Haggaï
Hoofdstuk 1: 1
Deze profetie is nauwkeurig gedateerd. De zesde maand, gerekend naar het burgerlijk jaar is de maand Elul. Zie verder tijdbalk.
1e Elul 520 = 29 augustus 520.
Feest der nieuwe maan: Num. 28: 11, Jes. 1: 13.
Zerubbabel is geboren in ballingschap, daarop wijst zijn naam: "Zaad van Babel". Hij was de zoon van Sealthiel en de kleinzoon van koning Jojachin. Hij was uit het geslacht van David. Hij was een van de 12 leiders van het volk bij de terugkeer uit de ballingschap. Hij speelde een rol bij de herbouw van het altaar en de grondvesting van de tempel. Voor 520 moet hij stadhouder van Juda geworden zijn.
Jozua, de zoon van Josadak stamde uit het hogepriesterlijk geslacht (1 Kron. 6: 15). Hij was de eerste hogepriester na de ballingschap.
Hoofdstuk 1: 4
Gewelfde huizen = beschoten huizen, bedekt, huizen met planken betimmeringen. Het zullen niet zulke luxe huizen geweest zijn, maar wel heel wat beter van bijvoorbeeld een tent of een lemen hut. Zie ook Neh.7: 14.
Hoofdstuk 1: 10
Dauw: er is in Palestina een sterke dauwvorming, in de regenloze maanden kan de dauw niet gemist worden.
Hoofdstuk 1: 12
Vreesde: met dit woord wordt de uitwerking van de prediking samengevat; het volk ziet in de rampen Gods straf en vreest voor nieuwe rampen, ze worden met ontzag voor God vervuld en zijn bereid Zijn bevel te gehoorzamen.
Hoofdstuk 2: 1
Hier wordt verteld op welke dag men de tempelbouw hervatte. In de Hebreeuwse Bijbel is deze tekst het 15e vers van hoofdstuk 1. Sinds de preek van Haggaï zijn er 23 dagen voorbij. Deze tijd is waarschijnlijk nodig geweest voor de voorbereidende werkzaamheden.
Hoofdstuk 2: 4
Het was ± 70 jaar geleden dat de tempel van Salomo in vlammen opging. Het was dus mogelijk dat er nog mensen leefden die de tempel van Salomo zelf gezien hadden. Bij het leggen van de grondsteen, Ezra 3: 12, juichte de jonge generatie, maar de ouderen huilden.
Hoofdstuk 2: 8
Deze tekst kan volgens Calvijn op twee manieren verklaard worden:
- De volkeren zullen komen en met zich meebrengen al wat kostbaar is omdat te wijden aan de dienst van God.
- Wij kunnen dit ook verstaan van Christus. De Wens van alle volken zal komen en Ik zal dit huis vervullen met heerlijkheid. Want Christus was de verwachting van heel de wereld.
Calvijn vindt de eerste uitleg beter in dit verband. Voor het woord heidenen staat in het Hebreeuws: gojiem. Dat betekent: volkeren, naties, heel vaak: de andere heidense volkeren in onderscheid van Israël. Het kan dus zowel door heidenen, als door volkeren vertaald worden.
Hoofdstuk 2: 10
Vrede, sjaloom, komt van het werkwoord sjalam, wat betekent: ongedeerd zijn, gezond zijn, in gelukkige conditie verkeren. Sjaloom: - "wel"zijn, welvaren,
Sjaloom:
- "wel"zijn, welvaren, een volheid van geestelijke en tijdelijke zegeningen.
- harmonie tussen God en mens, God toornt niet meer op de mens, Hij is in Christus met de mens verzoend.
- delen in het heil des Heeren.
Hoofdstuk 2: 15
Calvijn: gehoorzaamheid alleen is niet voldoende; offers, tempelbouw. Het gaat om de oprechte gezindheid van het hart. Het niet bouwen van de tempel maakte de aardsgezindheid van het hart openbaar.
Hoofdstuk 2: 18
Brandkoren: een ziekte in het graan, waarschijnlijk een zwam, waardoor het graan aangetast wordt en zwart wordt. Deze ziekte werd bevorderd door de oostenwind.
Honingdauw: een ziekte in het graan waardoor de halmen geel worden, er komen in de aren geen korrels; de halmen zijn voor het rijpen verwelkt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 december 1987
Mivo +12 | 24 Pagina's