Bolivia: aardappelland
Bolivia is het aardappelland bij uitstek. Het land kent maar liefst 230 verschillende soorten. De Spanjaarden vonden in de zestiende eeuw de aardappel in het Andes-gebied. In die tijd de enige streek ter wereld waar aardappelen voorkwamen. Ze namen de knollen mee naar Europa. Van daaruit verspreidde het gewas zich over de hele wereld. In Bolivia behoren de verschillende soorten bij verschillende gerechten. De soort "Papa Runa" bevat heel veel water en is daarom geschikt voor het bakken van patat, ook in Bolivia erg gewild. Inmiddels bestaat zowel in Nederland als in Bolivia een echte aardappelcultuur. In beide landen wordt onderzoek gedaan om de soorten te verbeteren en werken op dat gebied samen. Er vond nog veel meer uitwisseling van landbouwproducten plaats tussen Amerika en Europa. Uit Amerika kwamen onder andere maïs, sperziebonen, tomaten, aardbeien, pinda's, cacao en tabak naar Europa. En omgekeerd kwamen onder andere tarwe, gerst, paarden, schapen, katten, honden, varkens en koeien van Europa naar Amerika.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1993
Mivo +12 | 72 Pagina's