze studerende jongeren.
Het is vandaag nodig om iets te weten over de moderne literatuur, ook al wijzen we deze grotendeels af. We zijn de heer C. Bregman, docent aan de reformatorische scholengemeenschap "Guido de Brès", dankbaar dat hij een kritische beschouwing heeft willen geven van de moderne literatuur.
We hopen dat dit boekje een hulpmiddel kan zijn bi| de doordenking van de moderne literatuur op onze jeugdverenigingen en scholen voor voortgezet onderwijs.
Bespreek samen de achtergronden van de moderne literatuur en de leesstukken die we in dit boekje aanreiken.
Vergeet daarbij niet dat we in eigen kracht niet staande kunnen blijven. Wij kiezen immers altiid weer verkeerd. Het enige kompas om tot een goede keuze te komen is de Bijbel, Gods Woord. Temidden van de vele verzoekingen kun je slechts staande bli)ven als je door genade leert strijden met het zwaard des Geestes, hetwelk is Gods Woord (Efeze 6 : 17).
Kommissie Mivo
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 mei 1981
Mivo +16 | 53 Pagina's